Kun personal trainer Kirsi Vaulamo tokaisee, että hänellä on työtä pelkäämätön asenne, sitä on varsin helppo uskoa.

38-vuotias pitkänhuiskea Vaulamo teki nimittäin jo lukioaikoinaan viittä eri työtä yhtä aikaa grillimyyjän hommista mallikeikkoihin.

“Kävin aina töiden ja opiskeluiden välissä kuntosalilla. Kuntosalin omistaja huikkasi, että töistä tulossa ja töihin menossa, vai?” Vaulamo naurahtaa.

Jo 19-vuotiaana ensimmäisen yrityksensä pystyttänyt Vaulamo päätyi lopulta peli- ja lelualalle, jossa hän teki uran isoissa yrityksissä myynnin ja markkinoinnin parissa. Tutuksi tulivat niin My Little Pony -lelut kuin Nintendon pelitkin.

Vuonna 2012 Vaulamo työskenteli Microsoftilla avainasiakaspäällikkönä. Elämässä riitti kiirettä: töissä oli isoja projekteja, esikoinen aloitti koulun, oli lasten harrastukset, ruuhkaa työmatkalla ja arjessa.

Kun kesäloma koitti, rentoutunut Vaulamo pysähtyi miettimään, kuinka erilainen ihminen hän oli lomalla. Äitinä, vaimona, omana itsenään. Kun loma päättyy, sitä ajautuu helposti toistamaan samaa vanhaa kaavaa.

“Työn imu vie mennessään. Kuinka moni ajautuukaan avioeroon, kun kierrettä ei pysäytä? Sinnitellään eläkeikään asti ja ajatellaan, että sitten se elämä alkaa.”

Samoihin aikoihin Vaulamon läheinen sairastui diabetekseen. Vain kaksi kuukautta ennen eläkeikää läheinen liukastui ja mursi jalkansa. Diabeteksen takia paranemisprosessi kesti puoli vuotta. Eihän sen eläkkeelle siirtymisen niin pitänyt alkaa! Siihen kun oli varattu pitkä matka ulkomaille, aikaa urheilulle ja elämästä nauttimiselle.

“Läheiseni sanoi minulle, että elä nyt, älä vasta eläkkeellä. Neuvo vahvisti päätöstäni hypätä tyhjän päälle. Uskoin, että löydän kyllä tieni”, Vaulamo muistelee.

Vaulamo päätti sanoa itsensä irti. Heti päätöksen tehtyään hän sairastui ja joutui sängyn pohjalle. Juuri tuolloin tupsahti jostain esite Trainer4Youn Hyvinvointivalmentaja-koulutuksesta.

Elämänmuutos koulutuksesta

Koulutus herätti Vaulamon kiinnostuksen, koska häntä potuttivat ristiriitaiset ohjeet, jota terveydenhuollosta ja mediasta tulvi.

“Päätin ottaa selvää asioista itse. Ennen koulutuksen aloitusta olin jo lukenut oppikirjat etukäteen. Kirjapino yöpöydällä alkoi kasvaa, ja kirjastokortti sai uuden elämän.”

Jo ensimmäinen koulutusviikonlopun jälkeen Vaulamo päätti suorittaa koko Trainer4Youn koulutusputken personal traineriksi asti.

Elämänmuutos opetti Vaulamoa nauttimaan hetkestä, nauttimaan siitä yhdestä elämästä, joka meillä on.

Vaulamo palkattiin heti valmistumisensa jälkeen Trainer4You-yritykseen kouluttajaksi. Kouluttamisen lisäksi hän pyörittää Nurmijärvellä Kuntokoulu-nimistä yritystään, jossa hän tekee personal trainerin ja ravintovalmentajan työtä.

Kun Vaulamo pohti, minkälaisen yrityksen hän haluaisi perustaa, tuumasi hän ystävälleen: Haluan opettaa kaiken tietoni asiakkaalleni, jotta asiakas pärjää ilman minua. Ystävä naurahti vastaukseksi, että ei kannata, siinähän loppuu asiakkaat kesken!

“Olen toista mieltä. Uskon, että filosofiani tuo moninkertaisesti asiakkaita. Teen helposti tuplastikin töitä, jotta asiakas saa varmasti kaiken irti.”

Filosofia toimi. Asiakkaita on riittänyt niin hyvin, että Vaulamo on palkkaamassa lisäkäsiä avukseen.

“Asiakkainani on sekä SM-tasolla pelaavia urheilijoita että rapakunnossa olevia aloittelijoita. Tyypillisin asiakkaani on 35–50-vuotias nainen, joka haluaa muutosta elämäänsä.”

Asiakkaiden kunnon lisäksi Vaulamo korjaa ammattiin liittyviä väärinkäsityksiä. Monet ajattelevat, että personal trainerin opissa vedetään painonnostajan vyö päälle ja kyykätään naama punaisena personal trainerin huutaessa vierellä.

“Tosielämä on kaukana tästä tv-sarjoista nähdystä tyypistä. Olen itse asiassa aika lempeä pt. Treenaminen on muutenkin vain yksi osa-alue valmennuksesta. Ravitsemus, lepo ja psyykkinen puoli ovat yhtä tärkeitä.”

Vaikka Vaulamolla riittää edelleen vilskettä elämässään, pystyy hän nyt olemaan paremmin oma itsensä loman lisäksi myös arjessa. “Nyt teen työtä, jossa kannustan ihmisiä liikkumaan ja jaksamaan työssä paremmin henkisesti sekä fyysisesti. Asiakkaideni elämäntarinat koskettavat, ja onnistumiset palkitsevat valtavasti.”

Artikkelin kirjoittaja on toimittaja ja Helsingin Sanomien kolumnisti Anna von Hertzen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here