Onko liikunta sinulle sydämen asia? Mitä sanoisit, jos väittäisin sen olevan tärkein yksittäinen muuttuja ja paras lähtökohta personal traineriksi kouluttautumiseen?

Nautitko liikunnan harrastamisesta? Onko terveyden ja hyvinvoinnin vaaliminen arvoissasi kärkisijoilla? Jos olet vielä “ihmisistä välittäjä” -luonne eli nautit toisten auttamisesta ja koet merkitykselliseksi myös muiden innostamisen sekä aktivoimisen, olet kuin luotu personal traineriksi.

Ei se miten paljon tiedät, vaan se, miten halukas olet oppimaan lisää

Kuulen usein kommentteja siitä, ettei personal trainer voi olla alansa huippuammattilainen ilman liikunta- tai terveysalan pohjakoulutusta. Kärkkäimmät kommentoijat edellyttäisivät vähintään opistotasoista, mielellään akateemista tutkintoa jokaiselta, joka antaa liikuntaan tai ravitsemukseen koskevia vinkkejä edes naapurilleen, saati toimii alan ammattilaisen statuksella. Toki riittävä, näyttöön perustuva tieto-taito on omattava, mutta sen voi oppia huomattavasti nopeamminkin – kunhan ymmärtää sitoutuvansa samalla loppuelämän mittaiseen, jatkuvan itsensä kehittämisen prosessiin.

Hyödy harrastuneisuudestasi – työllisty unelmaduuniisi!

Oma harrastuneisuus on aliarvostettu tekijä henkilön asiantuntijuutta arvioitaessa. Fysioterapeutti ei ole liikunnan ammattilainen tai lääkäri ravintovalmennuksen osaaja ilman lisäkoulutusta, vankkaa, omaa harrastuneisuutta tai ohjaus-/ valmennuskokemusta. Vaikka liikunta- tai terveysalan pohjakoulutus antaa erinomaisen pohjan, ei se silti tee vielä kenestäkään hyvää personal traineria. Eikä vastaavasti pelkkä urheilu- tai harjoittelutausta, ohjauskokemus tai valmennusura tee henkilöstä hyvää treenaria. Paras kombo rakentuu kattavasta, näyttöön perustuvasta teoriatiedosta, harrastuneisuuden tuomasta innostuksesta ja kokemuksista sekä vuosien varrella kertyneestä ja jalostuneesta osaamisesta.

Kuntokeskukset ovat oivaltaneet potentiaalin

Kuka olisikaan parempi ohjaajakandidaatti kuntokeskuksen seuraavaksi personal traineriksi kuin kuntokeskuksen nykyinen asiakas? Aktiivitreenaaja on innostunut, tuntee talon tavat ja tarjoaman sekä kokee suurta ylpeyttä ohjaajan saappaisiin siirtymisestä.

Useampi kuntokeskusketju onkin ymmärtänyt aktiivitreenaajien arvon uusien personal trainereiden rekrytoinnin, kouluttamisen sekä ohjaajiksi valjastamisen näkökulmista. Esimerkiksi EasyFit -ketju järjestää aktiivitreenaaja-asiakkailleen mahdollisuuden personal traineriksi kouluttautumiseen sekä mahdolliseen työllistymiseen ketjun eri puolilla maata sijaitseviin keskuksiin. Jos olet EasyFitin asiakas, kannattaa seurata keskuksen viestintää tarkasti. Lisätietoja koulutuksesta on tulossa lähiaikoina!

Miltä näyttää personal training ala vuonna 2018? Lue uunituore katsaus!

6 hyvää syytä kouluttautua personal traineriksi

Personal traineriksi voi kouluttautua monella eri motiivilla. Karkeasti arvioituna kolmannes koulutukseen osallistujista hakee pt -osaamisesta keinoja oman hyvinvointinsa sekä treenaamisensa asiantuntijaksi kehittymiseksi, kolmannes hakee työkaluja nykyiseen työhönsä ja kolmannes tavoittelee päätoimista personal trainerin roolia. Kokonaisuudessaan 2/3 osallistujista hakee personal trainer -koulutuksesta joko osa- tai täysipäiväistä työtä itselleen.

1) Oman treenaamisen asiantuntijaksi

Karkeasti kolmannes personal trainer -koulutukseen osallistujista hakee ensisijaisesti ja 2/3 -osaa sivutuotteena lisää osaamista omaan treenaamiseen sekä oman hyvinvointinsa kehittämiseen. Moni osallistujista onkin onnistunut pudottamaan koulutuksen aikana merkittävästi painoaan, saavuttamaan pysyvän ihannepainon, kehittämään reilusti fyysistä kuntoaan sekä hankkimaan työkaluja terveytensä ylläpitämiseksi myös tulevaisuudessa. Moni entinen huippu-urheilija on harmitellut ainoastaan sitä, ettei hallinnut pt -koulutuksesta saamiaan oppeja jo urheilu-uransa aikana.

2) Lähiverkoston aktivaattoriksi

Oman hyvinvoinnin asiantuntijuuden lisäksi moni personal traineriksi kouluttautunut henkilö innostuu jakamaan oivalluksiaan, oppejaan sekä kokemuksiaan myös lähiympäristölleen. Näin personal trainerin innostuksesta ja inspiraatiosta pääsevät usein nauttimaan myös perheenjäsenet, ystävät, työyhteisön jäsenet sekä muut läheiset. Usein ensimmäiset asiakkaatkin löytyvät henkilön lähipiiristä, joten “viaton” lähivalmennus voi helposti johtaa pian jopa osa- tai täysipäiväiseen ammattilaisuuteen saakka.

3) Lisää työkaluja nykyiseen työhön

Moni fysioterapeutti, liikunnanohjaaja, hieroja, työterveyshoitaja, fysiikka- tai lajivalmentaja, apteekkityöntekijä, liikunnanopettaja sekä toimintaterapeutti hakevat personal trainer -koulutuksesta ensisijaisesti työkaluja nykyiseen työhönsä. Useissa tapauksissa henkilö kuitenkin päättää hyödyntää uutta osaamisaluettaan myös esimerkiksi sivutoimisena ammatinharjoittamisena ja lisätulojen hankintamahdollisuutena nykytyön rinnalla.

4) Sivutoimiseksi personal traineriksi

Sivutoiminen personal trainerina toimiminen nykyisen työn ohessa tarjoaa hyvän mahdollisuuden valmennustyön mielekkyyden ja omien rahkeiden riittävyyden kokoilemiseen. Toiminimen perustaminen, kevytyrittäjyys sekä tuntiperusteinen työ kuntokeskuksen pt -tiimissä tarjoavat hyvän keinon kokeilla ja siirtyä mahdollisesti tulevaisuudessa liukuvasti kokopäiväisen valmennustyön pariin.

5) Töihin kuntokeskukseen

Kuntokeskukset ovat edelleen ylivoimaisesti suurin personal trainereiden työllistäjä. Pelkästään oululaislähtöinen Liikku -ketju arvioi rekrytointitarpeekseen 300 uutta personal traineria tulevan viiden vuoden aikana.

6) Unelmana täysipäiväinen valmentaminen

Täysipäiväinen personal trainerina toimiminen voi kuulostaa kaukaiselta haaveelta. Edelliset vaihtoehdot tarjoavatkin kevyemmän väylän valmennustyön kokeilemiseksi ja vaiheittaisen siirtymisen mahdollistamiseksi. “Se kuitenkin kasvaa, mihin huomiosi kohdistat” eli pieni panostus tuottaa usein pieniä tuloksia. Useimmiten rohkea ja intohimoinen heittäytyminen palkitaan jo muutamassa kuukaudessa täyttyneenä kalenterina ja positiivisena pöhinänä. Suin päin ja harkitsematta en kannusta ammattia vaihtamaan, mutta jos olet aktiivitreenaaja ja liikunta on lähellä sydäntäsi, voi kouluttautuminen personal traineriksi avata sinulle ainakin joitain edellä mainituista mahdollisuuksista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here