Tänään vietetään älä laihduta -päivää, joka on Syömishäiriöliitto SYLI RY:n järjestämä jokavuotinen, laihdutus- ja painovapaa päivä.

Päivän tarkoituksena on herätellä huomioimaan toisista ihmisistä muutakin kuin ulkomuoto tai paino ja näin ollen vähentää ulkomuotoon liittyviä paineita. Historiassa on monia ajanjaksoja, joissa ihmisen vartaloihanteena oli rehevä ja elinvoimainen, osoittaen samalla myös vaurautta

Suuren osan historiasta on kuitenkin nielaissut jopa suhteettomuuksiin mennyt laihuuden ihannointi. Hyvänä esimerkkinä 60-luvun malli Twiggy, joka päätti muodokkaan naisen muotoja ihannoivan ajanjakson ja aloitti poikamaista naistyyppiä suosivan ajan. Miehetkään eivät ole säästyneet ulkonäköpaineilta, vaikka ihannemuodot ovatkin hieman erilaiset kuin naisilla.

Laihuutta pidetään itseisarvona, joka määrittää helposti myös muita, laihuuteen liittymättömiä arvoja. Ei ole tavatonta, että työpaikkahaastattelussa suositaan yhteiskunnan normien mukaista kauneutta ja hoikkuutta varsinaisen työhön liittyvän pätevyyden sijaan.

Useissa tutkimuksissa normaalipainoiset ja hoikat arvioivat ylipainoisia ja lihavia itseään tyhmempinä. Mielenkiintoista on, että myös itse ylipainoiset ja lihavat pitävät itseään tyhmempinä verrattuna normaalipainoisiin. Lihavuuteen liitetään helposti myös muita paikkansa pitämättömiä piirteitä, kuten saamattomuutta tai laiskuutta.

Ulkomuodon merkitys identiteetin määrittävänä piirteenä on korostunut niin paljon, että esimerkiksi sosiaaliset tilanteet saattavat muodostua ylitsepääsemättömän hankaliksi kokea. Tämä luonnollisesti lisää henkistä pahoinvointia. Lihavuus ei siis lisää onnettomuutta, vaan se, kuinka tehokkaasti se saattaa eristää muusta maailmasta.

Laihuus yhdistetään liian helposti terveyteen

”Miksi minun pitää harrastaa liikuntaa tai syödä terveellisesti, koska olen jo laiha”. Kommentti, jonka kuulee valitettavan usein. Laihuus itsessään on terveysriski ja varsinkin vanhemmalla iällä altistaa useille sairauksille ja pitkittää sairauksista toipumista.

Ulkonäkö- ja laihuuspaineet eivät ole ainoastaan nuorten tai nuorten aikuisten ongelma, vaan jatkuvasti laihduttavia löytyy jokaisesta ikäryhmästä. Ikääntyessä ulkonäön merkitys vähenee, mutta kerran mieleen istutettu ajatusmalli jatkuvasta laihduttamisesta istuu todella tiukkaan vanhemmallakin iällä. Surullista on, etteivät nuoret ja lapsetkaan säästy laihdutusajatuksilta. Lapset oppivat laihdutuspuheet ja itsensä arvostelevan peilaamisen vanhemmiltaan ja teinit jatkavat sitä mitä he ympäriltä oppivat. Haukkumalla itseäsi lapsen kuullen, opetat tehokkaasti saman toimintamallin myös seuraaville sukupolville.

Tuskin tätä taakkaa kukaan vanhempi haluaa lapselleen antaa, joten on syytä ajatuksen kanssa havainnoida sitä, kuinka armollisesti tai armottomasti itsestään puhuu.

Vaikka vankka keskivartalolihavuus on suuri riskitekijä monelle elintapasairaudelle, ei pienestä pyöreydestä ole terveydelle haittaa. Hieman pyöreä ja fyysisesti aktiivinen ihminen peittoaa aina laihan ja inaktiivisen. Kasviksia ei kannata syödä ensisijaiseksi sen vuoksi, että linjat pysyvät kunnossa, vaan sen vuoksi, että niistä nauttii ja ne auttavat ylläpitämään hyvää terveyttä.

Riittävän fyysisen aktiivisuuden ja terveiden elintapojen lisäksi, tulee kiinnittää huomiota myös muihin hyvinvointia lisääviin osatekijöihin. Jatkuva laihduttaminen aiheuttaa suhteetonta stressiä ja itseruoskintaa, joka jo maalaisjärjellä osataan mieltää terveyttä rapauttavaksi. Ruokaan tai liikuntaa liittyvien päähänpinttymien vuoksi, ei usein osata nauttia hetkestä ja ystävistä, vaan punnitaan jokaista suupalaa ja vielä pahimmillaan sosiaalinen kanssakäyminen rakentuu ulkonäön ja painon ympärille. Tähän soppaan kun lisätään itsensä haukkuminen ja arvosteleminen, ei hyvinvoinnista voi enää puhua.

Pystyvyyden tunne on ihmiselle ensiarvoisen tärkeää ja sen voisi niputtaa jopa ihmisen perustarpeeksi. Terve pystyvyyden tunne rakentaa ihmisen luottoa omaan kykeneväisyyteensä selviytyä arjesta ja esimerkiksi valintatilanteista. Jatkuvasti laihduttava ja todennäköisesti myös jatkuvasti repsahteleva ihminen nakertaa joka päivä omaa pystyvyyden tunnetta, joka varmasti heijastuu myös muihin elämän osa-alueisiin kuten työ- tai perhe-elämään. Jatkuvasti laihduttaessa vedämme ikään kuin jatkuvasti mattoa jalkojemme alta. Hitaasti, mutta varmasti.

Paljon puhutaan siitä, kuinka erityisesti naiset puhuvat itsestään. Sanoja ”ruma” ja ”läski” käytetään sumeilematta. Myös ilmeet riittävät, jolloin itseään peilistä katsomalla ja samalla inhoten irvistämällä, viestimme aivoillemme on sama, kuin sanallisestikin. Eikä tämä viesti ole kovin ruusuinen.

jonna-heinonen
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You-kouluttaja Jonna Heinonen. Jonna on viimeistä rutistusta vaille terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Hänen erityisosaamisaluettaan on ravitsemuspsykologia.

Sanonta ”kohtele muita samoin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” pätee myös toiseen suuntaan. Kohtele itseäsi samoin kuin kohtelet läheisiäsi. Älä hauku, alenna, parjaa tai inhoa vaan helli, rakasta, puhu kauniista ja ystävällisesti. Itsesi rakastaminen ei tarkoita itserakkautta, vaan arvostusta ja huolenpitoa.

Näinä bikini- ja kesäkuntoon-haasteiden aikana, heitänpä sinulle paremman haasteen: joka aamu kotoa lähtiessäsi, vilkaise peiliin, iske silmää, hymyile ja sano itsellesi ääneen ”on se kyllä hyvä!” Tee tätä systemaattisesti joka päivä kuukauden ajan – voin luvata, että suhtautumisesi itseesi ja kehoosi muuttuu varmasti; juuri sellaiseksi kuin pitääkin, sinuksi! Kaunista älä laihduta -päivää kaikille!


Mutta miten? Lue artikkelisarja ravitsemusmuutoksen toteutuksesta Trainer4You-tietopankissa

tietopankki-rav-tyokalut

Mikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here