Erikoistumalla johonkin tiettyyn kohderyhmään helpotat palvelujesi löytämistä, myyntiä ja toimittamista. Voit myös keskittyä syventämään osaamistasi itseäsi kiinnostavalla alueella, jolloin palvelusi syvyys ja laatu kasvavat. Syvempi osaaminen mahdollistaa myös korkeamman veloituksen. Jos oikein hyvä tuuri käy, saatat myös löytää kutsumuksesi.

(Tämä artikkeli on poiminta uudesta oppaastamme Osaaminen euroiksi. Oppaasta löydät runsaasti vinkkejä personal training -liiketoimintasi kehittämiseen, joten käy lukaisemassa opas kokonaisuudessaan Trainer4You-tietopankissa.)

Ajattele asiaa vaikkapa näin: Oletetaan, että lähestyisit keski-ikää, kävisit lääkärintarkistuksessa ja saisit kuulla sairastuneesi esidiabetekseen. Varsinaisen diabeteksen puhkeaminen voitaisiin kuitenkin torjua sopivalla liikunnalla ja fiksulla ravitsemuksella. Lääkäri kehottaa kääntymään liikunnan ammattilaisen puoleen.

Asuinpaikkakunnallasi toimisi personal trainer, joka on erityisen tunnettu hyvistä tuloksista diabeteksen torjunnassa. Ottaisitko yhteyttä häneen vai johonkin satunnaiseen valmentajaan?

Oletetaan edelleen, että ryhtyisit yhteistyöhön tämän diabeteksen torjuntaan erikoistuneen personal trainerin kanssa. Kuinka paljon kinaisit hinnasta? Oletetaan vielä, että homma saataisiin hallintaan ja tauti torjuttua. Monelleko ystävällesi mainitsisit asiasta? Suosittelisitko häntä muille, jotka ovat samassa tilanteessa?

Saat varmasti ideasta kiinni. Erikoistumalla voikin käydä niin, että asiakas löytää sinut, ja hinta ei enää olekaan keskeinen tekijä.

Erikoistumisen myötä sinulle kertyy osaamista juuri valitsemaltasi alueelta ja opit suurella todennäköisyydellä ratkaisemaan tietyn tyyppisiä ongelmia kerta kerralta paremmin. Voit myös keskittyä syventämään osaamistasi, jolloin voit perustellusti pyytää palvelustasi korkeampaa hintaa.

Pelaa omilla vahvuuksillasi

Erikoistumisen kanssa ei välttämättä ole kiire, sillä erilaisten asiakkaiden kanssa toimiminen saattaa olla juuri se lähde, josta oma kiinnostuksen kohde löytyy. Toisaalta erikoistua voi myös siihen, että tulee toimen kaikenlaisten asiakkaiden ja tavoitteiden kanssa. Uskon, että mikä tahansa kuntosali arvostaisi sellaista tekijää erittäin korkealle.

Mutta jos yrittäjyys on tähtäimessäsi, erikoituminen johonkin tiettyyn kohderyhmään on viisasta. Väitän, että erikoistuminen on kaikkien ulottuvilla. Pitää vain löytää omat vahvuudet ja uskaltaa korostaa niitä.

Vasta itse liikunnan kipinän löytänyt voi esimerkiksi erikoistua siihen, että auttaa kokemattomia ja aloittelevia liikkujia hellästi liikunnallisen elämäntavan pariin. Osaatko kuvitella, kuinka valtavasti tällaiselle palvelulle olisi kysyntää, jos palvelun uskaltaisi vain rohkeasti tuotteistaa kohderyhmää puhuttelevasti?

On hyvä pitää mielessä, että personal trainingissä on usein kyse myös paljosta muusta kuin vain liikunnan tai ravitsemuksen yksityiskohdista. Kyse on myös kanssakulkemisesta: kuuntelemisesta, ymmärtämisestä ja tukemisesta. Monen asiakkaan on helpompi samaistua valmentajaan, joka on itse kokenut sen, mitä asiakkaalla itsellään on edessään.

Mieti, mikä sinun elämässäsi on sellainen taistelu, jonka olet voittanut ja jossa voisit tukea muita?

Mahdollisuuksien kirjo on lähes rajaton

Alun esimerkki olisi yhtä hyvin voinut alkaa vatsalihasten erkautumalla, vakavalla lihavuudella tai jollakin tietyllä lajisuorituksella ja siinä menestymisellä. Tai mainitulla hellällä liikunnan pariin saattamisella.

Mahdollisuuksien kirjo on todella laaja. Tätä kirjoittaessa googlailin erilaisia vaihtoehtoja, ja näyttää siltä, että valtakunnan ykköspaikka on lähes jokaisella alueella vielä lunastamatta. Lisäksi yksi valmentaja voi toimia vain varsin rajatulla maantieteellisellä alueella. Joten jos markkinoilla jotain on, niin tilaa niille, jotka ottavat neuvosta vaarin.

Kehonmuokkaus, massan hankinta ja kiristeleminen; voiman hankkiminen ja jalostaminen; lajinomainen harjoitteleminen, voima, kestävyys, liikkuvuus; kestävyysharjoittelu, juoksu, hiihto, pyöräily, uinti; elintapamuutosten tukeminen ja elintapasairauksien torjunta ja hoito; painon pudottaminen, liikunta ja ravitsemus; fyysisiin pääsykokeisiin valmistautuminen; kehonpainoharjoittelu; raskauden aikainen ja jälkeinen liikunta, vatsalihasten erkaantuman hoito; ryhti ja siihen liittyvät kiputilat, mainitakseni vain muutaman mahdollisen erikoistumisalueen.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että joillain erikoitumisalueilla on olemassa ammattiryhmiä, joilla on kiistatta syvempää asiantuntemusta aiheesta. Vaikkapa elintapasairauksien kohdalla näitä ovat lääkärit ja ryhtiin ja tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvien ongelmien kohdalla fysioterapeutit. Näissä tapauksissa verkostoituminen ja yhteistyö asianomaisten ammattilaisten kanssa on edellytys uskottavalle toiminnalle, ja oman osaamisen rajat on erityisen tärkeä tunnistaa ja pitää mielessä.

Kehityksen ei tarvitse pysähtyä, valmentajallakaan

Yksi personal trainer -ammatin parhaimmista puolista on mahdollisuus jatkuvasti kehittää itseään ja osaamistaan täsmälleen sinne, mikä itsestä tuntuu mielenkiintoiselta. Esimerkiksi itse olen tavallaan jo kolmannessa erikoistumissyklissä.

Aivan alussa erikoistuin kaltaisiini liikkujiin: miehiin, jotka halusivat näkyviä tuloksia kehonmuokkauksessa tai harrastivat tavoitteellisesti kestävyysliikuntaa ja olivat tämän lisäksi valmiita sitoutumaan tavoitteelliseen harjoitteluun. Valmentaminen tuntui helpolta, sillä olinhan itse kulkenut samaa polkua ja perehtynyt aiheisiin kattavasti niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Seuraava vaihe oli yritysvalmennukset. Yhdistävä tekijä ei ollut laji tai tavoite, vaan oma taustani yritysmaailmassa. Ymmärsin hyvin yritysten valmennuksille asettamia tavoitteita ja modernin valkokaulustyöntekijän haasteita. Varsinaisen kutsumukseni minuun istutti kuitenkin ensimmäinen henkilö, joka halusi asiakkaakseni. Puoleeni kääntyi keski-ikäinen rouva, joka oli kärsinyt jo useamman pienen infarktin. Ylipainoa oli rutkasti ja ravitsemuskin oli retuperällä.

Ari Langinkoski
Ari Langinkoski on Trainer4Youn kansainvälisten liiketoimien johtaja ja EuropeActiven Professional Standards Committeen jäsen.

Siinä kohdassa en tuntenut elintapasairauksia ja liikunnan vaikutuksia niiden hoitoon riittävän hyvin uskaltaakseni ottaa rouvan asiakkaakseni. Ihmisen epätoivo sen äärellä, että mistään ei tuntunut löytyvän osaavaa apua kosketti kuitenkin syvästi. Tämä on taustalla ohjannut omaa ammatillista kehitystäni, ja tulevaisuudessa siintää haave siitä, että hänen kaltaisensa henkilöt eivät enää jatkossa jäisi ilman järjestelmällistä ja ammattitaitoista apua.

Omalla tarinallani toivon rohkaisevani niitä, joille mahdollinen erikoistumisalue ei vielä ole kirkas. Ei se ollut itsellenikään, mutta sieltä ne vastaukset alkavat löytymään, kun lakkaa ihmettelemästä ja ryhtyy tekemään. Vielä jokin aika sitten en itsekään arvannut saavani tehdä työtä, jolla koen olevan näin suuren merkityksen.

Lataa uusi Osaaminen euroiksi -opas nyt Trainer4You-tietopankista.

***

Mikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?


Varaa paikkasi nyt Training Forumiin! Tänään on viimeinen mahdollisuus hyödyntää nopean ilmoittautujan etu!

cover-trainingforum

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here