Kouluttauduin personal traineriksi vuonna 1998, kautta aikojen toisella Suomessa järjestetyllä kurssilla. Koulutus toteutettiin Vierumäellä ja koulutusohjelman isänä sekä pääkouluttajana toimi pt –koulutukset Suomeen tuonut Petteri Paakkunainen. Muistan vieläkin sen innon ja autuuden. Koin löytäneeni sen mitä etsin: Unelmieni alan ja myöhemmin myös ammatin!

Alku oli viidakkoveitsellä raivaamista

Lisenssin saatuani en kauaa aikaillut. Sanoin itseni irti edellisen työnantajani palveluksesta ja perustin ensimmäisen oman yritykseni, Oulun Omavalmennuksen. Innostus ja innovaatio oli huipussaan. Näkisittepä vaan sen yritykseni logonkin: O-kirjaimet kuvasivat levypainoja ja muu teksti oli runtattu levytangon sisälle. Silloin niin siistiä, nyt ainakin lapseni kommentoivat ”lol”.

Alku ei ollut ihan helppoa. Jouduin tavaamaan uutta ”ammattinimikettäni” niin kalifornian kielellä kuin supisuomalaisittainkin ärrää päräyttäen. Pidin kuitenkin pintani, enkä luovuttanut. Enkä ryhtynyt puhumaan kunto- tai omavalmentajasta lukuisista ehdotuksista huolimatta. Ja hiljalleen hymytkin hyytyivät tai ainakin muuttivat merkitystään.

Selkääntaputtajat taputtivat tikareilla

Useat ihmiset kyseenalaistivat alavalintaani. Onneksi eivät kuitenkaan ne lähimmät ihmiset. Siksi uskoni ei missään vaiheessa horjunut, eikä loppunut. Moni oli sitä mieltä, ettei personal trainingista olisi kansantuotteeksi. Sehän on niin kallista, elitististä ja sitouttavaa. Ja osaavathan kaikki liikkumisen sekä laihtumisen periaatteet: Liiku enemmän ja syö vähemmän. Niin helppoahan se on, monet vihjailivat. Onneksi olin toista mieltä ja olen edelleen.

Onni myötä

Ensimmäiset asiakkaani olivat kuin taivaanlahja. Tosin he olivat kyllä pääosin hyvävaraisia ja osa taas henkilöitä, joille keho oli työväline. Siis sellaisia, jotka olisivat ostaneet palvelun hinnasta juuri piittaamatta. No hintahan ei aluksi päätä hirvittänyt, vaikka silloin poskia punotti: Kolmen kuukauden treenijakso maksoi noin 2000 markkaa. Nyt tuolla hinnalla ei taideta treenailla kauaakaan.
Niin, ne ensimmäiset asiakkaat olivat todella arvokkaita siksi, että he ottivat homman tosissaan. Ja saavuttivat tuloksia. Ja kertoivat niistä ystävilleen sekä lähipiirilleen (tosin eivät facebookissa). Ja pian asiakkaita oli tulossa jonoksi asti. Vuosi oli silloin -98. Ja siitä on nyt 13 vuotta!

Trendi vai megatrendi?

Tänä päivänä valmennamme yrityksemme toimesta jo Oulussa noin 150 personal trainer -asiakasta kerrallaan. Ja asiakkaita on valmennuksessamme oman yrityksemme kautta myös Helsingissä, Lappeenrannassa, Kuopiossa sekä Jyväskylässä. Sen lisäksi koulutusorganisaatiomme Trainer4You:n lisensoimat ohjaajat valmentavat omia asiakkaitaan eri puolella Suomea. Uusia treenareitakin valmistuu koulutuskeskuksistamme ensi vuonna noin 500 ohjaajan verran.
Me panostamme jatkossa yhä enemmän kouluttamiemme ohjaajien työllistymisedellytysten parantamiseen, työkalujen tarjoamiseen sekä menestyvän liiketoiminnan tukemisiin. Ja pian personal training on palvelua, joka on kaikkien sitä haluavien saatavilla eikä elitistisyydestä ole enää tietoakaan. Silloin selkääntaputtelijoita riittää. Tikarit vain ovat vaihtuneet vanttuiksi.

Personal trainingko ohi menevä trendi? Kolmentoista vuoden kokemuksella voin sanoa, että lämmittelyt on nyt otettu – kohta mennään ja lujaa!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here