Personal training -alan kehitys on meistä itsestämme kiinni

Personal training -alan standardeja tarvitaan, sillä ne takaavat alan kehityksen, sanoo Ari Langinkoski.Eletään vuotta 2014. Istumme European Health and Fitness Forumissa Saksan Kölnissä. Kyseessä on vuosittain järjestettävä kansainvälinen kokous, joka kerää yhteen liikunta-alan avainhenkilöt.Suurimpien liikuntakeskusketjujen ja laitevalmistajien johtajien lisäksi kokoukseen on saapunut useita poliittisia vaikuttajia ja koulutustahojen edustajia eri Euroopan maista, sekä tietysti Amerikan serkut.Vieressäni istuu Graham Melstrand, yksi maailman suurimman personal trainer -koulutustahon ACE:n johtohahmoista. Hänen vieressään istuu Richard Cotton, American College of Sports Medicinen sertifikaattiguru.Herrat ovat tuttuja kasvoja näissä piireissä. Molemmat istuvat työryhmässä, joka on laatinut Yhdysvaltojen johtavan liikunta-alan rekisterin, USREPS:in, johon kuuluu yli 150 000 ammattilaista. Idea rekisteriin saatiin muuten alkujaan eurooppalaisesta EREPS-rekisteristä.Kokous etenee kiinnostavien esitysten merkeissä. Vaikka puheenaiheet vaihtelevat, ne voisi tiivistää yhteen lauseeseen, professori Willem van Mechelenin esityksen viimeiseen huomioon:Kysymys ei ole siitä, että kannattaako meidän hyödyntää liikuntaa ennaltaehkäisevänä terveydenhuoltona, vaan siitä, kuinka nopeasti voimme tehdä sen, ja kuka ottaa vastuun käytännön toteutuksesta?

Alan kasvu ja osaaminen

Liikunta- ja hyvinvointiala on kasvanut hurjasti viime vuosina. Yksinään vuonna 2014 liikuntakeskusten jäsenmäärä Euroopassa harppasi yhdeksällä prosentilla, ja nykyään liikuntakeskuksissa käy aktiivisesti yli 50 miljoonaa asiakasta. Arvioiden mukaan lukema voi ponnahtaa tulevina vuosina jopa 80 miljoonaan.Se ei kuitenkaan tule tapahtumaan itsestään, vaan meillä on paljon tehtävää. Niin alana kuin yksittäisinä alan toimijoina meidän on pystyttävä osoittamaan osaamisemme niin kuluttajille, työnantajille kuin terveydenhuollon yhteistyökumppaneillekin.Mutta miten se tapahtuu käytännössä?Edellisestä European Health and Fitness Forumista on kulunut aikalailla tasan vuosi. Kirjoitan tätä tekstiä lentokoneessa matkalla tämän vuotiseen kokoukseen.Viime vuonna European Health and Fitness Forumissa kysyin Euroopan suurimpien liikuntakeskusten johtajilta, mikä on personal training -alan keskeisin kasvua jarruttava tekijä, johon voimme itse vaikuttaa.Vastaus tuntui olevan jokaisen kohdalla sama: työntekijöiden osaamisen laatu.Uskon, että nämä miehet tietävät mistä puhuvat. Nopean laskutoimituksen mukaan heidän liikuntakeskuksissaan on kaiken kaikkiaan yli 2,5 miljoonaa asiakasta.

Maailman johtava personal training -standardi

Vakuuttaaksemme kuluttajat ja päättäjät personal training -alan potentiaalista, meidän on pystyttävä takaamaan osaamisen ja palveluiden laatu.Laadun takaamiseksi ensiaskelina on määriteltävä mitä nykyiset ja tulevaisuuden työnkuvat pitävät sisällään ja mitä osaamisvaatimuksia työnkuva asettaa. Osaamisemme on perustuttava länsimaiseen tiedeviitekehykseen.Seuraavaksi on määriteltävä, millaista osaamista liikunta-alan ammattilaisilla on lähitulevaisuudessa oltava. Kartoitus luo pohjan alan koulutusstandardeille.Tässä työssä EuropeActive (entinen EHFA) on ollut globaalisti johtavassa asemassa. Nykyään maailman suurimmat personal trainer -koulutustahot ACE ja National Academy of Sports Medicine noudattavat EuropeActiven asettamia standardeja. Ja voin ilokseni todeta, että niin noudattaa myös Trainer4You.Olemme kasanneet aiheen ympäriltä pienen infopaketin, jonka löydät täältä. Ehdotan, että käyt tutustumassa siihen.[avatar user="Ari" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/ari/" target="_blank"]Ari Langinkoski on Trainer4Youn kansainvälisten liiketoimien johtaja ja on ainoana suomalaisena ehdolla EuropeActiven hallitukseen vuonna 2015.[/avatar]Tämän vuotisessa European Health and Fitness Forumissa tulen tapaamaan suomalaisia kouluttajia sekä EuropeActiven toimihenkilöitä. On korkea aika nostaa aihe tapetille myös Suomessa.

Edellinen
Edellinen

Vakava sairaus sai Mariannen investoimaan itseensä

Seuraava
Seuraava

Hiilihydraatit, osa 2: Energiaa kiinteytyjälle