Mitä tarkoitetaan diabeteksen hoitotasapainolla? Mielestäni Käypähoito-suositusten hoitotasapaino ja sen aste 2 tyypin diabeteksessa ovat ikääntyneet käsitteet. Todellisuudessa nämä suositukset ovat hyvin löysiä, sillä ainoa oikea tavoite pitäisi olla diabeteksen peruuttaminen. Toki, luonnollisesti tämä ei tule kyseeseen kaikilla diabeetikoilla eri syistä, mutta siitä huolimatta meillä on pakko vähän tarkentaa näitä tavoitteita.

Lähde: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50056#s9_1 Diabeteksen käypähoito-suositus

Käytännössä Käypähoito-suositus suosittelee diabeetikkoa prediabeteksen tasolle, mikä ei ole sinänsä huono asia, mutta meillä on pakko ottaa huomioon 2 asiaa:

  1. Suosituksessa ei ole merkitystä, miten kyseinen laboratoriolukema saavutetaan ja edellytys toki on, että tämä saavutetaan lääkehoidolla. Vaikka 5 eri lääkkeellä, suositus ei sen enempää tähän ota kantaa. Lääkitys näyttelee vain hyvin pientä osaa diabeteksen patofysiologisista mekanismeista, sen hyöty on aina vain oireiden lievitys.
  2. Jo prediabeteksen/metabolisen oireyhtymän vaiheessa komplikaatioiden riski on moninkertainen ja suurimmalle osalle diabeetikoista on jo diagnoosivaiheessa olemassa liitännäissairaudet. Kyseessä ei ole vain sokeritaso vaan matala-asteinen tulehdustila ja insuliinin liikaeritys elimistössä. Kuulostaa kohtuuttomalta suositella ihmisillä tilannetta, jossa heidän riski kuolla ennenaikaisesti on moninkertainen.

Mikä sitten on hyvä hoitotasapaino?

Vastaus on subjektiivinen. Se on niin hyvä tasapaino, mihin kukin kykenee. 80%:lle diabeetikoista se on sairauden täydellinen peruuttaminen. Toiselle 20%:lle se on heidän henkilökohtainen paras – matalimmat lukemat minimaalisella lääkityksellä, mihin he kykenevät. Ja 99% kaikista diabeetikoista kykenee parempaan hoitotasapainoon, kuin se, mikä tällä hetkellä on.

Objektiivinen vastaus hyvästä hoitotasapainosta olisi se, että se on tilanne, jossa komplikaatioriski on samalla tasolla kuin terveellä ihmisellä. Eli periaatteessa peruutettu/remissiossa oleva sairaus.

Kriteerit:

Osittainen peruuttaminen:
  • Hba1c 5,7-6,5%
  • Paastosokeri 5,7-6,9
  • Ilman diabeteslääkitystä
Täydellinen peruuttaminen:
  • Hba1c alle 5,7%
  • Paastosokeri alle 5,7
  • Ilman diabeteslääkitystä

Suuri ongelma on se, että terveydenhuolto ei yritä edes pitää kiinni Käypähoito-suosituksen rajoista. Olen nähnyt liikaa diabeetikoita, keillä on hyväksytty hyvinkin korkeita sokeriarvoja ja lukuisia liitännäissairauksia. Kaikista eniten minua harmittaa, jos ihmisen huono hoitotasapaino hyväksytään, koska “hän on jo niin iäkäs”, “hänellä on jo niin paljon lääkitystä” tai “hän ei ole motivoitunut”. Iällä tai lähtötilanteella ei ole merkitystä ja motivaatioon on lääkkeenä muutos.

Tekstin lähdemateriaalina toimii syksyllä 2019 ilmestyvä Peruuta diabetes -kirja. Voit tilata kirjan jo ennakkoon Fitra verkkokaupasta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here