Harrastuksesta ammatti, liikuntapainotteista opiskelua, lajitekniikkaa, ohjausharjoituksia, riehakasta opiskelijaelämää samanhenkisessä porukassa, sporttisia mimmejä ja kundeja… Mitä sitä enempää voi liikunnallinen nuori elämältään toivoa?

Suosituimpia opiskelupaikkoja

Liikunnanohjaaja on tavoiteltu toiveammatti. Se on vuosi toisensa jälkeen yksi suosituimmista opiskelupaikoista ja suosio näyttää edelleen kasvavan. Tulevaisuuskin näyttää valoisalta:

Ihmisten fyysinen rapistuminen, ylipainoisuuden lisääntyminen etenkin lasten ja nuorten keskuudessa sekä vauhdilla etenevä väestön ikääntyminen antavat lupauksia kasvavasta työmäärästä sekä suurista mahdollisuuksista. Toisen epäonni on toisen onni. Tässä tapauksessa toisen rapistuminen näyttäisi johtavan toisen ”rikastumiseen”.

Tiukka seula erottaa jyvät akanoista

Liikunnanohjaajaopiskelijaksi pääseminen edellyttää hyvää päästötodistusta ja monipuolisuutta valintakokeissa. On oltava lahjakas useissa liikuntalajeissa sekä läpäistävä kattavat soveltuvuuskokeet. Myös opiskelu on vaativaa nimenomaan useiden lajitaitovaatimusten, sosiaalisten kykyjen, pedagogisten taitojen sekä lukulihasten rajoja koetellen. Liikunnanohjaajaksi valmistuvia henkilöitä voidaan kaikella kunnioituksella kutsua liikunnan monitaitureiksi.

 Itku pitkästä ilosta

Mutta mihin nämä moniosaajat sitten työllistyvät? Monipuolisiin, haastaviin sekä hyväpalkkaisiin ohjaus- ja valmennustehtäviinkö? Valitettavasti eivät. Aivan liian usein liikunnanohjaajan näkee työllistyneen uimahallin uinninvalvontahommiin, kuntokeskuksen vastaanottoon, pienen seuran monitoimimieheksi tai työhön, jossa liikuttamistaidoilla ei ole mitään tekemistä työnkuvan kanssa. Toisaalta taas edelliset voivat olla tietyssä elämäntilanteessa todellisia unelmahommia.  

Liikunnanohjaustyön väliinputoaja

Miten tämä on mahdollista? Eikö liikunnanohjaajien tulisi toimia kaupungin ja kuntien liikuntavirastoilla monipuolisissa ohjaustehtävissä tai hallinnollisissa rooleissa. Eikö urheiluopistojen, suurseurojen, massatapahtumien sekä liikuntahankkeiden palvelukseen työllisty läjäpäin liikunnanohjaajia? Valitettavasti ei. Akateemisen tutkinnon saaneet liikuntatieteiden maisterit ajavat monesti ohi oikealta ja vasemmalta. Liikuntaneuvoja voi taas joissain tapauksissa olla sopivampi henkilö ohjaus- ja valvontatehtäviin. Hän ei ole ylikoulutettu ja palkkauskin voi olla astetta matalampi.

Taidot on, tuotetta ei

Mikä neuvoksi ja missä vika? Maailma muuttuu ja tarpeet sen mukana. Huonokuntoisuus, rapistuminen ja ikääntyminen edellyttävät uudenlaisia palveluja, tuotteita ja toimenkuvia. Sen osoittaa jo esim. kuntokeskusten yksilöohjauspalveluiden sekä personal trainingin kysynnän räjähdysmäinen kasvu.

Liikunnanohjaajakoulutuksen, liikunnanohjaajan työnkuvan sekä palvelutarjooman tulee muuttua radikaalisti, jotta työllisyysaste ja ennen kaikkea kysyntä ja tarjonta kohtaavat paremmin. Valmistuvien liikunnanohjaajien täytyy saada tietojen ja lajitaitojen lisäksi myös valmiita toimintamalleja niin tuloksekkaan kenttätyön toteuttamiseen kuin myös liiketoiminnan rakentamiseen ja pyörittämiseen sekä omien vahvuuksien hyödyntämisen henkilöbrändin rakentamisessa. Ja usko tai älä, ne eväät on saatavilla Personal trainer –koulutuksista.

Kaupallinen tiedote – ole mitä mieltä haluat!

Voin olla mielestäsi röyhkeä. Ahneeksikin joku voi väittää. Silloin tuskin olemme kovinkaan tuttuja toisillemme. Ainakin henkilökohtaisesti itselleni Personal training on ollut unelmien täyttymys. Sain intohimon kohteesta työn, duunin jonka vuoksi herään edelleen joka aamu innostuneena, hyvän ansainnan sekä puhtaan omantunnon siitä, että myymälläni tuotteella on todellakin vaikutusta sekä arvoa.

Kalliiksihan joku takuulla koulutustamme väittää. Tottahan se on, että kolmisen tonnia on iso raha lähes jokaiselle. Toisaalta tarkasteltuna, jos koulutuksen voi maksaa kokonaisuudessaan kahdella keskihintaisella, 6 kk mittaisella asiakkuudella, ei hinnan uskoisi olevan ylitsepääsemätön. Ja toisaalta eikö aikasi ole myös kallista? 3,5 vuotta opintoja työllistymättä tai työllistyen huonopalkkaiseen ammattiin käy kalliiksi pidemmän päälle, eikö vain? Jos Sinusta tuntuu siltä, ettei noita kahta asiakasta löydy metsästämälläkään tai koet loppuasiakkaan maksaman hinnan olevan kiskurimainen, niin silloin tuskin kannattaa mukaan vaivautuakaan.

Provosoivin terveisin,

Treenarisi Riku

Kuva: Kuntoon kotona -kirja (Aalto R, Docendo.2007)
Malli: Merje Styf

 

4 KOMMENTIT

 1. Opiskelen parhaillaan PT:ksi Trainer4You:lla ja olen sanonut ihmisille, että tämän tasoisesta koulutuksesta maksaa enemmän kuin mielellään!
  Ja kyllähän kokopäiväinen opiskelu maksaa kun tienestit jää kovin vähälle, mutta tämä PT-koulutus mahdollistaa työnteon samanaikaisesti.
  Itse oon kyllä todella tyytyväinen valintaani!

 2. Hei Anonyymi!

  Kiitos palautteestasi! Se lämmittää mieltä.

  Toivottavasti saadaan myös rakentavaa, ehkä tiukkaakin keskustelua aikaiseksi bloggaukseni sisällöstä. Otan mieluusti ja avoimesti palautten vastaan sekä pyrin perustelemaan näkökantani. Tiedä vaikka saisit pääni käännetyksi, sillä voin toki olla hyvinkin väärillä urilla?

 3. Viittaatko tässä liikunnanohjaajaopiskelijalla toisen asteen liikuntaneuvoja -ammattinimikkeeksi valmistuvaan opiskelijaan vai kolmannen asteen liikunnanohjaaja AMK-opiskelijaan?

  Liikunta-ala on ehdottomasti kasvava ala ja esim. AMK-koulutusohjelma nuori ja jatkuvasti kehittyvä, siinä yritetään elää ajan hermoilla.

  Perään kuulutan henkilökohtaisesti opiskelijan omaa vastuuta opinnoistaan: jaksaako/viitsiikö/kiinnostaako opiskelijaa ottaa kaikki se irti opinnoistaan, mitä se voisi tarjota? En usko.

  Haluaisin myös nähdä mieluusti jonkinlaista tilastoa liikunnanohjaajaopiskelijoiden työllistymisestä, itse en ole sellaista nähnyt (paitsi, että kunnille työllistyy huomattavasti enemmän kuin yksityisille, tosin en tiedä mihin vuoteen tämä tieto perustui…).

  Mielestäni kolmas sektori tulee tulevaisuudessa työllistämään yhä enemmän ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että mikäli 16-vuotiaana liikuntaneuvojiksi toiselle asteelle lähtevä nuori valmistuu kolmen vuoden kuluttua liikunta-alan ammattilaiseksi, en ihmettele, miksei välttämättä 19-vuotiaan nuoren aikuisen ammattitaito tai varmuus riitä lähteä Personal Traineriksi ilman vielä mahdollista kurssia. Ja tokihan kursseillakin on eroa.

  En siis lähtisi mielelläni dissaamaan liikunta-alan koulutusta, niin kuin en dissaa PT-koulutuksiakaan…

 4. Morjens liikunta-alan opiskelija! Ja onneksi olkoon siitä, että olet tehnyt fiksun valinnan. Liikunta-ala kasvaa ja työllistää takuulla etenkin mainitsemasi oma-aloitteiset sekä aktiiviset tyypit. Töitä tekevälle riittää, se on varma.

  Viittaan kirjoituksellani etenkin AMK liikunnanohjaajiin, mutta myös toisen asteen liikuntaneuvojiin. Uskon, että LO -koulutukset kehittyvät vauhdilla, sillä paine nopeasti muuttuvan sekä kehittyvän alan vauhdissa pysymiseen sitä todella edellyttää. Ja kuten mainitsit kolmas sektori, etenkin kuntokeskusala sekä hyvinvointivalmennusyritykset tulevat työllistämään jatkossa liikunta- ja terveysalan työntekijöitä paljon kunta-alaa enemmän. Onhan kunnissa painetta liikuntapalveluidenkin ulkoistamiseen monien muiden palveluiden vanavedessä.

  Sen ymmärsit väärin, että olisin dissannut liikunnanohjaajaopintoja. Lähinnä pyrin nostamaan huoleni nopeasti muuttuvan alan tarpeista koulutusten sisällön hiomiseksi työnantaajien toiveita vastaaviksi.

  Olemme parin viimeisen vuoden aikana työllistäneet oman yrityksemme koulutus- ja valmennustehtäviin kymmeniä ohjaajia sekä auttaneet kumppaniyrityksiämme useiden kymmenien ohjaajien rekrytoinnissa. Liikunnanohjaaja- tai fysioterapiaopinnot ovat toki olleet aina suurta plussaa, mutta loppuviimein persoonalla, asenteella ja alan täsmäkoulutuksella eli personal trainer-, kuntosalivalmentajakoulutuksella sekä ryhmäliikunnanohjaajakoulutuksella on ollut jopa enemmän vaikutuksia työllistymiseen kuin pohjakoulutuksella.

  Tämä siis kokemuksena ja työnantajan viestinä kentältä. Työllistymistä ja työssä menestymistä pyrkimyksilläni edistävin terveisin,

  Yt. Riku

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here