Asiakas hyötyy personal trainerin ravinto-osaamisesta

Yhä useammin personal training -suhteesta haetaan ohjausta myös ruokavalioon. Ravitsemusosaamista personal trainerin kannattaa ammentaa asianmukaisesta koulutuksesta.

Laihduttaminen on todella yleistä. THL:n tekemän terveystutkimuksen vastaajista kolmannes oli yrittänyt vakavasti laihduttaa edeltävän vuoden aikana – eikä ihme, sillä yli puolet suomalaisista aikuisista on vähintään ylipainoisia.

Tämä näkyy personal trainerin ammatissa siten, että iso osuus asiakaskunnasta on laihduttavia asiakkaita.

Valmennussuhteen kannalta on oleellista, että päästään asiakkaan asettamiin tavoitteisiin. Laihtumiseen kuntoliikunta riittää yksinään kuitenkin vain harvoin; huomiota täytyy kiinnittää myös ruokavalioon ja syömisen psykologiseen puoleen.

Vaasalainen Katariina Paajaste kokee ruokavalio-ohjauksen tärkeäksi osaksi omassa personal trainer -työssään. Hän on hankkinut ravitsemusosaamista Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutuksesta.

”Kokisin ruokavalio-ohjauksen puuttumisen asiakkaalle epäreiluna. Erityisesti elintapamuutosta harkitsevalle ruokavalio-ohjaaminen on kaikki kaikessa”, Paajaste korostaa.

Mikäli personal trainerilla ei ole asianmukaista koulutusta ruokavalio-ohjaukseen, kannattaa omaan verkostoon hankkia ammattihenkilö, jolla sitä on, neuvoo ravitsemusterapeutti Mikko Rinta, joka vastaa Trainer4Youssa ravintovalmentajien koulutuksesta. Personal trainer voi tällöin ohjata asiakkaan ravintokysymysten osalta eteenpäin.

Näin ei aina kuitenkaan käy.

”Valitettavasti ruokavalio-ohjaus jää usein uskomusten ja valmentajan omien kokemusten varaan”, Rinta pudistelee päätään. Pahimmassa tapauksessa väärät ohjeet voivat aiheuttaa vahinkoa terveydelle.

Personal trainerilla on vastuullinen tehtävä

Heikkolaatuinen ruokavalio on suurin taakkaa suomalaiselle kansanterveydelle, kertoo IHME-rekisteri. Se vähentää terveitä elinvuosia jopa enemmän kuin verenpaine, ylipaino tai tupakointi.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Lokakuussa 2012 julkaistu Pohjoismaiden ministerineuvoston teettämä tutkimus osoitti, että terveellistä ruokavaliomallia noudatti vain joka viides aikuisista ja joka kymmenes lapsista.

Personal trainereilla on vastuullinen tehtävä vaikuttaessaan kuluttajien syömiskäyttäytymiseen ja sen myötä kuluttajien terveydentilaan.

Tällä hetkellä monen personal trainerin ravitsemusosaamisessa on kuitenkin aukkoja. Aiheesta on tehty kaksi suomalaista yliopistotutkiempaa, joista toinen on valmisteilla (Aalto 2010; Nurminen 2014).

Kyselytutkimusten mukaan personal trainereiden omat kokemukset ja mielipiteet ruoasta olivat usean personal trainerin ohjaamisen perusta. Vain harva oli perehtynyt ravitsemussuosituksiin tai sovelsi niitä valmennuksessa.

Mari Aalto, joka toimii tätä nykyä ravitsemusterapeuttina pääkaupunkiseudulla, toteaa tutkielmansa johtopäätöksissä, että työkokemuksella ei ollut yhteyttä personal trainereiden ravitsemustiedon tasoon.

Samaan johtopäätökseen päädyttiin vuonna 2002 julkaistussa UCLA:n tutkimuksessa, jonka mukaan nimenomaan koulutuksella – ei työkokemuksella – oli selvä yhteys personal trainerin ammatilliseen yleistietämykseen. Trainer4You kertoi tutkimuksesta viime tammikuussa.

Personal trainer tarvitsee työkaluja limittää liikunta ja ruokavalio toisiinsa asiakkaan tavoitteiden mukaisesti. Osaamista voi hakea koulutuksesta, jonka anti perustuu tieteellisesti todennettuihin tutkimuksiin. Ravinto-osaamista ei kannata päivittää blogeista, eikä personal trainer saa tarjota ruokavalio-ohjausta, joka perustuu hänen omiin uskomuksiinsa. Pt:llä pitää mielestäni olla selkeä perusta, jonka mukaan toimia.–Katariina Paajaste, exeo.fi

Mikko Rinta korostaa, että ruokavalio-ohjauksen tulisi olla vastuullista ja laadukkaaseen, tutkittuun tietoon perustuvaa – tottakai myös yksilöllisyys huomioon ottaen.

”Esimerkiksi Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutus antaa personal trainereille valmiudet ymmärtää tutkimusnäyttöön perustuvien ravitsemussuositusten ja kokemusperäisen, omiin käsityksiin perustuvan terveellisen ruokavalion eroavaisuudet sekä vastuukysymykset”, Rinta summaa.

Kuluttajia Rinta kehottaa tiedustelemaan rohkeasti personal trainerin ravitsemusosaamista, johon annettava ruokavalio-ohjaus pohjaa.

”Ruokavalio-ohjauksen perustuessa tiedetysti laadukkaaseen ravitsemuskoulutukseen voivat kuluttaja sekä ohjausta antava personal trainer olla turvallisin mielin, niin terveyden kuin vastuukysymystenkin näkökulmasta.”


Lähteinä käytetty mm.

Aalto, Mari. Personal trainereiden ravitsemustietämys: kyselytutkimus pääkaupunkiseudun personal trainereiden antaman ravitsemusohjauksen tasosta. Itä-Suomen yliopisto, Terveystieteiden tiedekunta. 2010.

Malek MH, Nalbone DP, Berger DE, et al. (2002). Importance of health science education for personal fitness trainers. Journal of Strength and Conditioning Research. Feb;16(1):19-24.

Nurminen, Milja. Personal trainereiden käsitykset terveyttä edistävästä ruokavaliosta. Itä-Suomen yliopisto, Filosofinen tiedekunta. 2014.

Edellinen
Edellinen

Mistä on terveelliset ruokavaliot tehty

Seuraava
Seuraava

Koulutuspalaute: 97% suosittelee Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutusta