Sydän- ja verisuonisairastuvuus väheni noin 10 prosenttia jokaista 2000 käveltyä askelta kohti, uudessa tutkimuksessa havaittiin.

Päivittäinen kävely vähensi sydän- ja verisuonitautien vaaraa noin 10 prosentilla niillä, joilla oli heikentynyt sokerinsieto. Näin todettiin viime perjantaina julkaistussa kansainvälisessä tutkimusprojektissa.

Heikentynyt sokerinsieto kertoo häriintyneestä sokeriaineenvaihdunnasta, ja se liittyy keskeisesti diabetekseen. Tällä hetkellä Suomessa on noin 500 000 diabeetikkoa, joista ylivoimainen enemmistö sairastaa tyypin 2 diabetesta. Diabetes lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että sydän- ja verisuonisairastuvuus väheni noin 10 prosenttia jokaista 2 000 käveltyä askelta kohti. Se vastaa noin 20 minuutin reipasta kävelyä. Painoindeksi tai sen muutos tutkimuksen aikana ei vaikuttanut lopputulokseen.

Tutkimus perustui kansainvälisen NAVIGATOR-hankkeen aineistoon, ja siinä oli mukana yli 9 300 aikuista 40 eri maasta. Tutkimukseen oli värvätty jo jonkin sydän- ja verisuonitapahtuman, kuten sydäninfarktin sarastaneita, sekä suuren sairastuvuusriskin omaavia. Tutkittavia seurattiin kuuden vuoden ajan.

– Useat tutkimukset viittaavat siihen, että liikunta liittyy parempaan terveyteen niillä, joilla on heikentynyt sokerinsieto. Tämä on kuitenkin ensimmäinen tutkimus, joka tarkastelee juuri kävelyn yhteyttä sydäntautiin, aivohalvaukseen ja verisuoniperäisiin kuolemantapauksiin, kertoo tutkimusta johtanut Thomas Yates Leicesterin yliopistosta, Iso-Britanniasta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Lancet.


Lähde

Yates T, Haffner SM, Schulte PJ, Thomas L, et al. (2013). Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): a cohort analysis. Lancet. Julkaistu verkossa 20.12 2013.

Kuva: Yale Rudd Center

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here