Oululainen apteekki tarjoaa perinteisten palveluiden lisäksi myös valmennus- ja hyvinvointipalveluita. Riku Aalto kävi paikan päällä katsastamassa mistä “paremman elämän apteekissa” on kyse.

Mitä sanoisit apteekista, josta saisi perinteisen lääkeneuvonnan lisäksi jalka- ja kasvohoitoja sekä muita kauneudenhoitoalan palveluja? Entäs jos apteekissa voisi käydä ottamassa myös matkarokotuksen, kolesterolimittauksen tai kehonkoostumusanalyysin?

Kokisitko arvokkaaksi, jos apteekkisi tarjoaisi avun myös pienissä hoitotoimenpiteissä, kuten haavanhoidossa tai korvan puhdistuksessa? Entä jos saman katon alta saisi vielä tukea elämäntapamuutokseen terveyskontrollin, ravitsemusneuvonnan, personal trainer -palveluiden sekä pienryhmävalmennusten muodossa?

Usko tai älä, mutta kaikki tämä on jo tätä päivää. Oulun III Hansa Apteekin terveyspisteeseen voit nimittäin tulla ottamaan rokotteita, tekemään mittauksia sekä hakemaan apua erilaisissa hoitotoimenpiteissä. Lisäksi tiloissa toimii terveydenhoitajan vastaanotto, kauneushoitola sekä oma personal trainer -tiimi.

Limingantullissa toimivan myymälän palvelutarjonta kattaa siis perinteisten farmaseuttisten palveluiden lisäksi myös ennakoivia terveydenhuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä valmennuksia, kuten kuntokartoituksia, ravintovalmennus- ja personal trainer -palveluja sekä esimerkiksi painonhallinta- ja irti tupakasta -ryhmiä.

Tunnustus innovatiivisuudesta

Ei liene yllätys, että upouusi myymäläkonsepti, jota Oulun III Hansa Apteekki edustaa, voitti viime vuonna kaupan alan messuilla myönnettävän Vuoden myymälä -palkinnon. Rohkeus, innovatiivisuus sekä päämäärätietoisuus olivat merkittävässä roolissa palkitsemisessa.

Innovatiivisuutta tarvittiinkin, sillä lupaa monipuolisten terveyspalveluiden tuottamiseen apteekin tiloissa ei helposti irronnut. Kuvio edellytti yli puolen vuoden mittaista prosessia, jossa viranomaisten toimesta toteutettiin tarkastuksia sekä edellytettiin pikkutarkkaa ja laajaa dokumentointia. Haaste kuitenkin selätettiin energisen apteekkari Janne Leinon ja terveydenhoitajaja Susanna Slungan toimesta.

Laulavana apteekkarinakin tunnettu Janne Leino väitteli farmasian tohtoriksi biofarmasian alalta vuonna 2004. Miehen luovuudesta ja energisyydestä kertovat myös lukuisat albumit, kirjaprojektit, maalaukset ja esimerkiksi Oulun yliopistossa suoritettu eMBA-tutkinto vuodelta 2009. Janne kuvaileekin itseään luovan työn tekijäksi. Hän avaa pelin draiverilla, mutta tarvitsee ympärilleen myös vahvan tiimin.

Apteekkarin työn lisäksi Janne kiertää puhumassa erilaisille potilasryhmille terveydestä, ravinnosta sekä hyvinvoinnista. Hän on myös perustajana ja osakkaana West Coast Pharma -nimisessä yhtiössä.

janneleino-01
“Laulava apteekkari” Janne Leino taipuu moneen. Janne kuvailee itseään luovan työn tekijäksi.

 

Tulevaisuuden apteekki

Leinon tavoitteena on viedä omaa apteekkiaan sekä koko farmasia-alaa ennakoivampaan, kokonaisvaltaisempaan sekä asiakaslähtöisempään suuntaan. Hänen suurena visionaan on onnellisuuden sekä terveyden edistäminen. Tämä koskee niin asiakkaita kuin myös omaa henkilöstöä.

Keskustelussa Jannen kanssa toistuvat useassa yhteydessä myös sanat yhteiskuntavastuu sekä elämäntapamuutosten tukeminen.

“Emme pyri lääkitsemään asiakkaitamme umpeen, vaan haluamme tarjota välttämättömän lääkehoidon rinnalla myös pieniä elämäntapamuutoksia tukevia palveluja”, Janne kertoo.

“Hyvinvoinnin ollessa globaali megatrendi, haluamme olla mukana muutoksessa uudisraivaajina, suunnannäyttäjinä ja kehittäjinä. Kun jo Oulun kokoisessa kaupungissa on noin 20 apteekkia, on jotain tehtävä myös erottautuakseen. Pelkkä lääkeneuvonta ja hyvä markkinapaikka eivät enää riitä, vaan on ratkaistava asiakkaiden odotuksia, josta asiakkaat hyötyvät ja ovat halukkaita myös maksamaan.”

Teemme pienen kierroksen yhdessä Pohjois-Suomen suurimmassa ja uusimmassa apteekissa. Takahuoneessa tilataan lääkkeet valmiiksi kertakäyttöisiin dosetteihin. ”Se säästää hoitajien aikaa sekä yhteiskunnan rahaa jopa noin 25 euroa potilasta kohden ja mahdollistaa hoitohenkilökunnan keskittymisen oleelliseen”, Leino kertoo.

Kurkkaamme myös lääkevarastoon, jossa robotti työskentelee sähäkästi ja väsymättömästi lääkepakkauksia oikeisiin lokeroihin hyllyttäen. Kierroksemme jatkuu huoneeseen, jossa verkkokauppaostoksia pakataan lähetystä varten ja vilkaisemme ovesta, jonka takana hoidetaan markkinointi- sekä laskutustehtäviä.

Jatkamme matkaamme myymälän puolelle, jossa näen kauneushoitolan puolen, urheiluravinnehyllyn, sporttikirjakustantaja Fitran jälleenmyyntiständin sekä terveyspisteen tilat. Hyllyjen välissä törmäämme herttaiseen rouvashenkilöön, joka etsii nenäsumutetta tukkoiseen oloonsa. Apteekkari keskeyttää kierroksemme, kääntyy rouvan puoleen ja ratkaisee kiireettömän tyylikkäästi asiakkaan ongelman oikean pakkauksen hänelle ojentamalla.

Personal trainer -osaamista lääkehoidon rinnalla

Kierroksemme päättyy Leinon konttoriin, jossa jatkamme jutustelua kahvikupposten ääressä. Seuraamme liittyy myös Susanna, joka vastaa terveyspisteen personal trainer -palveluiden tuotteistamisesta sekä tuottamisesta yhdessä kahden muun personal trainerin ja apteekkarin kanssa. Pohjakoulutukseltaan hän on terveydenhoitaja, joka on täydentänyt osaamistaan Trainer4You Personal trainer -koulutuksella.

Susanna on itsekin innokas liikunnan harrastaja, mielilajeinaan kestävyys- ja palloilulajit. Hänen vastuullaan ovat terveyspisteen palveluista tuki- ja liikuntaelinongelmaiset asiakkaat, haavapotilaat sekä personal training -asiakkaat aina kuntokartoituksista yksilötapaamisiin ja pienryhmävalmennuksiin.

”Työskentely Oulun III Hansa Apteekin terveyspisteessä on unelmieni täyttymys. Pääsen yhdistämään liikunnallista harrastuneisuuttani, terveydenhuoltoalan koulutustani sekä personal trainer -osaamistani asiakkaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi”, Susanna kertoo hymyillen.

Liikunta- ja terveysneuvontaa koko henkilöstön voimin

Kun Oulun III Hansa Apteekki käynnisti toimintansa oli henkilöstön koko seitsemän henkilöä. Nyt apteekki työllistää jo 25 liikunnallista, palvelualtista sekä itsensä kehittämiseen intohimoisesti suhtautuvaa ammattilaista.

”Tarkoituksenamme on kouluttaa koko henkilöstö vähintään oman hyvinvointinsa asiantuntijoiksi sekä suuri osa myös liikunta-, ravitsemus- ja hyvinvointineuvonnan ammattilaisiksi”, Janne kertoo.

”Tavoitteenamme on löytää myös sopivat tilat tavallisten ihmisten kuntokartoitusasemalle sekä pienryhmien pyörittämiseen”, Susanna täydentää.

”Asiakkaat osaavat jo kysyä meiltä iho- ja kasvohoitoja sekä kehonkoostumusmittauksia. Uskommekin vahvasti, että myös terveystavoitteisten ryhmien ja personal trainer -palveluiden kysyntä kasvaa nopeasti”, Janne arvioi.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Niin se vain on, että maailma muuttuu. Sinunkin lähiapteekistasi saattaa pian löytyä korkeasta verenpaineesta, osteoporoosista, diabeteksesta, ylipainosta tai selkävaivoista kärsiville asiakkaille tuotteistetut pienryhmävalmennukset sekä personal trainer -palvelut.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here