Viime vuonna aloitettiin uusi korkeakoulutason koulutus, jossa personal trainer pääsee päivittämään omaa osaamistaan uudelle tasolle. Koulutuksen sisällöstä vastaavat Trainer4You ja Kajaanin Ammattikorkeakoulu KAMK.

Samalla yhteistyösopimus mahdollistaa KAMK:in liikunnanohjaajaopiskelijoiden suorittaa Trainer4You -koulutus, eli korkeakoulututkinnon lisäksi saada myös tunnistettu ja tunnettu auktorisoitu personal trainer -pätevyys (APT).

-Korkeakoulututkinto yhdistettynä APT-pätevyyteen tukee työllistymistä ja samalla myös yrittäjäksi ryhtymistä alan siirtyessä yhä ammattimaisemmalle tasolle, kertoo rehtori Matti Sarén.

Yhteistyössä Erimover Oy Ab:n kanssa tarjotaan myös alalla työskenteleville ammattilaisille väylä päivittää osaamistaan korkeakoulussa uusimmalla tiedolla. Erimover on Suomen markkinajohtaja aktiivisen terveyden edistäjänä ja Trainer4You -koulutettuja personal trainereita on Suomessa yli 5000. Valtaosa näistä henkilöistä haluaa pysytellä osaamisen huipulla ja saada tämän yhteistyön kautta myös korkeakoulusertifioinnin.

-Aktiivinen terveyden edistäminen elää murrosta. Ala on hyvin fragmentoitunut ja löyhästi säädelty, jonka takia markkinoilla löytyy koulutustoimijoita, jotka eivät täytä Suomen, eikä Euroopankaan vaatimuksia. Yhteiskunnan hyvinvoinnin takaa tulevaisuudessa ammattimaisesti toimiva aktiivisen terveyden tuottajien verkosto ja aiomme jatkossakin olla edelläkävijänä koulutustoiminnan ja alan standardien kehittämisessä. Kajaanin AMK:n dynaaminen ja ennakkoluuloton lähestyminen koulutuksen jatkuvaan kehittämiseen täydentää meitä ja yhdessä luomme nyt ensimmäistä kertaa tutkinnon, jossa yhdistyy Suomen ja Euroopan standardeja täyttävä APT sekä korkeakoulututkinto AMK. Tämä tulee mullistamaan aktiivisen terveyden palvelujen tuottamista Suomessa, kertoo Erimover Oy Ab:n toimitusjohtaja Joakim Berndtsson. 

-Suomi selviää ja kukoistaa osaamisella. Jatkuva, työn ohella tapahtuva itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen korostuu jatkossa – juuri tässä korkeakoulujen rooli on kriittinen menestystekijä. Yhteistyö yritysten kanssa kehittää myös koulutuksiemme sisältöjä ja auttaa ennakointityössä, toteaa rehtori Matti Sarén.

Uusia toimintatapoja

Yksi ensimmäisistä koulutuksen läpikäyneitä on kuopiolainen Kuntofix-yrityksen vetäjä Reino Holopainen. Hän on suorittanut personal trainer -tutkinnon 2010–11. Sen jälkeen hän on toiminut niin personal trainerina, kuin ohjannut ryhmätunteja.

Holopaisen kiintopisteenä Kuopiossa toimii Hyvinvointikeskus Ryhti. Sen lisäksi hän vetää tunteja ulkona ja tekee kotikäyntejä Kuopio-Siilinjärvi -akselilla.

-Lähdin hakemaan lisäpätevyyttä oman toiminnan tueksi. Toiveenani oli parantaa toimintaani asiakkaan näkökulmasta. Lisäuskottavuus ei koskaan ole pahasta, kertoo Reino Holopainen.

Holopainen kertoo, että on hyvä, että näitä koulutuksia kehitetään ja luodaan yhtenäisiä osaamisvaatimuksia alalle. 

-Kehitysideana tähän koulutukseen minulla on, että olisi enemmän konkreettisia esimerkkejä käytännön ohjaustyöhön. Miten ohjataan mahdollisimman hyvä tunti asiakkaalle. Teoriatiedon lisäksi valmentajan viestintä ja ulosanti on hyvin tärkeää. Lisäksi ei olisi pahitteeksi, jos markkinointia opetettaisiin enemmän.

-Positiivisena asiana jäi itselle kouluttajien hyvä taso ja heidän painokas sanomansa. Lisäksi erityisen kiitollinen olen koulutuksen antamista kirjavinkeistä, joiden lukeminen on todella avannut silmiäni. Tietysti osa kirjavinkeistä oli sellaisia, joihin olin jo ennen koulutusta tutustunut.

Reino Holopainen oli valinnut omaksi erikoistumisalueekseen työhyvinvoinnin. Siitä Holopainen toivoo itselleen lisätukijalkaa tulevaisuudessa.

-Myös meillä Kuopiossa koronan tuomat työhyvinvoinnin ongelmat näkyvät jo nyt ja tulen tuottamaan sinne uusia personal trainer -palveluja, lisää Reino Holopainen.

-Sanoisin, että jatkokoulutuksen sisältö vahvisti osaamistani, mutta ennen kaikkea se toi ison annoksen itseluottamusta.

Lue lisää koulutuksesta.

Teksti: Ari Katajisto

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here