“Oletko sä oikea personal trainer?”

Olin asiakkaiden kanssa aloittamassa valmennustuokiota heidän työpaikan kuntosalilla, kun minut esiteltiin heidän personal trainerinaan. Eräs paikalle saapunut henkilö katsoi minua pitkään katseen vaeltaessa päästä varpaisiin. Lopuksi hän sai kysyttyä: ”oletko sä oikea personal trainer?”

Tuo kysymys vei minut ajassa taaksepäin hetkeen, jolloin olimme ystäväni kanssa juuri valmistuneet hyvinvointi- ja kuntosalivalmentajiksi ja pohdimme, jatkaako vielä personal trainer -koulutukseen. Kävin mielessäni läpi kysymystulvaa: Olenko oikean näköinen, kokoinen ja muotoinen? Edustanko oikeaa sukupuolta? Onko minusta siihen?

Tuo kysymysten tulva kertoi ensisijaisesti omasta käsityksestäni, määritelmästäni tai olettamuksestani, minkälainen personal trainerin pitäisi olla. Kysymysten tulva kertoi myös siitä epävarmuudesta, jota koin siitä, että täytänkö jostain minulle syntynyttä määritelmää personal trainerista.

Ennen personal trainerin koulutukseen osallistumista listasin asioita, joita itse personal trainerilta haluaisin. Listalle nousi ensisijaisesti taito ja uskallus kohdata ihminen ihmisenä eli sellaisena kuin olen hyvinä ja huonompinakin hetkinä, taito ohjata minua eteenpäin määrätietoisesti askel kerrallaan kohti omaa tavoitettani, kyky tukea, kohdata ja käsitellä erilaisia tunteita, kannustaa, innostaa ja motivoida, silloin kun sitä tarvitsen, kyky kuulla ja kuunnella sekä puhua äänellä, jonka kuulen ja ymmärrän. Listalle nousivat myös työmoraaliin liittyvät asiat, kuten jatkuva oppiminen, ammatillinen itsensä kehittäminen, luotettavuus ja täsmällisyys sekä omien vahvuuksien tiedostaminen ja sitä kautta omaan kohderyhmään keskittyminen.

Listaa tehdessä yksi asia toisensa jälkeen täyttyivät omalla kohdallani. Hyvä personal trainer on koulutettu, työmetodit perustuvat tutkittuun tietoon, yleisiin terveyssuosituksiin ja terveyttä edistävien elämäntapojen vaalimiseen. Pelkkä ammatillinen tieto ei riitä. Personal trainer tarvitsee hyvät tavat ja sosiaaliset taidot toimia erilaisten ihmisten kanssa. Hyvä personal trainer on inhimillinen ihminen, jolla on kokemusta ja rohkeutta, hänellä on terveelliset elämäntavat, hän elää kuten opettaa, on esimerkillinen, mutta salliva niin itselleen kuin valmennettavilleen, hän tietää mitä tekee ja miten sen tekee sekä osaa perustella tekemisensä. Hän kohtaa valmennettavansa rohkeasti ja aidosti, kuuntelee kahdella korvalla sekä ohjaa ammatillisesti ja turvallisesti.

Minulle esitettyyn kysymykseen, oletko sä oikea personal trainer, ojensin käteni, esittelin itseni, röyhistin rintaani ja vastasin maailman levein hymy huulillani ylpeyttä tuntien: ”Kyllä olen!”

– Sirpa Määttänen, Trainer4You Personal trainer

Sirpa on oman elämäntapamuutoksen innoittamana päättänyt auttaa myös muita voimaan paremmin ja jaksamaan arjen keskellä. ”Oman elämäntapamuutokseni myötä pystyn hyvin samaistumaan muihin samassa tilanteessa oleviin”, Sirpa kertoo. Hän kehittää itseään jatkuvasti opiskelemalla muun muassa terveystiedon opintoja. Lisäksi hän on perehtynyt myös NLP:hen, sillä henkinen valmennus on hänelle tärkeä osa valmennuksia.
Valmentajana Sirpa on lempeä vierellä kulkija, joka tsemppaa ja tukee positiivisella otteella. ”Kohtaan ihmisen ihmisenä”, Sirpa kertoo omasta valmennustyylistään. Sirpa toimii personal trainerina Rovaniemeläisessä Oma Trainer Oy:ssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.