Jopa kuitupitoisten, hyvien hiilihydraattien osittainen korvaaminen rypsiöljyllä voi olla hyväksi diabeetikoille, kertoo äskettäin julkaistu tutkimus.

Toronton yliopiston ravitsemustieteen professori David Jenkins ja kollegat selvittivät, miten kuitupitoisten, hyvien hiilihydraattien osittainen korvaaminen rypsiöljyllä vaikuttaa tyypin 2 diabeetikoiden terveyteen.

Kokeessa diabeetikoille jaettiin ilmaiseksi joko tavallista täysjyväleipää tai rypsiöljyllä ”rikastettua” leipää. Rypsiöljypitoista leipää syötiin 4,5 viipaletta päivässä, tavallista vehnäleipää 7 viipaletta.

Rasvojen ja hiilihydraattien suhdetta lukuun ottamatta ruoan käyttö ja energian saanti pyrittiin pitämään tutkittavien kesken samana. Heitä kehotettiin käyttämään kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten palkokasveja, täysjyvää ja hedelmiä.

Rypsiöljypitoista leipää syöneet laihtuivat kolmen kuukauden aikana keskimäärin hiukan enemmän, 2,1 kiloa ja vertailuryhmä 1,6 kiloa – tosin tutkimuksen tavoitteena ei ollut laihduttaminen.

Pitkäsokeri laski koeryhmässä 0,47 % ja LDL-kolesteroli 0,2 mmol/l. Vertailuryhmässä vain pitkäsokeri laski, 0,31 %. Pitkäsokeri eli HbA1c kuvaa veren pitkäaikaista sokeritasapainoa. Alkutilanteessa se oli keskimäärin 7,3 %.

Sydän- ja verisuonitautien ennuste parani molemmissa ryhmissä, rypsiöljypitoista leipää syöneillä hiukan enemmän.

Molemmat ruokavaliot olivat kuitenkin hyväksi diabeetikoille. Eniten hyötyivät ne, joilla riskitekijät, kuten verenpaine, olivat eniten koholla, David Jenkins kommentoi Medscapelle.

Rypsiöljypitoista leipää käyttäneet saivat ruokavaliostaan hiukan enemmän rasvaa ja vähemmän hiilihydraattia kuin suomalaiset diabeetikon ruokavaliosuositukset suosittavat. Kotimaiset suositukset ovat vuodelta 2008.

Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain diabetesliiton lehti Diabetes Care.

Julkaisusta kirjoitti aiemmin ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen blogissaan.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here