Omien vahvuuksien löytäminen personal trainerina

Pitäisikö ainaisen heikkouksien hiomisen sijaan keskittyä vahvuuksien vahvistamiseen? Tätä aihetta Riku Aalto pohtii artikkelissaan.Pelasin nuoruudessani jääkiekkoa ihan tosissani. Tavoitteet olivat korkealla ja niiden eteen painettiin töitä hampaat irvessä. Aamut alkoivat urheilulukion aamujäillä, jatkuivat usein edustusjoukkueen päiväjäillä ja päättyivät oman joukkueen iltatreeneihin. Aina painettiin sata lasissa ja huomio keskitettiin heikkouksien kehittämiseen ”päivänvalon kestävälle” tasolle. Ihme, ettei tulosta syntynyt – vai oliko sittenkään? Olinko kuitenkin ymmärtänyt asiat ihan päälailleen?

No pain, no gain?

Nyt jälkeenpäin ymmärrän, että ajattelussani olisi ollut paljon jalostamisen varaa. Oletin, että tekemällä enemmän töitä ja jauhamalla heikkoja kohtiani, minusta tulisi muita parempi kiekkoilija. Todellisuudessa minusta tuli ikijumissa oleva keskivertokiekkoilija, jonka motivaatiota nakersi liiallinen treenaaminen sekä epäkiitollisten harjoitteiden aiheuttama epäonnistuneisuuden kehä.

Ilon, ei kurjuuden, kautta!

Sain ”valaistuksen” vasta vuosikymmen myöhemmin poikani jalkapalloharrastuksen kautta. Valmentajan painottaessa kunkin pelaajan vahvuuksien vahvistamisesta, ymmärsin vihdoin kupletin juonen. Toki heikkouksiakin täytyy hioa, mutta jos haluaa kehittyä todelliseksi huippuosaajaksi, kannattaa pistää paukut luontaisten lahjojen ja intohimon kohteiden hiomiseen vahvuuksista erinomaisuuksiksi saakka.Lähtökohta niiden harjoittamiseenkin on päinvastainen: Heikkouksien hiominen on usein vastenmielistä pakkopullaa, kun taas vahvuuksien vahvistaminen on onnistumisen elämyksiä tuottavaa ilottelua. Ei ole vaikeaa arvata, kummasta lähtökohdasta harjoiteltaessa kehittäviä toistoja kertyy plakkariin enemmän!

Keskity vahvuuksiisi

Pitkän alustuksen pohjalta Sinun on helppoa oivaltaa ohjeeni valmennustoimintaansa suunnitteleville ja aloitteleville personal trainereille. Se kuuluukin seuraavasti: ”Rakenna imagosi, henkilöbrändisi, toimintasi ja valmennustuotteesi omien vahvuuksiesi ympärille”. Ja keskity hiomaan vahvuuksistasi todellinen kilpailuetu muihin personal trainereihin nähden.

Erotu joukosta

Pohdi, missä olet erityisen hyvä. Ja missä ominaisuuksissa, taidoissa tai taustoissa on aineksia erottautumistekijöiksi?Oletko kenties harrastanut sellaista liikuntamuotoa nuoruudessasi, josta voisit ammentaa lisäarvoa asiakkaillesikin? Tai oletko opiskellut tutkinnon, joka tukee personal trainerina työskentelyä? Omaatko jonkun erityistaidon tai voisiko persoonasi tarjota mahdollisuuden erottautumiseen?Muistan vuosien takaa henkilön, joka paketoi koko personal trainer –valmennusoppinsa painonnostotekniikoiden ympärille. Hän opettikin niin yritysjohtajille kuin junioriurheilijoille ensin keppijumppaa ja myöhemmin tankotreeniä, rinnallevetoja, työntöjä ja tempauksia painottaen. Aluksi ajattelin homman kaatuvan alta aikayksikön: kuka nyt jaksaisi jauhaa tankoliikkeiden tekniikkaa harjoituksesta toiseen? Voitte vain kuvitella kuinka väärässä olinkaan. Kaverista tuli yksi maamme menestyneimpiä personal trainereita, jonka ura on jo pian parin vuosikymmenen mittainen.Voisitko Sinäkin löytää oman juttusi edellisen tarinan kannustamana? Voisiko esimerkiksi suunnistuksesta, tanssista, ratsastuksesta tai luontoliikunnasta löytyä ainekset pt -menestystarinallesi? Voisiko kokin, atk-nörtin tai sisustussuunnittelijan taidoista paketoida ”The jutun” personal trainer –brändillesi? Voisiko venäjän kielen taitosi tai musikaalisuutesi olla se lisämauste, jolla teet pesäeroa muihin alalla toimijoihin? Tai olisiko positiivisuudestasi, säälimättömyydestäsi tai armeijamaisesta kuristasi jalostettavissa valmennusfilosofiasi ja henkilöbrändisi keskeinen tekijä?

Anna ilon näkyä!

[avatar user="Riku Aalto" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/riku-aalto/" target="_blank"]Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.[/avatar]Yksi asia on kuitenkin varma: Jos suhtaudut personal trainer –työhön intohimoisesti ja uskallat heittäytyä sen pariin sataprosenttisesti, tulet pärjäämään varmasti. Ole oma itsesi, äläkä lähde kopioimaan muilta ja hakeutumaan kohti jonkinlaista "ideaalin personal trainerin" stereotypiaa - sen sijaan valitse oma tiukkaan rajattu asiakassegmenttisi sekä tee omista vahvuuksistasi erottautumistekijä, niin pohja menestykselle on rakennettu!

Edellinen
Edellinen

Positiivinen vuorovaikutus personal trainerin työssä

Seuraava
Seuraava

Ruokarytmistä etsitään uutta potkua diabeteksen ruokavaliohoitoon