Leuanveto on yläselän lihasten kuningasliike, jossa myös kilpaillaan SM -tasolla kolmessa eri kisamuodossa. Nuo kilpailumuodot ovat toistoleuanveto, voimaleuanveto sekä lisäpainoleuanveto. Edellisessä postauksessa Riku Aalto ja leuanvedon ammattilainen Arto Immonen kävivät läpi steppejä leuanvedon opetteluun. Tässä artikkelissa saat vinkkejä kuorman kasvattamiseen, kun lueanveto on jo hallussa.

Leuanveto vastuskumivastuksella

Kuminauhan avulla on mahdollista sekä helpottaa että haastavoittee leuanvetoa. Apuja vastuskumista saa, kun kuminauhan kiinnittää leuanvetotankoon ja asettaa joko säären tai jalkapohjan kuminauhalle, jolloin kuminauha keventää nostettavaa kuormaa. Kun leuanveto sujuu ilman kuminauhan avustusta, voidaan samaa vastuskuminauhaa käyttää haasteen lisäämiseen.

Tavoite: Perusliikkeen haastavuuden lisääminen liikeradan loppupäätä kuormittavalla vastuskumivastuksella.

Tee näin: Kiinnitä vastuskuminauhan toinen pää raskaaseen levypainoon tai käsipainoon ja toinen pää dippivyöhön. Ota hartioita leveämpi myötäote tangosta ja laskeudu käsien varaan roikkumaan. Vedä itseäsi ylös yläselän sekä käsivarsien lihaksilla.

Leuan veto lisäpainoilla

Siinä missä vastuskuminauha tekee etenkin liikkeen loppupäästä raskaamman, lisäpainoa käyttämällä saadaan lisättyä haastetta koko liikesuorituksen ajaksi.

Tavoite: Perusliikkeen tehon maksimoiminen koko liikeradan haastavuutta lisäämällä lisäpainolla.

Tee näin: Kiinnitä lisäpainovyöhön haluamasi lisäpaino tai käytä lisävastuksena käsipainoa, jonka pidät nilkoissa jalkoja yhteen puristaen. Ota haluamasi ote (myötä- / vasta- / vasaraote) tangosta ja laskeudu käsien varaan roikkumaan. Vedä itseäsi ylös yläselän sekä käsivarsien lihaksilla.

Tutustu myös Voimavalmentaja-koulutukseen lukemalla koulutusopas!

Lisää kuormaa lisäpainoleuanvetoon!

Arto Immonen on oman ikä- ja painoluokkansa Suomen ennätysmies, jonka nimissä on muun muassa alle 60 –kiloisten miesten 73 kilon lisäpainoleukaennätys. Immonen on voittanut Suomen mestaruuden kuudesti, joista 4 lisäpainoleuoissa ja 2 toistoleuanvetokisoissa. Riku Aalto ja hänen poika Eetu pääsivät Arton leuanveto-oppiin, josta käteen jäi tiivistetysti seuraavat ohjeet.

1) Ota tangosta kapea vastaote

Kapea vastaote toimii lisäpainoleuanvedossa parhaiten. ”En muista yhtään kisaajaa, joka olisi käyttänyt hartioita leveämpää, saati sitten myötäotetta raskaiden kisapainojen vetämiseen. Jotkut kisaajat vetävät jopa niinkin kapealla otteella, että pikkurillit koskevat toisiinsa, mutta yleisimmin oteleveys on n. 15-30 senttiä”, Arto painottaa.

2) Vedä lähtö räjähtävästi

”Jos haluat saada suuria kuormia liikkeelle, on lähtövedon oltava räjähtävä. Siksi treeneissä kannattaa suosia myös nopeusvoiman kehittämistä”, Immonen kertoo.

3) Tuo leuka tangon päälle

”Kilpailusuoritus on varsin simppeli. Suoritus starttaa suorilta käsiltä ja päättyy siihen, että leuka ylittää tankotason. Lisäpainoleuanvedossa tankotuomari tarkkailee leuan ylittävän tankotasoa ja kun veto on räjähtävä, leuka ainoastaan käväisee tangon yläpuolella. Harjoiteltaessa leuka kannattaa kuitenkin tuoda korostetusti tangon yläpuolelle”, hän neuvoo.

4) Käytä jalkoja vauhdittajina

”Jos tavoitteena on toistomaksimin tai lisäpainovastuksen lisääminen, kannattaa keskivartaloa sekä jalkoja hyödyntää liikeketjuna toimivan jousen tavoin. Näin saadaan lihastoimintaketjun lataama liike-energia sekä lihasten välinen koordinaatio tukemaan optimaalista leuanvetosuoritusta”, Arto linkkaa lopuksi.

Lisää tehoa lisäpainoleuanvetoon: Nopeusvoimaohjelma

  • Lämmittelyksi: Toiminnalliset lämmittelyt esimerkiksi nyrkkeilysäkin hakkaaminen
  • Leuat vastuskumivastuksella 6 x 3 / palautus 2-3 min
  • Pystypunnerrus 5 x 5 / palautus 3-4 min
  • Penkkiveto päinmakuulla 5 x 5 / palautus 3-4 min
  • Maailmanpyörä 3×4+4 / palautus 2-3 min

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here