Tarpeiden tyydyttäminen on nykyisin helppoa. Ei tarvitse kuin painaa kaukosäädintä, näpäyttää hiirtä, soittaa pizzataksi tai avata jääkaappi. Kicksit saa välittömästi, ponnistelematta, halvalla ja helposti. Mukavuusalueelle on helppoa käpertyä: Ei huolta, hämmennystä, hikeä eikä hintaa. Miksi vaivautuisin, jos saan tyydytystä ilman hengästymistäkin?

Nopeat nautinnot tukahduttavat elämänilon

Välittömissä nautinnoissa on se ongelma, että niiden tuottamat kicksit laimenevat, siis menettävät vaikutustaan hinnan kuitenkin samalla kasvaessa. Sama määrä ei tuota enää vastaavaa mielihyvää, joten on saatava kovempaa kamaa tai enemmän ainetta. Mukavuusalue alue siis kutistuu ja sitä ympäröivä suorituskyvystä kertova epämukavuusalue surkastuu siinä samalla. Sanonta, ”se joka makaa eniten, lepää vähiten” pitää hyvin kutinsa. Kunnon rapautuessa kuormittaa pienikin ponnistelu yhä enemmän ja palautuakseen on maattava entistäkin enemmän. Lauantain ”palauttava” saunaolutkin lipsahtaa helposti jokailtaiseksi yömyssyksi. Lyhytaikainen mielihyvä muuttuu pian pitkäaikaiseksi huonovointisuudeksi.

Tulos ennen työtä vain sanakirjassa

Todelliset kicksit vaativat ponnistelua, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Onnistumiset ovat seurausta yrityksistä, epäonnistumisista ja vaikeuksien voittamisesta. Tarvitaan siis niin sadetta kuin paistettakin. Jatkuva ruusuilla tanssiminen kävisikin ennen pitkää melko tylsäksi. ”Hämmennys on tunnehinta oppimisesta” ja kehittyäkseen on kehon ja mielen tasapainotilaa aika ajoin horjutettava. On siis uskaltauduttava aika ajoin pois mukavuusalueelta epävarmuuden, koettelemusten ja ponnistelun pariin. Aluksi se sattuu, sitten nipistää ja pian jo tuntuu kutkuttavana jännityksenä vatsan pohjassa.

Tavoittelemisen arvoista

Unelmia ei saavuteta kaukosäädintä painamalla tai hiirtä klikkaamalla. Tavoitteiden eteen on luovuttava helpoimmista ratkaisuista. Luopumalla jostain, saat kuitenkin lähes poikkeuksetta parempaa tilalle. Tavoitteet ovat oikein asetettuja silloin kun ne tänään tuntuvat utopistisilta, mutta ovat jo ylihuomenna itsestään selvyyksiä. Ja välietapit ovat sellaisia, että ne vaativat fiksuja valintoja, mutta eivät kuitenkaan ylivoimaisia ponnistuksia.

Pienikin on suurta

Se on tietenkin oma asiasi, miten suuruudenhulluja tavoitteita itsellesi ja elämällesi asetat. Kannustan Sinua kuitenkin unelmoimaan ja ajattelemaan isosti. Aluksi epärealistiselta tuntuva tavoite saattaa muuttua hyvinkin kohtuulliseksi hyvän suunnitelman ja valmistautumisen ansiosta. Uuden kielen oppimiseen vaadittavat 3000-4000 sanaa tuntuvat melkoiselta urakalta oppia, mutta pilkottuna vuoden jokaiselle päivälle (10 sanaa per päivä) kääntyy mielikuva melko vaatimattomaksi. Saharan halki juokseminen kuulostaa täysin hullulta ajatukselta (onkin lähes jokaiselle!), mutta 50 km:n päivittäinen juoksumatka kuukauden jokaisena päivänä saattaisi jo onnistua huippukuntoiselta ultraurheilijalta (Jukka Viljanen, 2012, 1609 km, 31 pvää).  Kymmenen kilon painopudotus on valtava haaste verrattuna vajaan 200 gramman viikoittaiseen onnistumiseen, eikö vain?

Nakertavaa vai rakentavaa makaamista?

Jos tavoitteenasi on kunnon kohentaminen, painon pudottaminen tai uuden liikuntamuodon oppiminen, niin kehotan Sinua suhtautumaan tavoitteesi saavuttamiseen mainitsemallani tavalla – siis käyttämällä aikaa unelmointiin, tavoitteen kirkastamiseen, suunnitteluun ja valmistautumiseen. ”Muista, että liike lähtee aina pysähtymisestä!”

Suin päin 10 kilon tai huippukunnon kimppuun hyökkäämällä saat pataasi alta aikayksikön. Sen sijaan pilkkomalla tavoitteesi riittävän pieniksi välietapeiksi, voit hivuttautua pois mukavuusalueelta riittävän varovaisesti, etkä joudu juurikaan luopumaan nautinnoistasi. Ja mikä parasta aktivoituessasi makaaminen saa rötväilyn sijaan palautumista edistävän ja tankkaaminen ahmimisen sijaan energiavarastojen täydentämiseen tähtäävän merkityksen!

Inspiraatio: Trainer´s Housen Asiantuntijan polku –koulutus

Ydinopetus: ”Se joka makaa eniten, lepää vähiten. Vain pysähtyneeltä sukselta voi ponnistaa. Pässikään ei saavuta kallionharjaa ilman ponnistelua”.

Kuva: Fitra Oy

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here