Ei aikuisillakaan helppoa ole

Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa arvostetaan tehokkuutta, tuottavuutta ja energisyyttä. Silti kaksi kolmasosaa suomalaisista aikuisista kokee elävänsä elämäänsä korkeintaan keskinkertaisella energia- ja jaksamistasolla. Matalimmaksi energiatasonsa tuntevat 26-35-vuotiaat. Syyksi tähän voi helposti yhdistää sen, että yli kolmannes suomalaisista aikuisista harrastaa liikuntaa alle 2 kertaa viikossa. Yli kolmesti viikossa liikkuvista henkilöstä 58 % kokeekin energiatasonsa korkeaksi ja 42 % korkeintaan keskinkertaiseksi, kun alle kahdesti liikkuvista vain 21 % kokee itsensä energisiksi, 79 %:n kokiessa energiatasonsa korkeintaan keskimääräiseksi (lähde: http://redera.fi/kotisivu/wp-content/uploads/2012/03/Suomalaiset2012pres.pdf)

Elämäänsä tyytyväisiä tutkimusten mukaan oli 63 % liikunnallisista ja vastaavasti 31 %passiivisista. Ulkonäköönsä tyytyväisten kohdalla luvut olivat 80/25 % Ja parisuhteensa kohdalla tyytyväisiä on liikkuvista 71 %, vastaavan luvun olessa passiivisten kohdalla 33%:a. Seksielämäänsäkin liikkuvista 38 % kokee paremmaksi kuin 10 vuotta sitten kuin liikkumattomien kohdalla tyytyväisempiä on ainoastaan 15 %. Täytyy vielä mainita sekin, että liikunnallisesti aktiivisista 59 %:a kokee oman arvostuksensa nousseen viime vuosien aikana työelämässä, kun passiivisten kohdalla koettu arvostus kasvoi vain 26 %:n mielestä.

Itsestä kiinni

Samaiseen kyselytutkimukseen (1700 henkilöä) osallistuneista 44% arvioi kykynsä hallita elämäänsä ja siinä tapahtuvia muutoksia korkeintaan keskinkertaiseksi. Hyvä esimerkki on se, että vaikka enemmistö meistä haluaisi syödä terveellisesti, niin 26% miehistä ja 13% naisista syö ruokaa miettimättä juuri sen terveellisyyttä. Liikkumaankaan ei ehditä sitten millään, mutta televisiota tuijotetaan silti keskimäärin 3,5 tuntia vuorokaudessa. Herätys!

Suomalaisten suoritus- ja puolustuskyky heikkenee päivä päivältä dramaattista vauhtia. Vaikka rahaa hyvinvoinnin edistämiseen syydetään valtion ja yritysten voimin 2,2, miljardin euron vuosivauhdilla, mitään ei tapahdu. Tai itse asiassa tapahtuu, mutta totaalisen väärään suuntaan. Ongelma ei kuitenkaan ole tuolla ulkona, vaan lähempänä kuin luulemmekaan. Rakennamme terveydellistä ja taloudellista aikapommia itsestämme! Pommia, joka ei tuhoa vain meitä itseämme, vaan myös jälkikasvumme tulevaisuuden.

Nyt tarvitaan vastuunkantajia!

Ota vastuu omasta ja läheistesi hyvinvoinnista – ja aloita heti. Jokainen käännytetty henkilö on lottovoitto niin itselleen ja yhteiskunnallemme. Konkreettisesti!

Lähteet:
  • Polarisoituva nuoruus – nuorten elinolojen vuosikirja 2008
  • Miehet kuntoon! Kansalaiskunnon lasku ja korjaavat toimenpiteet 2007
  • Terveydenhuollon menojen hillintä: Valtioneuvoston julkaisut 2007
  • Suomalaiset –Mitä meille oikeasti kuuluu 2012: Redera, 2012

Kuva:

  • Trainer4You arkisto, Hanna Aalto

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here