Suomen kauneimmaksikin kunnaksi valittu Kangasniemi sijaitsee Mikkelin ja Jyväskylän välimaastossa, Etelä-Savon maakunnassa. Kangasniemellä asuu 5832 ihmistä ja sen pinta-ala on 1326,7 neliökilometriä, josta 257,77 neliökilometriä on vettä, käytännössä järviä. Liikenneyhteydetkin ovat varsin hyvät: Kunta sijaitsee valtatie 13:sta varressa ja välimatkaa Jyväskylään on noin 65 km ja Mikkeliin sekä Pieksämäelle noin 50 km.

Mikä ihme yhdistää luonnonkaunista kangasniemeä ja Personal trainingia? Voisiko yhdistäviä tekijöitä kauempaa hakea? Kyllä voisi, sillä nyt ollaan ihan ytimessä: Kangasniemi ja Personal training ovat löytäneet toisensa.

Trainer4You Personal trainer Anni LaitinenAnni Laitisen tarina innoittaa yrittämään

Anni Laitinen on yksi kauniin Kangasniemen asukkaista ja nimenomaan juuri se yhdistävä tekijä. Anni tunnetaankin kotikunnassaan yritteliäänä, innovatiivisena ja äärimmäisen katu-uskottavana, koko kunnan omana Personal trainerina. Hän nauttii työstään rakkaan harrastuksensa, liikunnan parissa. Se mahdollistaa omien aikataulujen joustavan suunnittelun, hyvän ansainnan sekä onnistumisen elämykset, asiakkaiden kyetessä muuttamaan tottumuksiaan ja saavuttaessaan tavoitteitaan. Anni elää unelmaansa yrittäjänä, pienen pojan äitinä ja Personal trainerina. Jokainen aamu tuntuu uudelta mahdollisuudelta, varsinkin kun työ ei aina ole antanut vastaavanlaista sisältöä elämään.

Pikakelauksella lapsuuteen

Annilla oli monen muun Personal trainerin tapaan liikunnallinen lapsuus. Hän suunnisti ensimmäisen kerran rastireitille 6 vuotiaana ja suunnistusta tulikin harrastetuksi SM-tasolla 18 ikävuoteen saakka. Muita Annin harrastamia lajeja olivat yleisurheilu, hiihto, voimistelu, ratsastus ja sirkuskerho. Kuntosalitreeni tuli mukaan kuvioihin suunnistuksen oheistreeninä 16 vuoden iässä ja se jollain tapaa koukutti jo siinä vaiheessa. Lukioiässä harrastuskirjoon mahtui etenkin jalkapalloa, lenkkeilyä ja salitreeniä, suunnistuksen jäätyä pois kuvioista 18 vuoden iässä.

Oma laihdutuskokemus auttaa samaistumaan

Aktiivisen urheilu-uran loputtua Annille kävi, kuten lukuisille muillekin säntillisen urheilijaelämän lopettaneille. Painoa kertyi salakavalan huomaamattomasti 25 kiloa lisää. Sen karistaminen oli urakka, joka antoi Annille konkreettisen käsityksen siitä, mitä laihduttaminen ja painon pitäminen kurissa vaatii. Sitä tietoa ja oppia Anni haluaa jakaa muillekin painonsa kanssa tuskaileville henkilöille.

Uudelleen kouluttautumisesta uutta elämäniloa

Aina ei Annikaan ole siis ollut huipputikissä eikä Personal trainerin ammatissa. Itse asiassa Annin ammatilliset taustat ovat sosiaalialalla, josta hän valmistui AMK sosionomiksi ja työllistyi kunnalle lasten ryhmäperhepäiväkotiin. Myöhemmin työpaikka löytyi mielenterveys- ja päihdetyön parista, josta Anni jäi äitiyslomalle 2010 Joulukuussa. Tammikuussa 2010 perheeseen syntyi pieni poika, joka omalta osaltaan pisti Annin elämänarvot uusiksi.

No miten Annista sitten tuli Personal trainer? Mikä sai Annin lähtemään PT –koulutukseen jo 4 kuukautta lapsen syntymän jälkeen?

Vaikka mielenterveys- ja päihdetyö onkin niin Annin kuin varmasti meidän kaikkien mielestä arvokasta työtä, ei Anni kokenut työtä omakseen pitkässä juoksussa. Työ, resurssit ja toimintatavat olivat Annin mielestä taantuneita, eikä kehitystä ole nähtävissä ainakaan lähitulevaisuudessa. Anni kokikin, että nyt jos koskaan on mahdollisuus pistää oma juttu pystyyn, jotta voi vaikuttaa konkreettisesti omaan elämäänsä sekä asiakkaidensa terveyteen, kuntoon ja hyvinvointiin. ”On hienoa nähdä, miten valmennus vaikuttaa myös henkiseen jaksamiseen ja koko elämänlaatuun”, Annin kiteyttää työnsä hedelmät.

Budolajeista uutta kipinää harjoitteluun

Liikunnallisen lapsuuden lisäksi Annilla on vahva budolajitausta. Hän aloitti harrastuksen budoseura Katanassa vuonna 2007 kuntonyrkkeilyharrastuksen parissa. Sitten Anni kouluttautui kuntonyrkkeilyn ohjaajaksi. Seuraavaksi oli vuorossa Krav magan alkeiskurssi, jota seurasi innostus Thai nyrkkeilyyn, johon oppia Anni on hakenut Thaimaastakin saakka.

Kahvakuula koukutti

Vuonna 2010 Anni innostui kahvakuulaharjoittelusta ja yhdessä kolmen muun kanssa perustikin oman seuran, Puulan kunto ja kamppailu ry:n, jonka tarjontaan suunniteltiin niin kamppailulajeja kuin kahvakuulaa. Hän on toiminut tähän asti seuran rahastonhoitajana ja tulevana toimikautena siirtyy puheenjohtajaksi. Anni osallistui Kukka Laakson järjestämälle kahvakuulaleirille ja kävi valtakunnan virallisen Kahvakuulamiehen, Tuomo Kilpeläisen vetämän Trainer4You Kahvakuulakoulun. Vaikka aikeissa oli aluksi vetää kahvakuulatreenejä vain seuran jäsenille, seurasi innostuksesta kahvakuulaleirien vetoa, Tyky –ryhmiä ja kahvakuulakokeiluja yrityksille, yksilöasiakkaille sekä seurojen jäsenille.

Personal trainingista työtä, elantoa ja intohimoa

Ajatus Personal traineriksi opiskelemisesta jalostui ilmoittautumisen tasolle äitiysloman aikana. Hakupaperit lähtivät ensin Tanhuvaaraan, mutta opiskelun Anni aloitti Jyväskylässä pojan ollessa 4 kk:n ikäinen. Trainer4You Personal trainer –koulutusputken lisäksi Anni opiskeli myös Trainer4You Ravinto-ohjaajaksi ja kävi Liikkujan ravintokoulun. Opintojen ollessa vielä kesken Anni perusti myös oman yrityksensä AL-Fitnessin. ”Personal trainer koulutus antoi kaikki eväät yritystoiminnan ja menestyvän liiketoiminnan starttaamiseen”, kertoo Anni innostuneena. ”Kun teki mitä käskettiin, sai homman yllättävänkin helposti liikenteeseen”. Toisaalta Annin tinkimätön persoona ja kokemus suoramarkkinointi- ja myyntityöstä jo koulu- ja opiskeluaikana antoivat varmasti lisäpontta hyvään starttiin yrittäjänä.

Vahvoja näyttöjä

Mikä antaa oikeuden puhua Annin kohdalla menestyvästä Personal trainerista?

Laitapa itse yritys pystyyn 5000 asukkaan kuntaan, myy siellä Personal training –palveluja, täytä päiväsi asiakastyöllä ja tee ensimmäisenä täytenä tilikautena 50 t€ liikevaihto. Aika vahvoja näyttöjä, eikö vain? Ja jotkut vielä kehtaavat väittää, että Personal trainereita on jo pian liikaa.

Haasteita vaan ei ongelmia

Ei Anninkaan elämä treenarina ole ollut pelkää ruusuilla tanssimista. Etenkin uran alkuvaiheessa haasteena oli työajan aikatauluttaminen. Päivät menivät helposti ympäripyöreiksi ja asiakkaat sanelivat ajankäytön hallinnan. Myös toimistoajan budjetointi ja varmuus tuloista olivat alkutaipaleen haasteita. Sittemmin Anni on ollut tiukkana myös oman työaikansa rajaamisessa sekä suunnittelussa. Hän on pyrkinyt tekemään selvän eron työ- ja vapaa-ajalle muun muassa vuokraamalla toimiston metsäkeskuksen alivuokralaisena. Kotiin työt kantautuvat vain ani harvoin, tilanteen niin pakottaessa. ”Asiakkaat kunnioittavat hyvin työaikojani ja ovat todella joustavia yhteisten treeniaikojemme sopimisen kanssa”, kertoo Anni. ”Alun hakemisen jälkeen hyvä rytmi työnteolle sekä vapaa-ajalle löytyi sekin yllättävän helposti”. Tammikuussa Anni lähtee perheineen parin viikon Thaimaan lomalle, joka on ensimmäinen pidempi loma tähänastisella yrittäjän uralla.

Varo mitä sä haluut tai sä saat sen

Tulevaisuuden Anni näkee valoisana ja täynnä uusia mahdollisuuksia. Yrittäjyyden alkuaiheen tavoitteena oli kyetä työllistämään itsensä, mutta jo nyt AL-Fitness on kyennyt työllistämään ensimmäisen harjoittelijan ja varmasti lähitulevaisuudessa ryhmien ohjaamisesta vastaavan työntekijän tai alihankintakumppanin.
Haaveena on tulevaisuudessa myös oma kuntokeskus ja muuttaminen/ laajentaminen isommalle paikkakunnalle tarpeen vaatiessa. Tulevana kesänä Anni koettelee rajojaan myös uudessa urheilulajissa, Athletic Fitness –kisoissa. Työ on siis antanut mahdollisuuden itsensä kehittämiseen myös fyysisesti. “Jos kuitenkin töitä on ensi vuoden aikana ruuhkaksi asti, siirtyvät kilpailutavoitteet pidemmälle tulevaisuuteen.” Vireillä on myös yhteistyöhanke elämyslomien järjestämisen sekä paikallisen kauneudenhoitoalan yrityksen kanssa yhteismarkkinoinnin saralla….

Salaisuutena usko onnistumiseen

Mikä on Annin salaisuus menestyvänä treenarina? Ainakin se, että hän näkee ympärillään mahdollisuuksia uhkien ja rajoitteiden sijaan. Jos Kangasniemi on hyvä paikka Personal trainer –yrittäjälle, on Sinunkin asuinpaikkakunnallasi vähintään yhtä hyvät mahdollisuudet menestymiseen!

Kiitos Annille haastatteluhetkestä, onnea ja menestystä jatkoon! Tässä linkki Annin sivuile: http://www.al-fitness.fi/