Minussa on lapsesta asti asunut pieni personal trainer. Laadin jo yläasteikäisenä itselleni määrätietoisesti treeniohjelmia urheiluharrastusteni tueksi. Lenkkipolut, ylämäkijuoksut sekä kotikuntoiluvälineet olivat luonnollista treeniä nuoresta pojankoltiaisesta saakka.

Urheilu vs. koulutus

Lukioikäisenä pelasin jalkapalloa ikäistäni vanhemmassa ikäluokassa, jossa pääsin myös piirijoukkueeseen. Harjoitusmäärät alkoivat pikkuhiljaa kasvaa ja naapurikunnassa pidetyt treenit vaativat todella paljon lukiolaisen aikaa. Lopulta päätin, että jalkapallo saa jäädä – halusin panostaa kunnolla opiskeluun.

Vaikka jalkapalloharrastus loppui tai oikeastaan siirtyi ns. puulaakitasolle, joukkuepelit pysyivät kuitenkin vahvasti mukana elämässäni.  Pelasinkin kaukalopalloa paikallisessa miesten joukkueessa jo 16 -vuotiaana. Nyt 10 vuotta myöhemmin kaukalopalloura jatkuu ystävieni kanssa perustamassamme höntsäjoukkueessa, Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Palloilun ja joukkueurheilulajien lisäksi viihdyn nykyään muun muassa kuntosalilla crossfit -tyylisten treenien parissa, maantiepyörän satulassa, sekä lenkkipoluilla. Nuorena opitut liikuntatavat ja suhtautuminen liikuntaan ovat siis pysyneet mukana kuvioissa, mikä varmasti on osasyy liikunta-alalle suuntautumisessa.

Toiveammatti selvillä jo varhain

Jo lukiossa toiveammattini ja unelmatyöni oli kirkkaasti selvillä: Mitä tahansa liikuntaan liittyvää. Lukion jälkeen päätinkin hakea Rovaniemelle ammattikorkeakouluun liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelmaan. Pääsykoekutsua ei kuitenkaan tullut, joten piti miettiä muita vaihtoehtoja. Löysin Humanistisen ammattikorkeakoulun liikunta- ja seikkailupainotteiset kurssisisällöt, joten päätin hakea Tornion kampukselle kouluttautumaan. Läpäisin pääsykokeet ja aloitin 3,5 vuoden yhteisöpedagogin opinnot.

Yhteinen kieli kansainvälisissä opinnoissa

Suuntauduin opinnoissani kansainvälisyyteen sekä tietenkin liikunta- ja seikkailukasvatukseen. Pääsin tutustumaan eri urheilukulttuureihin Barcelonassa vaihto-opintojeni aikana. Vietin myös työssäoppimispätkän Lissabonissa, sekä kävin vesiurheilun intensiivikurssin Nizzassa. Barcelonasta jäi elävästi mieleen Sports&Games- kurssi, jonka osallistujia oli lisäkseni kaksi muuta vaihto-oppilasta ja 20 katalonialaista. Opetuskielenä oli katalaani, jota emme vaihto-oppilaiden kanssa tietenkään osanneet, eikä barcelonalaisten englannin kielen taidossa ollut kehumista. Kielimuuri ei kuitenkaan haitannut pätkääkään, koska kaikki ymmärsimme yhteistä kieltämme – liikuntaa. Euroopan kiertueelta Suomeen palattuani sain ensimmäiset kosketukset valmentamiseen, kun aloitin valmentamisen salibandyjoukkueessa.

Uusi yritys Rovaniemelle

Valmistuttuani yhteisöpedagogiksi halusin vahvistaa liikuntaosaamistani, joten päätin hakea uudelleen opiskelemaan liikuntaa ammattikorkeakouluun. Rovaniemeltä tulikin kutsu pääsykokeisiin, jotka menivät sen verran mallikkaasti, että pääsin sisälle kouluun. Pitkän mietinnän jälkeen päätin kuitenkin olla ottamatta opiskelupaikkaa vastaan. Olin nimittäin päässyt vapaa-ajan ohjaajaksi Ii-institutti – liikelaitokseen, jossa työskentelen vieläkin puolipäiväisesti. Työ instituutissa on monipuolista duunia nuorison, liikunnan, kulttuurin ja erilaisten tapahtumien parissa.

Täysillä mukaan personal trainer -koulutukseen

Noin 1,5 vuotta sitten päätin hakeutua opiskelemaan Trainer4You:n Personal trainer -koulutusputkeen. Olin useampaan otteeseen lueskellut nettisivuja, onnistumistarinoita, sekä koulutussisältöjä. Ne vaikuttivat erittäin monipuolisilta. Mietinkin mielessäni, kuinka kykenisin sisäistämään kaiken tiedon ja selviytymään koulutukseen liittyvistä näytöistä ja lisenssikokeista. Jo alusta asti halusin panostaa tuleviin opintoihin täysillä, sekä oppia mahdollisimman paljon uutta niin omia treenejä kuin myös työtäni ajatellen.

Hyvä startti loi uskoa

Opiskelut personal traineriksi alkoivat hyvinvointivalmentaja -koulutuksella, joka oli huikea aloitus koulutusputkelle. Taputtelinkin itseäni olkapäälle siitä, että olin ilmoittautunut mukaan. Koulutus loi vahvaa uskoa tulevaan, sillä sain todella paljon uusia näkökulmia valmiiksi oppimieni asioiden tueksi. Vakuutuin myös siitä, että selviän vaativasta ja suhteellisen tiiviistä koulutusputkesta hyvin, kunhan vain jaksan opiskella ahkerasti.

Kiitettävää käytännönläheisyyttä

Kuntosalivalmentajakoulutuksessa tiedonjanoni vain kasvoi. Monipuolisuus ja laatu niin kurssisisällössä kuin kouluttajissa oli uskomattoman hyvää. Itseluottamukseni tulevasta personal trainerin työstä kasvoi valtavasti, kun huomasin, että opitut asiat toimivat käytännössä loistavasti. Anatomia, lihasten nimet ja toiminta alkoivat nopeasti jäädä mieleeni hyvässä opiskeluryhmässä ja osaavien kouluttajien avulla. Muistan myös pohtineeni koulutuksen aikana, että olisi joskus hienoa olla itse jakamassa oppeja kouluttajana opiskelijoille, etenkin jos saavuttaisin vastaavan osaamisen tason ja auktoriteetin kuin minua kouluttaneilla henkilöillä oli annettavanaan.

Visio omasta yrityksestä vahvistui PT -koulutuksessa

Odotin kovalla innolla itse personal trainer-koulutusosuuden alkamista. Olin hankkinut läjän erilaista kirjallisuutta ja opiskelin ennakkoon muun muassa anatomiaa, ravintoa ja kuntosalitreenaamista. Koulutuksen kovat odotukset täyttyivät ja ajatukset sekä visiot omasta hyvinvointialan yrityksestä kasvoivat koulutuksen edetessä yhä suuremmiksi.

Suositusten kautta kiinni työmahdollisuuksiin

Koulutuksen aikana sain myös ensimmäiset kokemukset treenarina työskentelystä, kun minua kysyttiin Kemin Prismaan personal trainer -asiantuntijaksi kertomaan kotikuntovälineistä sekä antamaan kuntoiluvinkkejä asiakkaille. Ajattelin silloin, että aktiivisuus koulutuksessa palkittiin. Siitä kului vain muutama kuukausi, kun oululainen kuntosaliketju LIIKKU otti minuun yhteyttä. Kuulin, että Trainer4You:n kouluttajat olivat suositelleet minua heille töihin. Sovimme haastattelun ja jo viikon kuluttua siitä minulla oli kymmeniä personal trainer -asiakkaita viikossa. Haaveet omasta hyvinvointialan yrityksestä kävivät siis tiiviillä aikataululla toteen ja perustinkin toiminimimuotoisen firmani: Personal Trainer Mikko Niirasen.

Kaikki irti harjoitusasiakkuudesta

Itselleni mieluisin ja ehkä myös opettavaisin tehtävä oli personal trainer -opintojen puolivälissä aloitettu harjoitusasiakkuussuhde. Siinä pääsimme näyttämään osaamisemme käytännössä. Projektin pituus oli noin 3 kuukautta, joten tulostakin oli tultava.

Panostaminen harjoitusasiakassuhteeseen kannatti, sillä kuntosalia vihanneesta asiakkaastani kuoriutui motivoitunut kuntosalikävijä. Parasta oli huomata, kuinka asiakkaani oli saanut itsetuntonsa takaisin, iloisuus ja hyvinvointi näkyivät selvästi, kun elämäntapoihin oli tullut pysyvä muutos. Myös asiakkaalta saatu positiivinen palaute ja tavoitteiden täyttyminen muistuttivat minua siitä, miksi haluan valmistua ja työskennellä jatkossa personal trainerina.  Mikä parasta, sain harjoitusasiakkuuden jälkeen todella monta valmennus- ja kuntosaliohjausyhteydenottoa pelkästään puskaradion kautta

Jokainen on vastuussa omasta kalenteristaan

Vaikka opintoja oli jäljellä vielä jokunen kuukausi, olin päässyt Trainer4You:lle tekemään keikkatöitä, Liikkuun valmentajaksi sekä ehtinyt perustaa toiminimen. Samaan aikaan omat treenit ja puolipäiväinen työni vapaa-aikaohjaajana olivat edelleen mukana kuvioissa, joten ajankäyttöä sai miettiä todella tarkasti. Kova motivaatio, kehittymisenhalu sekä mielenkiinto auttoivat jaksamisessa, vaikka päivät olivat parhaimmillaan 12–14 tunnin mittaisia. Toisaalta personal trainerina voi aika vapaasti suunnitella omat aikataulut, joka tekee töiden yhdistämisestä paljon helpompaa.

Unelma kouluttajuudesta

Osaamiseni sekä intohimoni hyvinvointia kohtaa huomioitiin myös Trainer4You:n toimesta ja sainkin pian kutsun apukouluttajille suunnattuun koulutustilaisuuteen. Se oli suurimpia toiveitani, jota en olisi ennakkoon uskonut näin nopeasti saavuttavani. Tätä kirjoittaessani olen jo ollut useampaan otteeseen kouluttamassa uusia hyvinvointi- sekä kuntosalivalmentajia.

Ikuinen opiskelija

Tulevaisuudessa haluan kehittää itseäni edelleen monipuolisemmaksi ammattilaiseksi. Syksyn aikana aloitan Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutuksen, josta saan enemmän valmiuksia asiakkaitteni ravitsemusneuvontaan. Myös Functional Training System -koulutusputki on ajankohtainen lähitulevaisuudessa. Lisäksi ilmoittauduin opiskelemaan terveystiedon perusopintoja Oulun avoimeen yliopistoon, joten mielenkiintoinen ja opettavainen syksy on siis tiedossa.

Tavoitteenani on kehittää osaamistani niin kouluttajana kuin valmentajana sekä samalla laajentaa yritykseni toimintaa monipuolisemmaksi – siihenhän on tullut tehtyä pohjia jo pienestä pallonpotkijasta saakka!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here