Viimeiset viikot ovat olleet vuoristoratamaisia. Pienet ja suuremmatkin muutokset ovat pitäneet verenpaineen sekä muut elimistön stressireaktiot korkealla. Kehoni on siis ollut taisteluvalmiudessa. Ja sen vuoksi olenkin saanut asioita tapahtumaan jopa moninkertaisesti tasaisen rutinoituneeseen arkeen verrattuna.

Turvallisessa on helppo roikkua

Yritystoiminnassamme on yhä monia epäkohtia. Monia seikkoja, jotka kaipaavat hienosäätöä, mutta silti roikumme helposti rutiineissa. Vaikka tiedostamme ongelmat, emme saa muutoksia tehdyksi ilman väkipakkoa. Liekö syynä turvallisuuden tunne, tuntemattoman pelko vaiko laiskuus? Jokin on kuitenkin jarruttanut etenemistämme ja kehittymistämme.

Vaikka irtaantuminen vanhasta ja toimimattomasta olisi pitänyt tapahtua jo aikaa sitten, on muutoksen toteuttaminen ollut ylivoimaista. Vasta pattitilanne ja suoranainen pakko sai meidät toimimaan. Vaikka mitään menetettävää ei ollut tiedossa, oli turvallinen toimimattomuus ollut muutostoimia houkuttelevampi olotila.

Sopeutuminen on sisäänrakennettua

Onneksi maailma muuttuu. Onneksi tilanteita, joissa on pakko toimia, tulee aika ajoin eteen. Silloin on nimittäin pakko päivittää tavoitteensa, odotuksensa ja tulevaisuuden suuntansa. Silloin on pakko miettiä, mitä jatkossa tehdään ja miten. Ja mitä ei missään nimessä enää tehdä. Silloin on nostettava asioita pöydälle, pilkottava ja palasteltava. On perusteltava itselleen ja muille. On keskusteltava ja kuunneltava. Ja se on todellisen kasvun, kehityksen ja muutoksen edellytys!

Toisin ja toisaalla tekemistä

Muutoshankkeet kaatuvat usein juuri turvallisuuden kaipuuseen. Tutussa on helppo roikkua, etenkin jos  muutos edellyttää epämukavuusalueelle astumista. Koko muutos termi on jokseenkin loppuunkoluttu. Ehkä pitäisi puhua ennemminkin uudistuksesta sekä siitä mitä asioita tehdään toisin kuin aiemmin ja mitä ei ehkä enää tehdä ollenkaan. Tärkeintä onkin saada ihmiset ymmärtämään, sitoutumaan ja toimimaan uuden tavoitteen sekä toimintamallin mukaisesti.

Haluatko todella muutosta?

Mikä siinä muutoksessa sitten on niin vaikeaa? Ehkä pitäisi ensin kysyä, haluatko todella muuttua ja muuttaa toimintatapojasi? Jos vastaus on epäröivä, ei lopputulos voi olla pysyvä. Jos taas motivaatio, sitoutuminen ja valmistautuminen ovat kohdallaan, ovat onnistumisen edellytykset korkealla. Joskus pakko voi olla hyvä muutosvoima – se voi saada Sinut pois mukavuusalueeltasi näkemään enemmän ja motivoivampia mahdollisuuksia ympärilläsi!

Muutos on motivoivaa, uudistuminen on upeaa, maanantai on mahdollisuuksia täynnä!

Kuvat: Qicraft/ Technogym

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here