Tässä artikkelisarjassa perehdytään HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) menetelmän kuuteen kulmakiveen, joita ovat arvot, sitoutuminen arvojen mukaiseen toimintaan, havainnoiva minä, mielen kontrollin heikentäminen, hyväksyntä ja tässä hetkessä eläminen. Vaikka nimi hyväksymis- ja omistautumisterapia viittaa juurikin terapiaan, sovelletaan HOTtia monilla eri aloilla kuten kasvatuksessa ja ohjauksessa, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja valmennuksessa sekä työ- ja organisaatiopsykologiassa.

Psykologinen joustavuus
Lähde: Kohti muutosta

Arvot – taito tunnistaa itselle merkitykselliset asiat elämässä

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa ohjaan sinua pohtimaan arvojasi ja niiden roolia päivittäisessä tekemisessäsi.

Arvo- ja hyväksyntäpohjaisessa lähestymistavassa opetellaan taitoja, joilla opit tarkastelemaan, mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita ja arvoja elämässä. Arvojen pohtiminen ja tunteminen on tärkeää, koska kaiken muutoksen elämässäsi tulisi pohjautua niihin. Jos siis olet esimerkiksi tekemässä elintapamuutosta, on se huomattavasti vaikeampaa jos huomaat samalla toimivasi ristiriidassa arvojesi kanssa. Arvojen kirkastaminen tuo sinut askeleen lähemmäksi tavoitteessasi onnistumista ja suuntaa sinua kohti omannäköistä elämää.

Kun tunnistat itsellesi tärkeät arvot, tuovat ne suunnittelemaasi muutokseen myös syvempää merkitystä. Viekö elämässäsi tapahtuva muutos sinut lähemmäs merkityksellistä ja arvojesi mukaista elämää vai kauemmas siitä? Arvojen pohjalta työskentely lisää sisäistä motivaatiota muutoksen tai tavoitteen saavuttamiseen.

Arvojen pohtimiseen ja selkeyttämiseen voidaan käyttää erilaisia harjoituksia. Voit pohtia omia arvojasi vastaamalla esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaista elämää haluat elää – mikä on sinulle todella tärkeää?
  • Millainen ihminen (ystävä, kumppani, vanhempi tai työntekijä haluaisit olla)?
  • Millaisia asioita elämässä arvostat?
  • Millaiset asiat saavat sinut voimaan hyvin ja onnelliseksi?
  • Mistä saat elinvoimaa ja energiaa?

Näitä kysymyksiä on hyvä tarkastella elämän eri osa-alueiden kautta. Ne liittyvät läheisesti parisuhteeseen, ihmissuhteisiin, uraan ja itsensä kehittämiseen. Arvoja pohtiessa onkin hyvä huomioida myös se, ovatko ne sinun omiasi vai esimerkiksi perheestä ja kasvatuksesta omaksuttuja arvoja. Arvot eivät myöskään pysy aina samoina, vaan voivat muuttua paljon elämän kuluessa.

Psyykkinen valmentaja koulutusopas

Oletko kiinnostunut arvopohjaisesta työskentelystä? Haluatko oppia psyykkisen valmennuksen taitoja? Tutustu myös Trainer4You Psyykkinen valmentaja -koulutusoppaaseen!

Nina Hahtala on psyykkiseen valmennukseen erikoistunut personal trainer ja ravintovalmentaja.

Arvotyöskentelyn pohdinnan kautta valitset mihin haluat käyttää aikaasi ja minkä eteen olet valmis tekemään työtä. Näin sinulle tärkeät asiat ja arvot antavat muutoksille suunnan ja merkityksen ja olet varmasti sitoutuneempi tekemään tavoitteen suuntaisia pieniä tekoja.

Tietoinen pysähtyminen arvojen äärelle säännöllisesti on siis varsinainen hyvinvointiteko!

Lue lisää kirjasta Kohti muutosta – Arvo- ja hyväksyntäpohjainen lähestymistapa liikunnan ja terveyden edistämisessä

Kirjan on kirjoittanut Anu Kangasniemi, joka on Trainer4You Psyykkinen valmentaja -koulutuksen kehittäjä ja yksi kouluttajista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here