Epäilyttävätkö omat valmiutesi personal traineriksi opiskelemiseen ja menestymiseen personal trainerina? Entä asuinpaikkakuntasi markkinat? Koetko siis olevasi liian iäkäs, huonokuntoinen tai tietämätön? Ja pidätkö kannattavan personal training -liiketoiminnan pyörittämistä mahdottomana kotikonnuillasi?

Älä synkistele, äläkä vaivu epätoivoon: Jari Vanhan tarina on hyvä esimerkki siitä, miten uuden alan, unelman sekä pienenkin paikkakunnan valloittaminen onnistuu, jos vain on innostusta, rohkeutta sekä positiivisuutta haasteiden taklaamiseen.

Vanhan Jarin tarina

Olen kasvanut Orajärvellä, pienessä maalaiskylässä Pellon pohjoispuolella. Silloin 70-luvulla ei ollut pleikkareita saati kännyköitä, joten lapsuus kului paljolti liikunnan, ulkoleikkien ja poikamaisten toilailujen parissa.

Nuoruusvuosina en harrastanut kilpa-urheilua. Muistan kun kävin säännöllisesti juoksulenkeillä tavoitteenani kunnanmestaruuskilpailut, mutta into lopahti muutaman viikon jälkeen kipeytyneeseen polveen. Nuoruusajan liikunta oli siis pääsääntöisesti hengailua kavereiden kanssa. Vähän vanhempana liikunta ja liikkuminen jäivät taka-alalle, koska musiikki vei siinä vaiheessa kaiken ajan. Jossain vaiheessa sitten painopiste siirtyi pelkästään hauskanpitoon!

Käännekohta

Minulla ei ollut aikaisempaa liikunnallista tai hyvinvointiin liittyvää koulutustaustaa. Käännekohta alan kouluttautumiseen tuli käytännön tarpeesta; Vaimoni Paula on nimittäin osallisena fysioterapia- ja kuntosalipalveluja tarjoavassa Wellness Sentteri Oy:ssä täällä Pellossa. Huomasimme, että meiltä puuttuu koulutettu kuntosalivalmentaja ohjaamaan asiakkaita harjoittelussa.

Ajattelimme myös että koulutuksen myötä palvelutarjontaa voisi laajentaa henkilökohtaisiin ohjelmiin sekä muihin liikuntapaketteihin. Jonkun piti paneutua asiaan ja niinpä pesti osui minulle. Olin työskennellyt 14 vuotta musiikinopettajana, joten alkoi pikku hiljaa tuntumaan, että tämä homma voisi sopia minulle aika hyvin.

Kuka ei kuulu joukkoon?

Liikunta-ala oli kuitenkin niin vieras alue, että uskon sekä kipinän löytyminen oli työn takana. Olin niin sanotusti omalla epämukavuusalueellani; lievästi pullero, huonokuntoinen musikantti ei oikein istunut sporttisten kanssaopiskelijoiden sekaan – tai niin minusta itsestä tuntui ennen koulutuksen aloittamista.

Vanha herrakin oppii uusia temppuja

Hyvinvointivalmentajakoulutuksessa opettajana oli kokenut ja kouliintunut Riku Aalto. Hänen innostava tyylinsä ja uskottava tapansa perehdyttää asiaan sai jopa minutkin pikkuhiljaa “syttymään” sekä uskomaan itseeni. Muistan hyvin ensimmäisen käytännön osuuden koulutuksessa: Hiki virtasi ja olin aivan puolikuollut muutaman minuutin session jälkeen. ”Nyt on lämmittelyt lämmitelty”, kuulin Rikun kannustavan pilke silmäkulmassaan. En kuitenkaan antanut periksi, vaan paneuduin koko koulutuspakettiin täysillä ja loppujen lopuksi innostuin alasta oikein kunnolla.

Trainer4You:n Hyvinvointivaimentajakoulutuksen jälkeen suoritin kuntosalivalmentaja koulutuksen ja koulutusputken päätteeksi valmistuin personal traineriksi. Fiilikset nousivat matkan varrella myös siitä syystä, että oma fyysinen kunto parani roimasti ja lähti siinä temmellyksessä 10 kg painoakin pois. Kokonaisuutena koulutus oli positiivista ja eteenpäin kannustavaa ja siitä kuulu iso kiitos Trainer4You:n kouluttajille. Erityismaininnan ansaitsee etenkin Lasse Seppänen, jonka maine kannusti osallistumaan ja esimerkki yrittämään tälläkin iällä sekä näilläkin leveysasteilla.

Musisoiva personal trainer

Tällä hetkellä toimin monialayrittäjänä; Personal trainerin töiden lisäksi teen ohjelmapalvelualan ja taloushallinnon hommia. Musiikki on myös edelleen olennainen osa elämääni; Olen säveltänyt mm. Timo K. Mukan runoihin kokonaisen cd:n 2007. Tällä hetkellä sävellän kolmatta osaa Pieni Kansani laulu musiikkinäytelmään Ylläkselle.

Sidos Trainer4Youhun säilyy

Olen hyödyntänyt Trainer4You:n koulutuksissa saamaani oppia myös kehittelemällä erilaisia tuotepaketteja asiakkaille. Etenkin Juoksukoulu- ja kuntosaliohjelmapaketit ovat olleet erityisen suosittuja. Projektiyhteistyö T4U:n kanssa on myös uudenlainen pään avaus Ylitorniolla.

Tällä hetkellä liikunta on perheeni arjessa mukana ja siitä olen oikein iloinen. Voin sekä tunnen osaavani opastaa ja ohjata lapsiani liikunnan monipuoliseen maailmaan. Se on tärkeää perintöä ja kasvatustyötä, jolla on vieläpä perhettäkin yhdistävä vaikutus.

Jatkuvaa oppimista ja positiivista asennetta

Tulevaisuuttani en liiemmin suunnittele, vaan uskon että kaikki oleellinen tulee jos on tullakseen –  niin kuin tämäkin liikuntaprojekti tuli. Toki sopivat täydennyskoulutukset kiinnostavat tulevaisuudessa. Tavoitteenani on kehittyä ja kehittää omaa työtä siten, jotta en vain parkkiintuisi tiettyihin kaavoihin. Pyrin säilyttämään positiivisen asenteen niin työssä kuin elämässä muutenkin. Se on valtava voimavara ja se asuu meissä kaikissa, kunhan vain löydämme ja viitsimme hyödyntää sen!


Kuvat ja teksti: Jari Vanha

Toimitus: Riku Aalto

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here