Johannes “Hatsolo” Hattunen, on on yksi kansainvälisesti arvostetuimpia Suomalaisia breikkareita. Suomen ja Pohjois-Euroopan mestaruuksien lisäksi hän on uransa aikana voittanut lukuisia kansainvälisesti merkittäviä kilpailuja. Hatsolon esikoiskirja Elämä breikkarin silmin julkaistaan tiistaina 31.1.2017 ja tämän artikkelin myötä sinulla on mahdollisuus saada esimakua kirjasta! 

Matka oppilaasta opettajaksi on ollut pitkä, tarkalleen 17 vuotta. Ta-kana on vuosia äärimmäisen kovaa harjoittelua, uhrauksia ja lukemattomia loukkaantumisia. Hetkiä täynnä verta, hikeä ja kyyneleitä. Olen joutunut luopumaan monista asioista ja rikkomaan normaaleja yhteisön sääntöjä. Olen jättänyt kesken armeijan, koulun ja mokannut poikkeuksetta kaikki parisuhteeni. Samaan aikaan olen saanut kokea unohtumattomia hetkiä ja tilanteita, joiden ansioista olen oppinut tunnistanut lahjani ja löytänyt tarkoitukseni tässä maailmassa.

Kaivan repusta muistivihkoni ja kirjoitan ylös viikonlopun tärkeimmät kokemukset. Tilanteet, jotka helposti unohtuvat, jos niitä ei dokumen-toi. Kirjoittaminen on tapa jättää jälki maailmaan, sekä itselleni että muille. Valitettavasti aloitin tavan vasta muutama vuosi sitten. Selaan vihkoni sivuja ja ynnäilen yhteen tapahtumia vuosien varrelta. Palkintosijoja, voittoja ja kunniamainintoja kymmenissä eri tapahtumissa. Huikeita saavutuksia useissa maailman arvostetuimmista kisoista. Luettelo tuntuu lähes epärealistisen pitkältä. Olen kolminkertainen Circle Kingz -mestari, monikertainen Suomen mestari, Pohjois-Euroopan mestari, Rock Steady Anniversaryn voittaja ja paljon muuta. Yhteenlaskettuna titteleitä ja kunniamainintoja on pitkälti yli 50 kappaletta. Tuntuu usko-mattomalta, että juuri minä olen saavuttanut tuon kaiken. Millä tahansa mittarilla mitattuna ansioluettelo on äärimmäisen vaikuttava. Sitä ei voi vähätellä edes suomalaiselle tyypillisellä vaatimattomuudella. Näihin saavutuksiin kiteytyy nuoruuteni, mutta siitä huolimatta matkani on vasta alussa.

Kirjoittamisprosessi on ollut uskomattoman haastava ja henkilökoh-tainen. Paljon kivuliaampi kuin osasin ennakkoon kuvitella. Se on ollut sukellus oman mieleni syövereihin, eikä kyyneliltä ole säästytty. Olen ha-kannut päätäni seinään ja tuskaillut sanojen kanssa. Toivonut, että olisin keskittynyt hieman paremmin lukion äidinkielen kursseilla. Olen käynyt taistelua siitä, olenko tarpeeksi taitava kirjoittamaan ja onko tarina jyväskyläläisestä breikkarista riittävän kiinnostava. Olen ollut epävarma itsestäni ja siitä, olenko minä ihmisenä tarpeeksi hyvä ja ainutlaatuinen. Aika ajoin olen halunnut lopettaa leikin kesken, soittaa kustantajalleni ja luovuttaa. Ehkä kirjoittaa jostain muusta aiheesta: punnerruksista, ruokavaliosta tai mistä tahansa, mikä ei olisi niin henkilökohtaista. Luo-vuttaminen olisi kuitenkin ollut liian helppoa. Olen taistelija ja aika ajoin jokaisen on luotava nahkansa uudestaan. Nyt oli minut hetkeni ottaa haaste vastaan.

Kirjan kantavat teemat ovat BATTLE ja FREEZE. Ne ovat keskeisiä käsitteitä breikissä ja hip hopissa. Breikissä battle tarkoittaa taistelua yksittäisten tanssijoiden tai kahden ryhmän välillä. Sen avulla selvitetään, kumpi osapuolista on parempi tanssimaan. Se on keino lunastaa arvostus ja paikka muiden breikkareiden keskuudessa. Battlaaminen on paras tapa kehittyä ja haastaa itseään, sillä jokainen voitto, tappio ja tasapeli opettavat joitain uutta. Voittaaksesi breikkibattlen sinun on ensiksi voitettava itsesi.

Elämässä jokainen päivä sisältää battleja. Pieniä ja suuria. Ensimmäi-nen tapahtuu jo aamulla, kun yrität repiä itseäsi ylös sängystä. Katsot kelloon, mutta painovoima vetää silmäluomia alapäin. Et halua nousta, vaikka tiedät, että pitäisi. Jos nouset ylös, olet voittaja ja jos jäät nukkumaan, olet hävinnyt ensimmäisen kierroksen. Päivittäin kohtaa lukemattomia vastaavia tilanteita. Mitä enemmän näitä pieniä battleja pystyy voittamaan, sitä varmemmin luot paremman mahdollisuuden menestyä. Voittaminen on tapa siinä missä luovuttaminenkin. Opeta itsesi voittajaksi pieni askel kerrallaan. Luovuttajia on tarpeeksi tässä maailmassa.

Freeze tarkoittaa kirjaimellisesti jähmettymistä paikoilleen. Pysähtymistä mahdollisimman yllättävästi kesken vauhdikkaan liikkeen. Freezet rytmittävät tanssia ja tehostavat liikkeiden voimaa. Kun näet kirjan sivuilla Freeze-symbolin, pyydän sinua pysähtymään ja käymään läpi vastaavia asioita omassa elämässäsi. Pysähtyminen on tärkeä taito, jota kannattaa harjoitella. Se auttaa selkeyttämään ajatuksia, keskittymään ja rauhoittumaan kiireisen päivän keskellä. Sillä on poikkeuksellisen energisoiva vaikutus niin breikissä kuin elämässä. Ilman pysähtymistä elämää hallitsee jatkuva kiire sekä stressi. Päivät katoavat kalenterista, arki on yhtä suorittamista. Jos breikkarilla on aikaa pysähtyä ja tehdä freeze, on myös sinulla aikaa pysähtyä ja rauhoittaa tilanne kiireisen työpäivän keskellä.

Breikissä olennaista on kyky tehdä mahdottomasta mahdollista. Luoda täysin uudenlaisia liikkeitä ja yhdistellä niitä ennennäkemättömiksi kokonaisuuksiksi. On löydettävä visio, asetettava tavoitteet ja harjoittelun avulla tehtävä niistä totta. Ammattini puolesta tiedän, että jokainen meistä kamppailee omalla tahollaan edellä mainittujen seikkojen kanssa. Harmillisen usein moni asia jää toteuttamatta tai puolitiehen, erityisesti pelon takia. Ei yksinkertaisesti uskalleta kokeilla uusia asioita tai muuttaa omia juurtuneita toimintamalleja. Avoin mieli on elinehto kehitykselle, eikä se katso aikaa tai ikää. Tarvitaan vain roppakaupalla rohkeutta ja positiivista asennetta. Oikean suhtautumisen avulla muutos parempaan voi tapahtua yllättävänkin nopeasti.

Kirjan sivut ovat kirjoitettu kannustukseksi kaikille, jotka syystä tai toisesta epäilevät ja aliarvioivat itseään sekä niille, jotka vielä painavat torkkua unelmiensa suhteen. Toivon jokaisen kappaleen antavan voimaa niille, jotka elävät kädestä suuhun ja kamppailevat toimeentulon sekä hyvinvointinsa puolesta. Sanat olkoon esimerkkinä siitä, miten tärkeää on kulkea omaa reittiään, omista ja muiden ennakkoluuloista piittaamatta. Jokainen yksittäinen kirjain olkoon muistutus siitä, miten pienilläkin yksityiskohdilla on suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja kenen tahansa on mahdollista saavuttaa tavoitteensa sekä menestyä valitsemallaan tiellä. Pitää uskaltaa vain edetä, yksi sivu, kappale, lause, sana ja kirjain kerrallaan.

”Blue eyed, blonde brother from the Bronx”- Mr. Wiggles.

Nimeni on Johannes Hattunen – isokokoinen, 90-kiloinen, vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen breikkirinkien kummajainen Jyväskylästä. Tämän kirjan sivut kertovat kolmen vuosikymmenen mittaisen tarinan pettymyksistä, onnistumisista ja ennen kaikkea kasvusta. Siitä, miten tilan-teet voivat muuttua vain silmän räpäyksessä. Olen kirjoittanut kansien sisälle kokoelman ajatuksia ja oppitunteja tuhansista treeneistä, sadoista breikkiringeistä, kilpailuista ja lukemattomista kilometreistä lentokoneessa. Ne ovat auttaneet minua löytämään itseni ja breikkaamaan ulos kuorestani. Toivotan sinut tervetulleeksi katsomaan elämää breikkarin silmin. Hatsolon maailmaan, kaikkein kovimpien tanssirinkien keskelle!

Tilaa Hatsolon kirja omaksesi Fitran verkkokaupasta!

HATSOLO (1)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here