Tämä tarina kertoo Mikko Niirasen yrittäjäurasta rakastamansa personal training -alan parissa. Tarina on poimittu Personal training – monien mahdollisuuksien ala -oppaasta. Oppaan pääset lataamaan täältä.

Lukioikäisenä Mikko haaveili ammatista liikunnan parissa. Tavoitteena olikin koulupaikka Jyväskylän liikuntatieteellisestä tai urheiluopistolta liikunnanohjauksen parista. Yrittäjyys sen sijaan tuntui kaukaiselta ajatukselta. Kuka hullu nyt haluaisi riskeerata ja uhrata vapaa-aikaansakin yrittäjyyden kimpussa kituuttaessaan, Mikko ajatteli silloin. Unelmaduuni löytyi kuitenkin personal trainer -yrittäjyydestä.

Läheltä liippasi

Seikkailu- ja liikuntakasvatukseen erikoistunut yhteisöpedagogi oli loppujen lopuksi riittävän lähellä liikunnanohjausalaa, joten Mikko otti koulupaikan hyvillä mielin vastaan Tornion ammattikorkeakoulusta. Hän vietti opintojen aikana myös yhden muistorikkaan vuoden Barcelonassa, Lissabonissa sekä Nizzassa ja työllistyi valmistuttuaan kunnalliselle puolelle, Ii-instituutin liikelaitokseen vapaa-ajan ohjaajaksi.

Työ yhteisöpedagogina Iin kunnassa oli monipuolista ja painottui Mikonkin aloitteesta liikuntaan. Hän ohjasi erilaisia ryhmiä ikääntyneistä aina raskaana oleviin sekä urheilukouluihin. Työssä yhdistyi monta ammattia yhdessä paketissa, mutta silti liikunta veti niin vahvasti puoleensa, että Mikko päätti lähteä opiskelemaan alaa syvemmin. Motiivina oli kuitenkin vielä tässä vaiheessa lisäosaamisen sekä työkalujen hankkiminen silloiseen työhön.

Mikko löysi netissä surffailtuaan tiensä Trainer4Youn hyvinvointivalmentaja-koulutukseen (nykyään Kehittävän harjoittelun perusteet), joka kolahti – ja kovaa kolahtikin. ”Koulutus vahvisti ajatuksia siitä, että tämä on se juttu, jota haluan tulevaisuudessa tehdä”, Mikko kertoo silmät hohtaen. Innostavat ja osaavat kouluttajat olivat myös idolin asemassa ja Mikko haaveili itsekin kouluttavansa uusia ohjaajia tulevaisuudessa. Kun töissä oli vielä kova kuormitus ja vaihtuvuus, kannusti sekin opiskelemaan lisää, joten Mikko jatkoi itsensä kehittämistä ensin kuntosalivalmenta-koulutuksessa ja myöhemmin personal trainer -opintoputkessa.

Potti räjähti

Personal trainer -koulutusputki vahvisti Mikon ajatuksia oikeasta urapolusta. Se tarjosi paljon vahvistusta omille ajatuksille, mutta myös paljon uutta tietoa anatomiasta, harjoittelusta ja ravitsemuksesta. Myös opiskelijakaverit ja heidän kauttaan saatu vertaistuki ja tiivis verkosto – joka pitää vielä koulutuksen jälkeenkin yhteyttä – oli hyvä lisäarvo tiedolliselle ja taidolliselle oppimäärälle. Etenkin ravitsemusjakso osui ja upposi, mutta muutkin jaksot olivat Mikon mielestä upeita oppimiskokemuksia. Anatomia vaati paljon ylimääräisiä tunteja ja tsemppausta, mutta mikäs se oli uuden ja mieluisan parissa ahertaessa, kun kaikki oppi tuntui yhtä innostavalta sekä hyödylliseltä.

Koulutukseen liittyvä harjoitusasiakkuus meni sekin ihan nappiin. Se antoi Mikolle paljon itseluottamusta, fiilistä sekä pöhinää puskaradioon, jonka kautta alkoi tulla kontakteja, siis ihan oikeilta personal training -asiakkailta. Kun Trainer4You-kouluttajista tutuiksi tulleet Samppa Jaakola ja Heli Männistö vielä kannustivat ja puskivat eteenpäin sekä suosittelivat Mikkoa kuntokeskus Liikun pt-tiimiin, ei vapaa-ajan ongelmia ollut enää nähtävissä. Kalenteri täyttyi – tai jopa räjähti täyteen – sen minkä päivätyön tuntien osalta oli täytettävissä.

Älä koskaan sano ei koskaan!

Niinhän siinä sitten kävi, että yrittäjyyteen sulana hulluutena suhtautunut Mikko pisti oman yrityksensä pystyyn jo puolivälissä personal trainer -koulutusta. Toiminimimuotoinen firma sai hyvää vauhtia Liikun kautta tulleista pt-startti-ohjauksista. Kun työpäivä kunnallisissa hommissa kesti kahdeksasta kolmeen, oli Mikolla sen päälle tiedossa vielä 3–4 asiakastapaamista. Pari kertaa viikossa kotiutuminen ajoittui vasta klo 21–22 seutuville.

”Kyllä sitä vähän aikaa jaksaa tuollaisiakin monsteripäiviä tehdä, kun kyse on kuitenkin omasta halusta sekä ihan omasta jutusta”, Mikko muistelee alkuaikojen hulinaa. ”Yllättävän nopeasti tilanne kuitenkin normalisoitui, kun asiakkaille vain uskalsi esittää itselleenkin parhaiten soveltuvat tapaamisajankohdat”, Mikko sanoo.

Niirasen urakehitys

Mikko opiskeli personal traineriksi työskennellessään vielä Ii-instituutissa vapaa-ajanohjaajana. Hän pääsi jo opiskeluaikana mukaan kuntokeskus Liikun personal trainer -tiimiin, jossa hän ohjasi starttipaketteja 10–20 valmennustapaamisen viikkotahdilla. Niillä hän onnistui tienaamaan pt-koulutuksen hinnan takaisin noin neljässä kuukaudessa.

Päästyään mukaan myös Trainer4Youn kouluttajatiimiin ja täytettyään kalenterinsa personal trainer -asiakastapaamisilla, sanoutui Niiranen irti kunnan palveluksesta. ”Päätös oli muhinut jo jonkun aikaa ja olikin vapauttava tunne, kun pääsin keskittymään pt-valmennettaviini sekä ottamaan vastuun omasta työstäni”, Mikko kertoo. ”Epävarmuuden tunne kesti ehkä viikon. Se kuitenkin kaikkosi nopeasti, kun asiakassopimuksia siunaantui ensin 10, sitten 20 ja pian määrä vakiintui parinkymmenen tasolle, muutamien asiakkaiden jäädessä vielä jonottamaankin paikkaansa valmennukseen”, Mikko hymyilee kiitollisena lentävälle lähdölle.

”Vaikka töitä oli paljon, pystyin kuitenkin pitämään huolen myös omasta hyvinvoinnistani liikunnan, levon sekä fiksun ravitsemuksen avulla. Toki joissain asioissa täytyi priorisoida, ja aika kavereiden tapaamisen täytyi rajata kaukalopallopeleihin ja treeneihin, mutta pelejä ei tosin ole jäänyt yhtään välistä viimeisen kuuden vuoden aikana”, Mikko myhäilee.

Kiitollisuus päällimmäisenä

Personal trainer -koulutuksen jälkeen Mikko liittyi mukaan Revolution personal trainer -verkostoon ja otti käyttöönsä sen tarjoamat liiketoiminta- ja palvelukonseptit. Sen kautta Mikolle rupesi hahmottumaan alan tarjoamat mahdollisuudet. Hän ryhtyi tarjoamaan kattavien yksilövalmennusten rinnalla myös pienryhmävalmennuksia sekä maistiaisluonteisia Quick & Go -tehotapaamisia. Myös yhteistyö muiden personal trainereiden kanssa tiivistyi yhteisten toimintamallien myötä.

Mikko kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa saadessaan työskennellä unelmaduuninsa sekä sydämellisten ihmisten parissa. ”On upeaa nähdä onnistumisia asiakkaiden edistyessä sekä kokea ahaa-elämyksiä heidän kanssaan. Kun työ on mukavaa ja merkityksellistä, jaksaa sitä painaa välillä pitkienkin päivien muodossa. Toisaalta ahkera työskentely palkitsee myös taloudellisesti ja tulotasoni onkin ainakin kolminkertaistunut yrittäjäksi ryhdyttyäni”, Mikko kertoo kiitollisuus päällimmäisenä mielessään. Ura personal trainerina on edennyt vauhdilla osapäiväisestä personal trainerista noin sadan tuhannen euron liikevaihtoa osakeyhtiöllään pyörittäväksi henkilöyrittäjäksi.

Unelmista totta

Onnistumiset ovat kannustaneet Niirasta ajattelemaan isosti. ”Kerranhan täällä vain ollaan, joten hämmennetään nyt oikein kunnolla”, Mikko nauraa ja kannustaa muitakin etsimään omaa juttuaan sekä tarttumaan siihen kiinni kaksin käsin.

”Tavoitteenani on myös kyetä tarjoamaan töitä hyville tyypeille ja uusille kyvyille alihankinnan kautta”, Mikko kertoo suunnitelmistaan. ”On upeaa, jos voimme saada yhä useampia ihmisiä näin hienon palvelun kuin personal trainingin pariin, niin asiakkaiksi kuin palvelun tuottajiksikin”, hän jatkaa. Mikon tavoitteena on koota ensin Oulun ja myöhemmin Suomen kovin sekä asiakaslähtöisin personal trainer -tiimi, joka tuottaa palveluja yhteistyökumppaneitaan arvostaen. Nämä viritykset ovat saaneet tuulta siipiensä alle ja Mikko katsookin tulevaisuuteen nöyränä mutta jalat sopivasti irti maasta leijuen.

Niirasen neuvot uusille ja tuleville personal trainereille

  1. Kouluttaudu ja kehitä itseäsi jatkuvasti.
  2. Tee työtä ilon kautta, visio mielessäsi.
  3. Verkostoidu, sillä yhdessä tekeminen on tuloksekkaampaa ja sitä paitsi mukavampaa.
  4. Kiitä ja ole kiitollinen!
  5. Arvosta omia tarpeitasi ja huolehdi myös itsestäsi.
  6. Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!
  7. Aseta tavoitteita ja pilko ne osatavoitteiksi. Niiden ei tarvitse olla suuria, kunhan ne ovat itselle tärkeitä.
  8. Nauti työstäsi ja sen tuloksista unelmaduunisi parissa.

Katso myös Mikon kotisivut osoitteessa http://www.mikkoniiranen.fi/


Lataa uusi opas Personal training – monien mahdollisuuksien ala

urapolku_kansi1

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here