Olen jalkapallofanaatikko, mutta ei hätää. Kirjoitus ei koske siannahkakuulan potkimista vihreällä veralla eikä sisällä sen enempää käsien levittelyä kuin tuomarille avautumistakaan. Tekstin aiheena ovat valinnat elämässä sekä olennaisen esille kaivaminen. Jalkapallon terminologia antaisi puitteet puida noita kaikkia välillä osuvienkin anekdoottien kautta, mutta hassuttelun sijaan kaivan kyseisen pelin puitteista esiin termin, jonka löydettyäni minulle kävi jossain suhteessa siten miten termi antaa olettaa käyvän. Mutta mikä on kyseinen termi ”El Click”?

Kiireettömyyden keskellä

Eletään kevättä 2006, tapahtumapaikkana eteläinen Espanja. On vapaapäivä ja odotellessani ystävieni vapautuvan omista töistään istun aallonmurtajalla nauttien kotona aiemmin loihtimiani eväitä. Minulle seuraa pitävät mp3-soitin sekä eräs niistä kolmesta paikallisesta urheilulehdestä, jotka ilmestyvät päivittäin, jonka voit ostaa eurolla pienestä kopista, jota pitää yllä vanha herrasmies, jonka päivät kuluvat spekulointiin puistossa ja jolla ei ole kiire yhtään mihinkään. Parasta. Päässä pyörii koko lailla paljon ajatuksia, sillä pestini alkaa kääntyä loppusuoralle ja kotimaa kutsuu alle kuukauden päästä.

Oman elämäni El Click?

Lehteä puolihuolimattomasti selaillessani huomioni kiinnittyy otsikkoon ”Messi es ”El Click””. Termi on minulle tuntematon, joten siirryn tutkimaan, josko itse teksti antaisi sanalle selvennystä. Arvostamani toimittaja avaa FC Barcelonan joukkueen rakentamisen ja rakentumisen ideologiaa, ryhmädynamiikkaa sekä roolituksia. Pointti on selvä: niin kovia ukkoja kuin kaikki kentälle astuvat ovatkin, ylivoimainen enemmistö on niitä joiden ominaisuudet voitaisiin kylmästi katsottuna korvata hankkimalla tilalle jokin toinen pelaaja. Artikkeli avaa myös mukavasti sitä, ettei pelaajaa voi kuitenkaan varsinkaan kyseisessä ympäristössä kulttuurisidonnaisuuksineen arvioida ainoastaan teknisten ominaisuuksiensa perusteella, vaan hänen tulee pidemmän päälle voida allekirjoittaa ja viedä käytäntöön kaikki seuran ja joukkueen keskeiset arvot voidakseen olla Barcelonassa suuri pelaaja. Puhutaan ylpeydestä, intohimosta, halusta kehittyä mutta myös kyvystä nauttia asioista, jotka eteen tulevat, vaikka ne vaatisivatkin sillä hetkellä paljon. Vielä sillä hetkellä kovin kokemattomasta Lionel ”Leo” Messistä käytetään artikkelissa yhdessä brassitähti Ronaldinhon kanssa termiä ”El Click”, koska he ovat se osa hyvin rakennettua kokonaisuutta, joka saa yhdessä taitavan valmennuksen kanssa aikaan sen ”klik” – äänen, jonka jälkeen homma toimii kuin rasvattu.
Kuten niin usein vuosien varrella, jään miettimään. Tökeröstä käännöksestään huolimatta termi pitää sisällään valtavan määrän tosiasioita. Mikä on minun elämäni ”El Click” ja mitä ne muut osat joiden pitää toimia, jotta se on mahdollista saavuttaa? Onko mitään konkreettista asiaa jota tavoitella, tiedänkö sen jo nyt vai luotanko sen tulevan vasta matkalla vastaan vai onko pointtina nimenomaan arvostaa ja tavoitella laadukasta elämää päivästä toiseen?

Perusasiat kunniaan

Tulin ja tulen edelleen siihen lopputulemaan, ettei perusasioita voi arvostaa liikaa ja ne on tehtävä itselleen selviksi. Elämäni peruspilarit ovat terveys, perhe, toivo/unelmat, sinnikkyys ja mentaalinen tasapaino. Heittäytyminen näiden asioiden tavoittelemiseen ja toteuttamiseen on se, mikä taas ratkaisee päivieni laadun. Näiden faktojen jälkeen se, missä ympäristössä asiat tapahtuvat on vain viitekehys, joskin äärimmäisen tärkeä sellainen. Kovaa jätkää minusta ei siis tekisi jatkossakaan se, että matkaisin ulkomaille asumaan, niin hienoa kuin se varmasti olisikin. Sen sijaan se, että uskaltaisin päivittäin sanoa että rakastan läheisiäni, arvostan jokaista tervettä päivää, unelmoin isosti ja teen töitä niiden asioiden eteen mutta uskallan myös levätä jos rasitus kasvaa liian kovaksi voi niin jo tehdäkin.

Yhteiset arvot ja unelmat menestysjoukkueen taustalla

Syksy 2011: Istun kokoushuoneessa ympärilläni Trainer4You:n tiimi. Näen valtavan erilaisia ihmisiä, joiden arvot ja lähtökohdat ovat erilaiset, mutta tahtotila sama. Ryhmään on hankittu ehjä kokonaisuus ammattimaisuudella, tiedolla, taidolla ja ennen kaikkea intohimolla tekemiseensä suhtautuvia tyyppejä, joiden yhteinen potentiaali on huomattavasti yksittäisten osa-alueiden muodostamaa summaa suurempi. Puhutaan muutoksista, uskalluksesta paitsi unelmoida, myös muuttaa rakenteita kasvun mahdollistavaan suuntaan ja asioita sanotaan ääneen. Takana on henkilökohtaisella tasolla sekä kyseisen yrityksen toimintaan liittyminen, että muiden elämääni positiiviseen suuntaan muuttaneiden muutosten tekeminen. Niiden toteuttamista ja perusarvojeni mukaan elämistä tähän pisteeseen saakka, jossa haluan itse ottaa eteenpäin sen saman askeleen, jonka koen meidän olevan valmis myös yrityksenä ottamaan. Hiljaisemmalla hetkellä voin melkein kuulla ”klik” – äänen ja se lämmittää sekä mieltä että kroppaa. Myös sitä kohtaa, jossa on tatuoituna viisi espanjankielistä sanaa joiden suomennokset tarkoittavat: terveys, perhe, unelmat, jaksaminen ja tasapaino.

T: Mikko Pirhonen – Trainer4You Helsingin toinen vasen käsi

Blogini vierailijakirjoittaja Mikko Pirhonen on Trainer4You Oy:n tuorein vahvistus Helsingin toimipisteestämme. Mikko Kuvailee itseään 30-vuotiaaksi ammattivalmentaja/personal trainer/kahvakuulaohjaaja/Fil. kandiksi (psykologia), jonka päivät koostuvat valmennuksen lisäksi spekuloinnista, metsälenkeistä koirien kanssa ja uudestaan valmennuksesta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here