Ravintovalmentamisella avaat oven myös asiakkaille, jotka eivät ole juuri nyt valmiita sitoutumaan personal training -suhteeseen mutta ostavat palvelun mielellään myöhemmin.

Sitä luulisi kahdeksan vuoden personal trainer -kouluttajakokemuksella aika hyvin tuntevansa personal training -alaa. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että aina sitä oppii jotain uutta. Näin kävi viime viikolla, kun keskustelin personal trainerin ja ravintovalmentajan Nina Hahtalan kanssa.

Trainer4You Personal trainer -koulutuksessa ravitsemusopetus keskittyy ravinto-ohjaamiseen ja oppisisältö vastaa sille luotuja kansainvälisiä standardeja. Personal trainer -opintojen aikana opiskelijat eivät kuitenkaan ehkä vielä sisäistä, kuinka tärkeä osa ravitsemus on personal training -valmennuksessa.

Viimeistään ensimmäisten asiakkaiden kohdalla käsitykset muovautuvat uuteen uskoon – onnistuneet ruokavaliomuutokset voivat olla keskeisin tekijä onnistuneessa asiakassuhteessa. Moni personal trainer hakeutuukin viimeistään tässä vaiheessa etsimään lisäoppia ravitsemusmuutosten ohjaamiseen sekä kasvattamaan tiedollista osaamistaan.

Viime viikolla keskustelimme Nina Hahtalan kanssa ravintovalmentaja-koulutuksen hyödyistä. Nina työskentelee Trainer4Youn Jyväskylän konttorilla ja tekee sivutoimisesti yksilö- sekä ryhmävalmennuksia. Kysyin Ninalta, mitä hän on saanut opiskellessaan personal trainer -koulutuksen jälkeen vielä ravintovalmentajaksi? Nina vastasi näin:

“Ravinto-ohjaaminen ja ravitsemusmuutosten tekeminen on kiinteä osa toteuttamaani valmennusta. Erityisesti se korostuu elämäntapamuuttujilla. Personal trainer -koulutuksessa saadaan ihan hyvä paketti ravinto-ohjauksen perusteista, mutta ravintovalmentaja-koulutus avaa ravitsemusasiat aivan uudella tavalla.

“Ravintovalmentaja-koulutus antoi mm. runsaasti työkaluja ja toimintamalleja kohdata erilaisia asiakkaita. Miten viedä asiakkuutta eteenpäin, kun asiakkaalla on ravitsemuksessa tiedostettuja ja tiedostamattomia haasteita. Koulutuksen opeista olen saanut apua ihan perus personal training -työhönkin. Tämän lisäksi olen tuotteistanut ravintovalmennusta itsenäisiksi palvelukokonaisuuksiksi.”

Ninan kanssa samaa ovat sanoneet myös muut ravintovalmentaja-koulutuksen käyneet. Nina tarjosi minulle kuitenkin aivan uuden näkökulman ravintovalmentaja-koulutuksen hyödyllisyyteen, jota en ollut ennen tullut ajatelleeksi.

“Osa ihmisistä ei halua liikkua julkisesti ja eivätkä näin esimerkiksi hakeudu liikuntapalvelujen piiriin. Joillekin esimerkiksi kertyneet kilot ovat fysiologinen tai psyykkinen este liikkua aktiivisesti tai julkisesti. Ravintovalmennus on tuonut näihin tilanteisiin ratkaisun. Näiden asiakkaiden kanssa aloitamme asiakassuhteen ravintovalmennuksella ja laajennamme valmennuksen sisältöä perinteisempään personal trainingiin suhteen edetessä.

“Tällä tavoin kynnys lähestyä valmentajaa on matalampi ja painon pudotessa kipinä liikuntaan syntyy yleensä kuin itsestään lisääntyneen itsevarmuuden ja onnistuneiden kokemusten myötä. Ravintovalmennus voi siis toimia myös ikään kuin sisäänheittotuotteena pidempään valmennussuhteeseen.”

Mikko Rinta
Artikkelin kirjoittaja on Mikko Rinta, Trainer4Youn ravitsemusyksikön johtaja ja laillistettu ravitsemusterapeutti.

Ravintovalmentaja-koulutuksessa saaduilla opeilla voi siis lisätä potentiaalisten personal training -asiakkaiden määrää! Tämä on tärkeä huomio varsinkin personal training -toimintaa käynnistelevälle tai pienellä paikkakunnalla toimintaa pyörittävälle.

Eli vaikka keihäänkärkesi ja päätuotteesi olisikin personal training, ei ravintovalmentaja-koulutuksesta saamista toimintamalleista haittaa ole erilaisten asiakasryhmien valmennuksessa – päinvastoin. Tästä Ninan tarina on hyvä esimerkki.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here