Oma hyvinvointimme näkyy helposti ulospäin ja sillä on selkeä merkitys ravintovalmentajan työssä. Valmennukseen tulevat hakevat omien elämäntapojen muutoksien lisäksi selkeitä roolimalleja ja esimerkkejä.

Ravintovalmennuspalveluiden tarjonta on kasvanut merkittävästi parin viimeisen vuoden aikana ja sen seurauksena markkinoille onkin tullut erilaisilla metodeilla ja välineillä valmennusta tarjoavia yrityksiä sekä valmentajia. Elämäntapamuutosta hakeva asiakas haluaakin ravintovalmennukseen hakeutuessaan usein etukäteen ottaa selvää valmentajasta hyvinkin paljon.

Valmentajien koulutusten, osaamisen ja asiakaskokemusten lisäksi merkittävä rooli on valmentajan omalla hyvinvoinnilla.

Kun ihminen on päättänyt toteuttaa elämäntapamuutoksen on hän usein lähtökohtaisesti ylipainoinen, fyysisesti huonossa kunnossa sekä lähes aina tyytymätön peilistä takaisin tuijottavaan näkymään. Ravintovalmennus on näissä muutoksissa kaikkein suurimmassa roolissa, koska käytännössä kaikkiin edellä mainittuihin asioihin vaikuttaa kaikkein eniten se, mitä tehdään keittiössä sen sijaan, että mitä tehdään kuntosalilla. Asiakkailla on monesti jo mielessä hyvin vahvasti kuva siitä, miltä lopulta halutaan näyttää, kun tavoitteeseen on päästy.

Vaikka edellä mainitut ulkonäköasiat voivat olla monen mielestä pinnallisia, ovat ne kuitenkin yksi isoimpia vaikuttajia siihen, miksi ihminen on valmis toteuttamaan isoja muutoksia elämässään. Näinpä sillä, miltä valmentaja itse näyttää, on myös erittäin iso merkitys.

Valmentajan omaa hyvinvointia käsitellään monesti hyvin vähän ja todellisuudessa aika moni valmentaja on itse kohtalaisen huonossa kunnossa. Tätä asiaa voisi lähestyä hyvin esimerkin kautta, jossa hiihtämisestä kiinnostunut hakeutuu valmennukseen. Valitseeko hän valmentajan, joka on itse hiihtänyt vai valmentajan, joka on lukenut hiihtämisestä kaikki markkinoilla olevat opaskirjat?

Usein valinta kohdistuu ensimmäiseen, koska asiakas arvostaa käytännön kokemusta, joskin teoriaosaamisella on tietysti myös merkitystä.

Miten sitten kiireinen valmentaja ehtii pitämään omasta hyvinvoinnistaan huolta? Samalla tapaa kuin elämässään kiireinen asiakas. Jos valmentaja ei itse ehdi kiireiden vuoksi pitämään huolta itsestään, on hiukan kyseenalaista, miten valmentaja pystyisi valmentamaan asiakkaitakaan tähän. Aloita siis omasta hyvinvoinnistasi huolehtiminen jo tänään – mikäli se ei ole jo ole jo yksi prioriteeteistasi.

Itse pyrin syömään samoilla metodeilla joita suosittelen asiakkaillenikin, eli kun syön noin 90 prosenttia aterioista suunnitelman mukaan, jää minulle viikkoon muutamia aterioita, joilla voin syödä selvästi vapaammin ilman suurempaa vaikutusta omaan hyvinvointiini.

Itse syön päivässä yleensä neljä tasakokoista ateriaa, siten että kaikilla aterioilla on suurinpiirtein sama määrä proteiineja sekä rasvaa. Hiilihydraatteja syön tarpeen mukaan painottaen kuitenkin isot hiilihydraattipitoiset ateriat iltaan, jolloin ne auttavat nukahtamista ja omaa unen laatuani. En punnitse aterioitani tai kanna eväitä mukanani, vaan pyrin tekemään kullakin aterialla valintoja sen mukaan, missä kulloinkin olen.

Jussi Jaurola
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Ravintovalmentaja Jussi Jaurola.

Jos tiedossa on kuitenkin kiireinen päivä, eli mahdollisuus rauhalliseen ja hyvään syömiseen on heikko, otan usein mukaani evästä. Kiireessä syöminen on minulle ja monelle muulle suurin haaste oikeiden ruokavalintojen suhteen.

Valmentajan ei tarvitse näyttää ulkoisesti siltä, että hän on tulossa suoraan kehonrakennuksen kilpalavalta, mutta asiakaskokemusteni perusteella epäterveellinen ulkomuoto tai huonokuntoinen valmentaja ei useinkaan omalla esimerkillään anna asiakkaille uskottavaa ja edustavaa kuvaa.


Ravintovalmennuksen työkalut ja artikkelisarjat käyttöösi – kirjaudu tai luo maksuton tunnus Trainer4You-tietopankkiin

tietopankki-rav-tyokalut

Mikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here