Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA vahvisti aspartaamin olevan suositusten mukaisesti käytettynä turvallista.

Aspartaamin päivittäinen enimmäissaantisuositus 40 mg painokiloa kohti on turvallinen. Näin kertoi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA eilen julkaistussa tiedotteessaan.

Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, jota käytetään yleisesti sokerittomissa makeissa tuotteissa, kuten virvoitusjuomissa.

EFSA:n asiantuntijapaneelin mukaan aspartaamin suositusten mukainen käyttö on turvallista sekä aikuisilla, lapsilla että raskaana olevilla. Lisäksi EFSA korostaa, että aspartaamin hajoamistuotteita on jo luonnollisestikin eri ruoka-aineissa, kuten hedelmissä ja kasviksissa. Aspartaamin kohtuukäyttö ei merkittävästi lisää näiden aineiden saantia ruokavaliosta.

Niiden, joilla on perinnöllinen sairaus nimeltä fenyyliketonuria, tulisi kuitenkin välttää aspartaamia. Suomessa sairaus on hyvin harvinainen.

Aspartaamin turvallisuus uudelleenarvioitiin käymällä läpi kaikki asiaa koskevat ihmisillä ja eläimillä tehdyt tutkimukset. Uudelleenarviointi oli osa EU:n toimeksiantoa, jossa EFSA arvioi kaikki elintarvikkeiden lisäaineet uudelleen. Selvitystyön on määrä valmistua vuonna 2020.

YK:n maatalousjärjestö FAO:n alainen kansainvälinen asiantuntijaryhmä JEFCA, Maailman Terveysjärjestö WHO, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA sekä elintarvikeviranomaiset yli 100 maassa, mukaan lukien kaikki EU-maat, ovat yhtä mieltä aspartaamin turvallisuudesta.


Lähde ja lukemista

EFSA (2013). EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure. Tiedote. 10.12.2013.

Trainer4You uutiset (2013). Näin lisäaineiden turvallisuus selvitetään EU:ssa. Kirjoittanut Jussi Riekki. 17.10.2013.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here