Personal trainer on kiitollisessa asemassa! Usein hänen pakeilleen tulevilla ihmisillä on valtava määrä intoa ja halua aloittaa elämäntapamuutokset. Treenarin asiakkaalla on usein takanaan useita epäonnistuneita yrityksiä mutta usko pysyvään muutokseen tuntuu olevan tällä kertaa aiempaa korkeammalla. Siksi myös omat voimavarat ja resurssit arvioidaan helposti väärin. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas haluaa lähteä liikkeelle kaasu pohjassa ja on valmis satsaamaan muutoksen aikaansaamiseen paljon aikaa ja vaivaa. Hetken valtavalla innolla kaasu pohjassa paahtaminen voi toimiakin. Muutaman viikon kuluttua alun hurja kehitys kuitenkin pysähtyy ja samalla mieli kääntyy kuntoilua vastaan. Motivaatio lopahtaa!
Personal trainer –asiakassuhteen alkuvaiheen tärkeimmät tehtävät liittyvät tarkkaan asiakkaan lähtötilanteen kartoittamiseen, asiakkaan asemaan asettumiseen, ammattitaitoisen suunnitelman tekemiseen asiakkaan toiveiden, tarpeiden, resurssien sekä rajoitteiden pohjalta ja alkuinnostuksessa käsijarruna toimimiseen liikkeelle lähdettäessä. Vanhan viisauden mukaan kunto kehittyy levossa. Oikeanlaisella harjoittelun ja levon rytmittämisellä sekä fiksuilla palautumistoimenpiteillä muun muassa ravitsemuksen osalta saadaan kehossa aikaan ylikorjaamisreaktio eli superkompensaatio. Mikäli toteutamme vaikkapa liian kovia harjoituksia liian usein, kuntokäyrämme ei pääse koskaan nousemaan harjoittelun jälkeen harjoittelua edeltävää tasoa ylemmäs.
Kehomme ja mielemme toimivat yhdessä ja jos keho on liian pitkään väsyneenä alkaa myös mielemme väsymään. Tämä johtaa siis vähitellen myös motivaation laskuun. Personal trainer törmää usein asiakkuuden alkuvaiheessa haasteeseen, jossa asiakkaan uteluun siitä, miksi asioita ja muutoksia tehdään näin vähän kerrallaan, joudutaan kehittämään motivoivia vastauksia. Perustelutaito on yksi personal trainerin tärkeimmistä työkaluista ja usein juuri perustelutaidot erottavat erinomaisen personal trainerin hyvästä. Ilman innostavaa ja uskottavaa perustelua tulosten ja pysyvien elämäntapamuutosten saavuttaminen on lähes mahdotonta. Nämä taidot kehittyvät ammattitaidon, tietämyksen ja kokemuksen karttuessa matkan varrella mutta usein perustelun puute johtuu vain siitä, että se sattuu yksinkertaisesti unohtumaan. Pidä huoli siitä, että Sinä olet työssäsi motivoivan perustelun mestari!
Menestyvin terveisin,
Tapani

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here