Mitä Personal training –valmennus maksaa? Tai millaista taksaa asiansa osaavan treenarin on pyydettävä palveluistaan? Millaista korvausta treenarin tulisi saada työnantajaltaan? Ja millaista provisiota treenarin kannattaa maksaa päämiehelleen alihankkijana toimiessaan? Vastailen näihin kysymyksiin, en niinkään kirjanoppineen, vaan 15 –vuoden yrittäjäkokemuksen perusteella.

Personal training –palvelutko elitistisiä ja kalliita?

Ihan ensiksi pohja pois elitistiseltä leimalta: Visiitti auton määräaikaishuollossa = 1200 €, 10-15 min käynti erikoislääkärillä = 90 €, polkupyörän kevätremppa = 85 €, viikonlopun ruokaostokset perheelle 115 €, postipaketin lähetyskulut 29 €…

Hitunen historiaa

Kun aloitin vuonnan 1998 Personal trainerina toimimisen, pyysin posket punottaen puolen vuoden valmennuspaketista 2000 markkaa. Valmennus sisälsi alkuhaastattelut ja –kartoitukset, kuntotestit, harjoitusohjelmien suunnittelun ja ohjauksen, yhteensä 20 valmennustapaamista sekä ruokavalion kartoittamisen ja ravintovalmennuksen. Sittemmin, kantapään kautta, ymmärsin millaiset kulut ja katteet hintoihin tulisi sisällyttää. Jouduinkin nostamaan hintojani hiljalleen, mutta tasaisen määrätietoisesti ylöspäin. Eikä hämmästyksekseni kukaan koskaan kommentoinut tai jättänyt ostopäätöstä tekemättä korkean hinnan vuoksi. Markkojen muuttuessa euroiksi, oli vastaava valmennuspaketti hintansa arvoinen (2000 €) euroissa!

Suoraviivaista matematiikkaa

Mitä Personal trainer myy? Tai mitä asiakas häneltä haluaa ostaa? No tuloksia tietenkin: Siis parempaa oloa, kiinteämpää kehoa, terveempää tulevaisuutta sekä kovempaa kondista. Se, millä keinoin ja mitä treenari joutuu kulisseissa tekemään, ei juuri asiakasta kiinnosta.

Treenari sen sijaan myy (yrittäjänä toimiessaan) tulosten lisäksi omaa aikaansa. Tai siihen hinnoittelun tulisi mielestäni perustua. Jokainen kuitenkin määrittelee tuntitaksansa eri tavalla. Hinnoittelun tulee perustua osaamiseen, koulutukseen, kokemukseen, itseluottamukseen, valitsemaansa asiakasprofiilin sekä maantieteelliseen sijaintiin (muutamia tekijöitä mainitakseni). Asiakkaan maksamasta hinnasta leijonan siivun haukkaavat verot, sosiaali- ja eläkemaksut, suorat ja epäsuorat kulut (mm. käytetty aika, polttoaine, tulostinväri, leasing –maksut jne). Sen lisäksi treenarin tulisi tietenkin kyetä nostamaan itselleen palkkaa, jolla selviytyä vuokrasta, auton lyhennyserästä, puhelinlaskusta, nettiliittymästä ja muista laskuista sekä elämänmenoista.

Kannattavaa katetta

Rahaa tulisi jäädä myös opiskeluun ja itsensä kehittämiseen sekä ehkä vähän jopa sukanvarteen. Tästä pienestä hätävarasta käytetään nimitystä kate: Sen tulisi olla n. 50-100 % summasta, jolla kulut tulee katetuksi. Näin varmistetaan se, että yrityksesi on tuottava eikä tappiollinen. Sen kait pitäisi olla jokaisen toimivan yrityksen perustarkoitus, eikö totta?

No mikä maksaa?

No mikä sitten on käypä taksa asiakkaan laskuttamiseen? Mielestäni yhden tapaamisen tulisi maksaa asiakkaalle n. 65-100 €. Jos laskun maksajana on yksilö itse, tulee hinnan sisältää arvolisävero. Jos taas maksajana on yritys, laskutetaan alv (23 %) edellisen summan päälle. Eikä nyt puhuta tunti- vaan tapaamistaksasta, joka voi sisältää keskimäärin 45-120 minuutin mittaisen miittingin asiakkaan kanssa. Kulisseissa on myös tuntien työrupeama suunnittelun, ohjelmien laadinnan, siirtymisten sekä muiden valmistautumistoimenpiteiden muodossa.

Hintahaitarin soittoa

Miksi tuollainen hintahaarukka? Miksei hintaa voi heittää täsmällisempänä esim. 75 euron kiinteänä korvauksena? Kuten kaikissa tuotteissa ja palveluissa hinnan sekä laadun tulee kohdata toisensa. Vastavalmistunut ja kokenut konkari, huippuosaaja ja harjaantumaton harjoittelija sekä viimeisen päälle palvelu ja sinnepäin sipaisu eivät ole samalla viivalla – hinnoittelussakaan! Toki personal trainingin tulee aina olla todella PRO –palvelua, mutta ymmärtänet mitä tarkoitan? Myös se, miten palvelua tuotetaan, vaikuttaa oleellisesti hintaan. Siis liikutaanko asiakkaan luokse ja harjoituspaikkoihin eri puolille kaupunkia vai otetaanko asiakkaat vastaan klinikkatyyppisesti. ..

Personal training –palveluiden hinnat

(Keskimääräinen/ järkevä hinta )                                          

  • 1 valmennustapaaminen              65-100 €             
  • 3 valmennustapaamista             195-295 €         
  • Kuukausihinta                            250-400 €         
  • 3 kk/ 10 tapaamista                   600-1000 €       
  • 6 kk/ n. 20 tapaamista              1200-2000 €    

Jatketaanpa tästä työntekijän rooliin, alihankintakumppanuuden etuihin ja velvoitteisiin sekä tietenkin siihen, kuinka löydän itselleni sopivimman Personal trainerin…
Seuraavaan kertaan,
Yt. Treenarisi Riku
Ihanan nostalgiset kuvat: Trainer4You arkisto, kuvaaja: Juha Heimovirta

2 KOMMENTIT

  1. Kiitos tästä! Tosella hyvä, jatkoa odotellessa. :) :) Onneksi on teitä konkareita, ja nimenomaan sellaisia, jotka ovat valmiita jakamaan tällä tavalla suoraan ja kohtalaisen rautalankamallina.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here