Hämeenlinnasta kotoisin oleva Kira Koskela toimi jääkiekkojoukkueen fysiikkavalmentajana Abu Dhabissa syksyllä 2013.

Rohkeus ja uskallus. Nämä sanat tulevat Kira Koskelan mieleen, kun hän listaa ulkomailla työskentelevän personal trainerin ja liikunnanohjaajan tärkeimpiä ominaisuuksia.

“Hyvästä kielitaidosta ja organisointikyvystä on tietenkin myös hyötyä”, 22-vuotias Kira sanoo iloisena muistellen ensimmäistä ulkomaantyötään.

Kira valmensi kokonaista naisten jääkiekkojoukkueen Arabiemiraateissa.

Syksystä 2013 viime kevääseen kestänyt fysiikkavalmennus oli hämeenlinnalaiselle varsinainen seikkailu, johon muslimimaan moninaiset kulttuurierot toivat ovat jännittävän mausteensa.

Ole kärsivällinen

Nyt jälkeenpäin Kiraa naurattaa, että ulkomailla työskentely vaatii todellakin heittäytymistä tilanteeseen, sillä vastassa voi olla melkeinpä mitä vain.  Muslimimaassa hommat eivät hoidu suomalaisella tehokkuudella, ja aina on oltava ässä hihassa yllättävien tilanteiden varalle.

“Varattu kenttä ei välttämättä olekaan vapaana ja joudutkin tekemään jotain muuta kuin olit suunnitellut. Sähköposteihin saatetaan vastata vasta kolmen viikon päästä. Täällä pitää todellakin vain odottaa, jos haluaa jotain eikä paikallisten suhtautuminen länsimaisiin naisiin tee elämää ainakaan helpommaksi.”

Kira ei valinnut ihan helpointa kohdemaata muuttaessaan poikaystävänsä kanssa lokakuussa 2013 Arabiemiraatteihin.

Vierumäellä valmennusopissa ollut poikaystävä sai työtarjouksen Abu Dhabista, missä hän alkoi valmentaa miesten jääkiekkokoukkuetta.

Kira solmi työsopimuksen samaisen seuran kanssa naisten jääkiekkojoukkueen fysiikkavalmennuksesta koko kaudeksi.

Suomalainen motivaatiopuhe arabinaisille

Kira kuvailee ensikohtaamistaan yliopistossa opiskelevien joukkuelaisten kanssa ikimuistoiseksi. Nuori suomalaisnainen tapasi tummiin huntuihin sonnustautuneet naispelaajat täkäläisen ostoskeskuksen kahvilassa.

“Mietin siinä heidät tavatessani, että mihin mä olen tullut”, Kira muistelee nyt jo vähän huvittuneena.

Ensitapaamisesta yllättynyt nuorinainen kasasi kuitenkin itsensä ja piti valmennettavalle joukkueelleen motivaatiopuheen.

“Sanoin heille, miten heidän täytyy itse luoda oma hyvinvointinsa ja kiinnittää huomiota terveyteensä.”

kira-01
Hämeenlinnalainen Kira Koskela valmensi Arabiemiraateissa naisten jääkiekkojoukkuetta. Kira keräsi reppuunsa arvokasta osaamista erilaisessa työympäristössä.

“Lähtötilanne oli kamala!”

Myöhemmin Kiralle selvisi, miten “koukussa” täkäläiset ovat kaikenlaisiin imeliin makujuomiin ja kuorrutettuihin herkkuihin.

Kira passitti samantien joukkueen kehonkoostumusmittauksiin ostoskeskuksessa sijaitsevaan luontaistuotekauppaan, jonka omistajaan oli aiemmin tutustunut. Tämä otti pelaajista mittaukset, ja tulkkasi tulokset arabiaksi. Ne olivat Kiran mukaan karua luettavaa.

“Lähtötilanne oli kamala! Kaikki olivat ylipainoisia, osa jopa sairaan ylipainoisia. Eipä se ole ihme, täällä on pikaruokaloita joka paikassa ja niissä vietetään paljon vapaa-aikaa.”

Päivä alkaa herkuilla

Kiralla oli edessään varsinainen savotta lukiessaan joukkuelaisten ruokapäiväkirjoja. Rikkaan perheen lapsi on tottunut yltiömäiseen herkutteluun.

Kira antoi jokaiselle henkilökohtaista ravitsemusneuvontaa, joka tuli todella tarpeeseen.

“Arabinaiset ovat nautiskelijoita, joilla herkuttelu menee överiksi. Annoskoot ovat suuria, ja kädessä on melkein aina iso muki latte-kahvia, jopa harjoituksiin tultaessa.”

Entisenä kilpauimarina Kira on tottunut kurinalaiseen elämäntyyliin. Yllätyksekseen arabinaiset saattoivat herätä vasta kahden aikoihin iltapäivällä.

“Aamupalaksi hei söivät kakkua ja päivällä meni sitten pitsaa sekä donitseja. Muistutin heitä heidän etuoikeutetusta asemastaan. He elävät hienoissa villoissaan. Heillä on omat kokit. Näin ollen olisi helppoa syödä terveellisesti.”

Kira huomasi kuitenkin pian, miten oma kokki tarkoita automaattisesti terveellistä ravintoa tai säännöllistä ateriarytmiä.

“Kulttuurillisia eroja on vaikea lähteä muuttamaan. He saavat kaiken, mitä haluavat. Täältä puuttuu tieto, miten ja million syödään. Onneksi suurin osa naisita alkoi miettiä ruokailutottumuksiaan.”

Oheistreenejä kolmesti viikossa

Kira aloitti joukkueen kanssa oheisharjoittelun kolmesti viikossa. 25 tytöstä noin puolet kävi treeneissä säännöllisesti.

“Meillä oli käytössä koulun liikuntasalissa tilava urheilutila, jossa teimme erilaisia ratoja. Harjoittelimme perustekniikkaa telinevoimistelusta, koripallosta sekä lentopallosta ja pelasimme. Lisäksi meillä oli circuitia, kehonhallintaa ja kehonhuoltoa. Kuntosalia emme saaneet.”

kira-02

Jouluksi kotiin

Elämä hiekka-aavikkojen ympäröimänä jatkuu edelleen. Kallis työviisumi hankaloittaa Kiran työnhakua, mutta poikaystävän valmennustyöt jatkuvat nyt toisessa kaupungissa Al-ainissa toukokuuhun asti.

Kira miettii hetkittäin Suomeen paluuta, sillä elämä uskonnollisemmassa Al-ainissa tuntuu toisinaan tukalalta.

“Täällä autot tööttäilevät, jos liikut ilman huntua. Liikkuminen ei ole vaarallista, mutta ahdistavaa. Elämä on aika suljettua. Ei ole suomalaista vapautta. Vältän yksin liikkumista. Onneksi vastapäätä asuntoamme on kuntosali, jossa on mukava henkilökunta. En ole pelännyt mennä sinne. Se onkin mun turvapaikka, jos tulee hätä.”

Katariina
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja toimittaja Katariina Paajaste.

Jouluksi Kira saapui kotiinsa Hämeenlinnaan. Tutussa ympäristössä, läheistensä ympäröimänä saa rauhassa miettiä, mitä nuorinainen haluaa tulevaisuudessa tehdä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here