Mikäli seuraat meitä Instagramissa (@Trainer4YouFIN), olet varmaankin huomannut, että ensimmäiset Terveysvalmentajat valmistuivat toukokuussa onnellisissa ja inspiroituneissa tunnelmissa. Tämä 12 hengen moniosaava joukko toimii nyt pioneereina käytännön työssä ennaltaehkäisemässä ja hoitamassa elintapasairauksia liikunnan ja ruokavalion avulla. Myllyn Apteekin apteekkari Anne Elo-Kinnunen kertoo, mitä koulutuksesta jäi käteen.

Lue myös jutut 1 ja 2.

 

”Lähiopetuksen osalta koulutus on nyt ohi, edessä olisi vielä loppukoe. Jaksoon ei kuulunut harjoitusasiakkuutta, joten kokeessa tulee olemaan erilaisia case-tehtäviä. Odotankin oikeastaan mielenkiinnolla niitä, sillä niiden avulla pääsen viemään opittua tietoa käytäntöön. Oppimisprosessi jatkuu joka tapauksessa vielä varsinaisen koulutuksen jälkeenkin. Mielestäni kaiken kouluttautumisen perusidea onkin siinä, että oppii, mistä luotettavaa tietoa saa. Kaikki ei voi millään jäädä kerralla päähän opintojaksojen aikana, joten jatkuvan kehittymisen kannalta tiedonhaku on välttämätön taito. Ja tätä Terveysvalmentaja –koulutus todella opetti.

Tutustu Terveysvalmentaja -koulutukseen ja lataa itsellesi ilmainen tietopaketti!

 

Kaikki kouluttajat, Arto Pesola, Lasse Seppänen, Ari-Pekka Lindberg ja Jonna Heinonen, ovat osaavia ja vakuuttavia. Uskon todella, että jokainen tästä nelikosta on paras puhuja omasta aiheestaan. Kenenkään ei tarvinnut puhua paperilta ja jokaisella riitti kerrottavaksi omakohtaisia kokemuksia sekä esiteltäväksi erilaisia tutkimuksia. Asiantuntevuuden lisäksi koulutuksessa oli myös hauskaa! Lisäksi ryhmän keskuudessa syntyi paljon keskustelua ja monipuolisten taustojen ansiosta erilaisia näkemyksiä ja jaettavaa tietoa riitti paljon. Kaikki meistä oli erittäin innoissaan mukana koulutuksessa ja uskon, että opimme kaikki myös toisiltamme jotakin.

Liike on lääke

Koulutuksen kantavana teemana kulkee idea ”liike on lääke”, tai oikeastaan vielä paremmin A-P:n sanoin ”liike voi olla lääke”. Mielestäni tämä ajatus on ensisijaisen tärkeä sisäistää – parhaimmillaan liike on mitä toimivin lääke, mutta väärin toteutettuna se voi olla jotain aivan päinvastaista. Tämän rajan erottamiseen tarvitaankin usein ammattilaista, valitettavasti kun kaikki liikkuminen ei aina ole terveydelle hyväksi. Asiakkaan tilanne on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti, jotta löydetään turvallinen annos sekä voidaan ohjata oikeat liikeradat. Mietitään vaikka tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviä henkilöitä – väärin tai huolimattomasti toteutettu liike voi saada aikaan jopa vamman. Toisaalta taas elintapasairaiden kohdalla mikä tahansa liikkuminen usein edistää hyvinvointia, juuri arki- ja hyötyliikunta ovat suuressa roolissa. Jälkimmäisen ryhmän kohdalla ammattiohjaajan rooli voi olla enemmän motivaatioon ja uusien tapojen opetteluun keskittyvää.

Moni jo teoriassa tietääkin, etenkin terveys- ja liikunta-alalla toimivat, että sairauksia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa hyvinkin tehokkaasti liikunnan ja ravinnon avulla. Valitettavasti ajatus ei ole kuitenkaan rantautunut vielä käytäntöön niin konkreettisesti kuin olisi mahdollista. Itse haluan jatkossa tarjota Myllyn Apteekissa asiakkaille entistä monipuolisempaa palvelua ja uskon, että olemme paraatipaikalla tavoittamaan ne henkilöt, jotka eivät kuntosalille syystä tai toisesta eksy. Tällä hetkellä meillä pyörii jo yksi Painonhallintaryhmä, jonka kanssa tavataan viikoittain vaihtuvan teeman merkeissä. Tässä pienryhmässä terveysaspekti on hyvin vahvasti läsnä, näkökulma on siis vähän toinen kuin kuntosaleilla. Terveysvalmentajan taidot ovat todella hyödyllisiä pienryhmän vetämisessä.

Kaiken kaikkiaan Terveysvalmentaja –koulutuksesta jäi tosi hyvät fiilikset, koulutuskokonaisuus on erittäin onnistunut. Voin lämpimästi suositella koulutusta sekä kaikille personal trainereille ja ravintovalmentajille, mutta myös sairaanhoitajille, fysioterapeuteille tai apteekkareille, kaikille, jotka tekevät ohjauksellista työtä ja kokevat kiinnostusta vaikuttaa terveyteen liikunnan ja ravinnon avulla. Yksi erittäin merkittävä ryhmä, jotka hyötyisivät koulutuksesta, ovat työterveyshoitajat ja –lääkärit. Parempaa kanavaa vaikuttaa ennaltaehkäisevästi on vaikea hakea.

“Minä olen ylpeänä yksi pioneeri Suomen Terveysvalmentajajoukossa.” Toteaa Anne.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here