Paljon iloa pt –osaamisesta – Terhi Kukkosen tarina

Neljä eri työtä, järisyttävä määrä mielekkyyttä ja iloa, paljon itseluottamusta, roppakaupalla upeita työkavereita ja kollegoja, arvokkaita verkostoja, sekä nopeasti arvioituna bruttona noin 14 000 euroa sivutuloja viiden vuoden ajalta. Siinäpä pikakelauksella se, mitä Trainer4Youn Personal trainer -koulutus on minulle tähän mennessä antanut. 6 vuotta sitten luulin osallistuvani vain 9 viikonlopun mittaiseen koulutukseen, mutta sen koulutuksen vaikutukset ovat kertautuneet jo tähän mennessä odottamattoman antoisaksi matkaksi!

Olen alkuperäiseltä koulutukseltani kauppatieteiden maisteri. Ajauduin markkinoinnin opiskelijaksi puoliksi vahingossa. Samaan tapaan puolivahingossa, uskomattoman onnen saattelemana päädyin ensimmäiseen unelmatyöpaikkaani Polar Electrolle vuonna 2007.

Muutamien eri työroolien kautta aloin hoitaa yrityksen globaalia some-näkyvyyttä. Juttelin päivittäin asiakkaiden kanssa Facebookin välityksellä. Aiheet pyörivät paitsi tuotteiden, luonnollisesti myös paljon liikunnan ja ravitsemuksen ympärillä. Mitä sykkeestä voi tulkita, miksi tekee mieli ahmia hiilihydraatteja öisin, miten voisi yhdistää kuntosaliharjoittelun kestävyysliikuntaan, miten voisi parantaa aikaa 10 km kisassa, mitä sykevälivaihtelu kertoo kunnosta ja palautumisesta, mikä olisi tehokkain tapa polttaa rasvaa…

Keskustelut olivat mielenkiintoisia ja mitä enemmän niihin osallistuin, sitä enemmän halusin pystyä antamaan hyödyllisiä vastauksia. Tarvitsin konkreettista tietoa ja jonkinlaista valmennuksellista otetta – asiakkaat kun tuntuivat haluavan tuotteiden lisäksi myös vihjeitä siihen, miten parhaiten pääsisivät tavoitteeseensa. Mikä olisi oikea liikunta-alan koulutus juuri tähän tarpeeseen? Vastauksen varmaan arvaat.

Personal trainer koulutus: Lumipallo osa 1

Päädyin päivätyön vaikuttamana personal trainer -koulutukseen vuonna 2012. Jatkoin samaan vauhtiin myös ravintovalmentajakoulutukseen ja siitä vielä kahvakuulaohjaajakoulutukseen. Koulutuksen myötä töissä asiakkaiden kanssa ajatustenvaihto kävi entistä mielekkäämmäksi. En ollut aikonut varsinaisesti tehdä personal trainerin töitä, mutta heti valmistumisen jälkeen tarjoutui loistava tilaisuus hakea mukaan erään paikallisen kuntokeskuksen pt-tiimiin. Miksipäs ei, tuumasin. Ja niin lumipallo lähti vyörymään…

Tein päivätyötä Polar Electrolla ja illat vietin sivutoimisena personal trainerina kuntokeskuksessa oman toiminimen kautta. Ohjasin yksilövalmennuksia ja vedin painonhallintaryhmiä. Päädyin jopa vetämään yhtä ryhmäliikuntatuntia. Asia, jota en olisi ikinä kuvitellut tekeväni. Ehdoton valttikortti valmennustyössä oli se, että minulla oli myös ravintovalmentaja -koulutus käytynä. Se auttoi tietynlaisia asiakkaita valitsemaan minut personal trainerikseen. Samalla myös muutamat kollegat ohjasivat omia asiakkaitaan käymään minulla tarkistamassa ruokavalionsa perusteet kuntoon. Myynti rullasi aivan mukavasti, kun ottaa huomioon, että olin tosiaan sivutoiminen. Parhaimmillaan minulla taisi olla 11 yksilövalmennettavaa yhtä aikaa painonhallintaryhmän ja starttipakettien lisäksi. Kerrassaan antoisaa ja opettavaista työtä!

Personal trainer koulutus: Lumipallo osa 2

Ravintovalmentajaopintojen, työkokemuksen ja yhteydenpidon siivittämänä pääsin jossain vaiheessa tekemään myös yhden yritysvalmennukseen kuuluvan ravitsemusluennon Trainer4Youn nimissä. Siitäpä ei mennyt kauaa, kun tuli puheeksi, että minulla voisi ehkä olla annettavaa personal trainer opintojen viidennelle lähijaksolle, joka käsittelee myyntiä, markkinointia ja tuotteistusta. Boom! Meni pari viikkoa, ja olin Oulussa kuuntelemassa PT5-jaksoa. Pystyisinkö kouluttamaan jakson? Totta kai! Vaikka vähän hirvittikin. Tähän mennessä personal traineriksi valmistumisesta oli kulunut noin vuosi.

Siitä hetkestä se lähti – uskomattoman paljon minulle opettanut ja antanut rooli kouluttajana. Päivätyössä tein tunteja sisään tuntipankkiin ja torstai iltana töiden jälkeen suuntasin auton keulan vaikkapa kohti Joensuuta. Pari koulutuspäivää ja takaisin Ouluun. Maanantaina taas päivätyöhön ja parin viikon päästä sama juttu, mutta nokka kohti Jyväskylää tai Espoota. Mahtavaa!

Personal trainer koulutus: Lumipallo osa 3

Kouluttajana seurasin läheltä Trainer4Youn tekemisiä ja ennen kaikkea upeaa yhteishenkeä. Eräällä Espoon koulutusreissulla totesin aamulla kaverilleni, että tämä voisi olla sellainen firma, johon haluaisin joskus töihin. Tuolloin olin ollut jo lähes seitsemän vuotta Polar Electrolla. Kaksi tuntia tuon sanomisesta Facebook ilmoitti, että Trainer4You hakee markkinointipäällikköä. Minun pestini! Mietin mielessäni, että minulla oli työkokemusta useasta eri markkinoinnin tehtävästä ja toisaalta myös omakohtaista kokemusta personal trainerin työstä ja personal trainer –koulutuksesta. Naputtelin vimmaisesti tekstiviestiä Trainer4Youn suuntaan, että tässä on hakemanne tyyppi, odottakaa hetki, cv ja hakemus tulee illalla. Ja niin kuin joskus saduissa tapahtuu, kävi niin onnellisesti, että sain työpaikan.

Heti alusta asti oli selvää, että työpaikka ja tehtävä olivat jokaisen unelman arvoisia. Opin valtavasti alasta, markkinoinnista, haasteista ja onnistumisista. Jatkoin edelleen myös kouluttajana. Ennen kaikkea opin yhteisöllisyydestä ja tiimihengestä. Se on oppi, joka varmasti tulee kantamaan pitkälle tulevaisuudessakin.

Personal trainer koulutus: Lumipallo osa 4

Liiketoiminnassa ja omalla uralla kannattaa pitää muutosvalmiutta yllä jatkuvasti, sillä mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Elokuussa 2017 muutos toi eteeni uuden työpaikkailmoituksen. Nopeasti kasvava kuntosaliketju Liikku haki markkinointipäällikköä. Ei muuta kun hakemusta sisään. Takana oli noin 10 vuoden kokemus liikunta- ja hyvinvointialan markkinoinnista, josta kolme vuotta erinomaiselta näköalapaikalta personal training- ja kuntokeskusalaan, omakohtainen kokemus personal trainerin ammatista ja sitä kautta kuntokeskuksen asiakkaista, kokemusta kouluttajana ja tiimipelaajana. Olen varma, että se, mikä lopulta kääntyi voitokseni, oli nimenomaan personal trainer -koulutuksesta alkunsa saanut, tähänastinen tapahtumavyöry. Nyt olen Kuntokeskus Liikun markkinointipäällikkö – unelmatyö numero kolme.

Mitä opin tästä itse?

Onko tämä sitten hattaramainen tarina satumaisesta onnesta ja tuurista? Ei. Nyt jälkikäteen mietittynä on koko tapahtumaketju vaatinut valtavasti keskittymistä, panostusta ja uhrauksiakin. Maksoin koulutuksen itse, vaikka suoritinkin opinnot silloisen työpakkani hyödyksi. Sivutoimisena personal trainerina toimiessani päivät venyivät pitkiksi, eikä vapaa-aikaa ollut oikeastaan yhtään. Koulutusreissut veivät veronsa päivätyön ohessa, eikä voi sanoa, että olisin muutenkaan ensimmäisillä kerroilla ollut ihan mukavuusalueellani. Työpaikan vaihtaminen ensimmäistä kertaa tuntui pelottavalta. Kirjaprojekti (niin, pääsin siis myös mukaan kirjoittamaan kirjaa yhdessä personal trainer Pentti Mikkosen kanssa) koetteli paitsi istumalihaksia myös ajanhallintataitoja. Ja kaikki ponnistelut olen saanut moninkertaisesti takaisin upeina hetkinä ja korvaamattomana oppimisena.

En tiedä, onko tarinassa varsinaisesti opetusta. Itse ajattelisin, että voisin yrittää painaa mieleeni seuraavat asiat:

1. Jos jokin asia vaikuttaa hyvältä, mielenkiintoiselta ja / tai hyödylliseltä idealta, sitä kannattaa kokeilla.

2. Tilaisuuksiin kannattaa tarttua harkitun rohkeasti. Jos vähänkään tuntuu, että jokin asia voisi viedä sinua eteenpäin haluamaasi suuntaan, sano nopeasti ja kuuluvalla äänellä ”Kyllä!” ja mieti toteutusta jälkikäteen. Keksit sen varmasti.

3. Jokainen tilanne voi parantaa mahdollisuuksiasi tai heikentää niitä. Pyri antamaan itsestäsi (riittävän) hyvä vaikutelma aina ja joka tilanteessa (koulutus, tapaaminen, haastattelu, satunnainen kohtaaminen). Älä polta siltoja äläkä aliarvioi kohtaamiesi ihmisen vaikutusta tulevaisuuden tapahtumiin.

4. Arvosta omaa ammattitaitoasi. Kehu itseäsi onnistumisista sekä hiljaa mielessäsi, että sopivan tilaisuuden tullen (kuten vaikkapa työhaastattelussa) ääneen. Tämä on vaikeaa, tiedän. Mutta jos sanon niin koulutettaville, on minun myös pitänyt kokeilla sitä itse. Kukapa se kissan hännän nostaisi, ja niin edelleen…

5. Pysy nöyränä. Älä nöyristele, mutta pysy nöyränä. Aina on valtavasti uutta opittavaa ja usein oppi tulee myös tilanteissa, joita ei juuri sillä hetkellä osaa edes valtavasti arvostaa.

Osaanko noudattaa noita viittä kohtaa? En aina kovinkaan hyvin. Mutta matka jatkuu – viidettä lumipalloa uteliaasti odotellessa. Sillä aikaa, tartupa sinä toimeen ja katso, minne yksikertainen teko voikaan sinut viedä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.