Onnistuminen ja menestyminen vaativat aina hyvän suunnitelman tekemistä sekä sen järjestelmällistä noudattamista.

Toisaalta menestyminen personal trainerina ei ole myöskään rakettitiedettä. Seuraavassa on viisi erittäin tärkeää seikkaa, joilla menestymisestä tehdään sattuman sijaan sääntö.Toki onnistua voi silloin tällöin myös sattumalta, mutta liiketoiminnassa onnistumisia tarvitaan päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

1. Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu

Maailma on väärällään erinomaisia kumppaniehdokkaita. Personal trainer tarvitsee menestyäkseen hyviä kumppaneita muun muassa tilapalveluiden tarjoajista. Onhan asiakkaita liikutettava siihen soveltuvissa ja mielellään myös edustavissa tiloissa. Esimerkiksi kuntosalit ottavat treenareita mielellään kumppaneikseen (olen kuullut tästä myös eriäviä mielipiteitä mutta uskokaa minua), koska useimpien salien päättäjät ymmärtävät, että personal trainer sekä tuo uusia asiakkaita salille että sitouttaa toiminnallaan olemassa olevia asiakkaita salin kanta-asiakkaiksi. Myös myyntituki on tärkeää ja jos löydät itsellesi kumppaneita, jotka tarjoavat sinulle kuumia liidejä eli palveluistasi mahdollisesti kiinnostuneita asiakkaita, olet askeleen lähempänä menestystavoitteitasi.

Jokainen menestyjä tarvitsee kehittyäkseen ympärilleen itseään fiksumpia ihmisiä. Varmista, että myös sinulla on ainakin yksi erinomainen mentori, joka haastaa sinua kehittymään. Kumppaneiden löytämisessä aloitteellisuus on kaiken a ja o.
 

2. Ota kynttilä vakan alta

Rohkaise mielesi, nosta ahterisi tuolista ja mene potentiaalisten asiakkaidesi luo. ”Liimapyllyt” menestyvät todella harvoin. Työskentelemme niin upean asian parissa, että useimmiten ihmiset kiinnostuvat ja jopa kiittävät siitä, että ovat löytäneet ongelmiinsa upean ratkaisun. Toki silloin tällöin tulee myös takapakkeja. Etukäteen sinun kannattaa suunnata huomiosi onnistumisiin, mutta jos asiakas ei olekaan kiinnostunut palvelustasi, niin ota ”ei” arvokkaana oppimiskokemuksina.

Harjoittele omaa esittelyäsi peilin edessä, käy ensikohtaamisia asiakkaidesi kanssa mielessäsi läpi ja luo itsellesi kysymyspankki, jolla saat potentiaalisista asiakkaista irti oleellisen tiedon. Muista, että asiantuntijamyyjä on kuuntelun ammattilainen, mutta kun aika tulee, niin kerro osaamisestasi rohkeasti ja ylpeästi.

3. Tee hieman laskelmia

Laskelmien perustana on tietenkin se, kuinka paljon haluat kuukausittain tienata.Personal trainer –toiminnan erinomainen puoli on se, että useimmiten kiinteät kulut ovat pienet. Personal trainerille hyvä nyrkkisääntö on se, että kun kertoo haluamansa palkkasumman kahdella, niin saat summan, joka on laskutettava asiakkailta. Alkuvaiheessa joudut tekemään tietenkin enemmän töitä myynnin eteen ja se voi nakertaa hieman palkkapussiasi. Tähän periodiin kannattaa kuitenkin panostaa täysillä, koska se tuo sinulle vankan asiakaspohjan ja -rekisterin tulevaisuutta ajatellen.
Pyri heti alussa valitsemaan tuotevalikoimaasi palveluita, joiden kannattavuus on hyvä. Esimerkiksi ryhmävalmennukset sekä monistettavat palvelukokonaisuudet, jotka eivät vaadi sinulta juurikaan valmistelutyötä, ovat yleensä sieltä kannattavimmasta päästä. Kannattavuus on totta kai myös hinnoittelukysymys. Hyvät personal trainerit tekevät Suomessa tällä hetkellä noin 100 000 €:n liikevaihtoa. Tällä päästään jonkin verran suomalaisten keskimääräisen ansiotason yläpuolelle.

4. Arvioi kriittisesti kalenteriasi

Usein ”valitettava” tosiasia on se, että 80/20-sääntö pätee myös työntekoon. Teet siis 20 %:lla ajastasi 80 % tuloksestasi. Muu aika menee yleensä keskinkertaisen suunnittelun ja unohtuneen ennakoinnin takia tuulilasiin tupsahtelevien kärpästen raaputtamiseen.

Palaa hetkeksi laskelmiesi pariin. Kun tiedät, mitä sinun täytyy tehdä, jotta saavutat haluamasi asiakasmäärän, laskutuksen ja tulotason, tee se! Siis, kuinka paljon sinun on saatava asiakkaita, millaista hintaa asiakkailta on pystyttävä pyytämään, kuinka paljon aikaa voi käyttää per asiakas, mitä palvelusi silloin pitävät sisällään jne. Kun tiedät vastauksen edellisiin kysymyksiin, niin täytä kalenterisi sellaisilla asioilla, joilla saat kyseiset asiat toteutumaan. Menestymisessä on kyse oikeiden asioiden tekemisestä. 

5. Arvioi kriittisesti toimintamallejasi

Mieti, voitko monistaa jotain toiminnassasi vai räätälöitkö kaikille asiakkaillesi kaiken? Räätälöinti räätälöimättä on taitolaji. Se täytyy suunnitella tarkasti etukäteen. Esimerkiksi harjoitusohjelmien rakentamisessa – vaikka jokaiselle asiakkaalle lähes yksilöllinen rakennettaisiinkin – ei prosessia kannatta aloittaa aina a:sta, vaan toteuttaa ohjelmien rakentaminen esimerkiksi ”moduuliperiaatteella”. Arvosta siis suunnittelua. Se auttaa pitämään aivonystyräsi sulana. Jos et ole jatkuvasti tietoisesti kriittinen toimintamallejasi kohtaan, on pääsi hyvin pian jäässä – suorastaan ikiroudassa. Uudistu ja pyri ajattelemaan tuoreella tavalla – vältä urautumista.
Toimintamalleissa on siis kyse ajan säästämisestä sekä tehokkuudesta ja loppujen lopuksi vapaa-aikasi määrästä. Aika on rahaa. Ajan säästämisen kannalta jopa toimintamallejakin tärkeämpi asia on asenne tekemistäsi kohtaan. Tee asiat kerralla hyvin, sillä virheiden paikkailu vie aina moninkertaisen ajan ja vaikuttaa pahimmillaan myös imagoosi negatiivisesti. Asenne ratkaisee – aina!
 
Tapani Määttä
Toimitusjohtaja
Trainer4You Oy

2 KOMMENTIT

  1. Sanoisinko että tämä blogikirjoitus tuli kreivin aikaan. Tänään juuri puhuin PT-kollegan ja hyvän ystäväni kanssa tästä aiheesta. Miten paljon pitäisi tehdä PT-työtä, että saisin sen ansion mitä haluan ja mitä se vaatisi minulta. Montako asiakasta voin ottaa palvellakseni heitä edelleen laadukkaasti. Olisiko kannattavaa ottaa ryhmätunteja ja jos niin kuinka monta… Onko mahdollista ja miten paljon on intoa esim. kouluttaja-puolella… Monta kysymystä, joihin vastaus tulee PT-putken edetessä :)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here