Europe Activen järjestämä European Health and Fitness Forum on vuoden merkittävin hyvintointi- ja liikunta-alan päättäjien sekä vaikkuttajien kohtaamistapahtuma Euroopassa.  Tänä vuonna EHFF-kongressi pidettiin FIBO-messujen alussa keskiviikkona 11.4.2018.  Kongressi oli jälleen kerran loppuunmyyty ja paikalla Köln Messen Kongressikeskuksessa oli yli 400 osallistujaa 34 eri maasta eri puolilta Euroopaa. Mukana olivat myös Trainer4Youn edustajat Mika Nevalainen sekä Mikael Witick. Tässä kooste kongressin tärkeimmistä anneista.

Personal trainer on tulevaisuuden ykkösammatti hyvinvointialalla

Kongressissa julkaistiin Personal Training Report 2018 –tutkimus. Raportin mukaan personal trainingin kysyntä kasvaa vauhdilla samalla tavoin muualla Euroopassa kuin Suomessakin.

LinkedInin mukaan Euroopassa on 15 maassa yhteensä 44.100 personal traineria. Top 3 maita ovat Iso-Britannia, Italia ja Hollanti. Tutkimuksen mukaan arvioidaan Euroopassa työskentelevän yhteensä noin 70.700 aktiivista personal traineria, joista Suomessa on arvion mukaan noin 1.730.

Tutkimuksen mukaan personal training -palveluiden TOP 3 ovat kehonmuokkaus, toiminnallinen harjoittelu ja kestävyyskunnon kasvattaminen. Euroopassa 2/3 personal trainereista on miehiä ja naisasiakkaita taas 2/3. Suomessa naisten osuus personal trainereiden asiakaskunnasta on Euroopan suurin eli lähes 70 %.

Suurin merkitys personal trainereiden koulutuksen eurooppalaisella auktorisoinnilla on tutkimuksen mukaan Italiassa, Suomessa ja Belgiassa. Myös muissa markkinoissa koulutuksen auktorisoinnilla nähdään kuluttajien keskuudessa iso rooli personal traineria valittaessa.

Pohjoismaat kuntokeskusten penetraatioasteen kärjessä

Kongressissa julkistettu EuropeActiven Health and Fitness Market Report 2018 -tutkimus selvittää sen, miten hyvinvointi- ja liikuntamarkkinoilla menee tällä hetkellä ympäri Europpaa. Tutkimuksen toteuttaa vuosittain Deloitte.

Euroopan hyvinvointi- ja liikuntamarkkinat ovat kasvaneet vuodesta 2014 lähtien tasaisesti noin 3,7% vuosivauhtia. Hyvinvointi- ja kuntokeskusten yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2017 noin 26,6 miljardia euroa. Europan suurimmat markkina-alueet ovat Saksa, Englanti ja Ranska. Kuntokeskusten kokonaisjäsenmäärä kasvoi viime vuonna 4 % ja se oli noin 60 miljoonaa jäsentä ympäri Eurooppaa.

Keskusten määrä on jatkanut kasvuaan eri maissa. Pohjoismaissa kuntokeskusten penetraatioaste on Euroopan korkeimpia. Suurin penetraatioaste on Ruotsissa, jossa 21, 4 % väestöstä on hyvinvointi- ja kuntokeskusten jäseniä. Euroopan tasolla markkinat ovat ketjujen ohjaamia. Budjettisalikonseptilla toimivista ketjuista kuusi toi yli 2,6 miljoonan jäsenmäärän kasvun koko alalle.

Lisäksi budjettisalien konsepti kehittyy Euroopassa. Ne tarjoavat perusjäsenyyden lisäksi pt-palveluita, ravintovalmennusta ja muita palveluita. Eli käytännössä markkinat eivät enää kilpaile hinnalla vaan pilkkovat hinnoittelua eri palveluihin.

Koko hyvinvointi- ja liikunta-alan näkemyksen mukaan Top3 markkinatrendit ovat budjettisalien roolin edelleen vahvistuminen, toiminnallisen harjoittelun sekä ryhmäliikunnan – ja valmennuksen kasvu.

Raportin ennusteen mukaan markkinoiden kasvu jatkuu ja vuonna 2025 kuntokeskusten jäsenmäärä ylittää yli 80 miljoonaa jäsentä. Myös markkinoiden konsolidoituminen jatkuu, kun ketjut yhdistyminen ja yritysjärjestelyt jatkuvat.

Herman Rutgers, Jan Middelkamp, Mika Nevalainen, Mikael Witick

Eurooppalaisen hyvinvointialan kasvu riippuu oikeista ihmisistä ja johtamisesta

EuropeActiven hallituksen jäsen Herman Rutgers johdatti kongressin teemaan Human Capital. Hän toi puheenvuorossaan alalle sekä hyviä että huonoja uutisia. Europe Activen toteuttama Health and Fitness Market Report 2018 -tutkimuksen mukaan hyvinvointi- ja liikunta-ala on vahvassa kasvussa. Alan haasteena on kuitenkin löytää innostuneita ja kyvykkäitä ammattilaisia sekä osata johtaa heitä oikein.

Richard Bransonin sanoin ”Pidä huolta työntekijöistäsi ja he pitävät huolta liiketoiminnastasi ja yrityksestäsi”, kiteyttää sen, mihin alan pitää kiinnittää huomiota nyt ja jatkossa. Jokainen liikuntakeskus ja alan yritys on niin hyvä kuin sen asiantuntijat, Rutgers totesi avauspuheessaan.

Mitä hyvän kuntokeskusjohtajan täytyy olla?

Kongressin pääteemaan alan päättäjät johdatteli karismaattinen Tohtori Fons Trompenaars, THT Consultingista. Trompenaars on kirjoittanut lukuisia kirjoja johtamisesta sekä tehnyt monikulttuurista tutkimusta runsaasti.

Hänen aiheenaan oli johtajuus ja henkinen pääoma. Trompenaars haastoi yleisön pohtimaan hyvän johtajuuden piirteitä niin hyvinvointi- ja liikunta-alalla kuin maailmassa yleensä. Hyvä johtaja ei voi olla vain joko rohkea tai harkitsevainen tai visionääri tai analyyttinen. Maailmaa vaivaa hänen mukaansa bipolaarinen käsitys johtajuudesta. Äärilaidat eivät toimi, vaan niiden yhdistelmä.

Hyvä johtaja ei ole vain rohkea, silloin hän on holtiton. Jos hän on harkitseva, hän on saamaton. Hyvä johtaja yhdistää asioita. Palveleva johtajuus on nykyajan oikea malli. Johtaja auttaa hyvinvointi- ja liikunta-alalla asiantuntijoitaan parhaaseen suoritukseensa. Ei tee päätöksiä tai ratkaisuja heidän puolestaan. Eivät äidit ja isätkään palvele loputtomiin lapsiaan, vaan työntävät heidät maailmaan jossakin vaiheessa.

Trompenaars rohkaisi alaa tuomaan vastakohdat yhteen. Dilemmat eli kahden eri näkemyksen yhdistäminen ja kohtaaminen johtaa parhaaseen lopputulokseen. Vahva liikunta- ja hyvinvointialan johtaja yhdistää digitaalisen ja analogisen, kehittää palveluita niin keholle kuin mielelle sekä johtaa mutta myös palvelee.

Lue lisää:

http://www.europeactive.eu/blog/european-health-fitness-forum-2018-addresses-human-capital-european-fitness-sector-0

http://www.europeactive.eu/blog/europeactive-and-deloitte-publish-european-health-fitness-market-report-2018

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here