Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin seksuaalisuudesta osana personal trainingia. Tämän päivä aihe sukeltaa jo hieman syvemmälle käytännön tasolle asiakkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimisessa.

Valmentajan ei tarvitse tietää kaikkea, eikä valmiita vastauksia tarvitse olla. Oleellista on, että asiakkaan on lupa puhua. Valmentajina kohdataan asiakas tasavertaisena, kuullaan mitä hänellä on kerrottavaa, ja otetaan vastaan asiakkaan pohdintaa hänelle tärkeistä aiheista. Silloin asiakkaalle tulee olo, että myös huolista ja kipukohdista voi puhua.

Vaikka asiakas tulisikin vastaanotolle ”pelkän” treeniohjelman toivossa, meidän tehtävämme on aina ottaa edes jonkin verran selvää hänen arjestaan, arvoistaan ja uskomuksistaan. Meidän tehtävämme on osata kysyä ”miksi”.

“Kovin monessa muussa ammatissa emme ole niin lähellä asiakkaan ihoa, ja kehon sekä mielen yhtymistä toiminnan kautta kuin personal trainerin ammatissa.”

Seksuaalisuus on tabu

Minua on aina hämmästyttänyt ristiriita sen välillä, miten vahvasti seksuaalisuus on treenimaailmassa läsnä, ja miten vahvasti se on edelleen tabu keskustelussa. Ikään kuin siinä olisi jotain hävettävää, että ihminen on seksuaalinen olento. Sinä olet, minä olen; meistä jokainen. Kukin omalla tavallaan.

Kynnystä seksuaaliasioista puhumiseen kasvattaa varsinkin se, että vallalla on vain yksi käsitys seksuaalisuudesta. Populaarikulttuuri välittää tätä romanttista näkemystä edelleen jatkuvalla syötöllä; poika ja tyttö tapaavat, ihastuvat ja rakastuvat. Puhutaan parisuhteista, jotka kestävät ikuisesti. Seksuaalisuus on seksiä ja seksi on vaginayhdyntöjä, ja parilla työnnöllä jokainen saa orgasmeja. Kuka tästä nyt personal trainerilleen haluaisi puhua?

Kuten jo artikkelisarjan ensimmäisessä osassa totesin, seksuaalisuus ja seksi ovat kaksi eri asiaa. Kovin monessa muussa ammatissa emme ole niin lähellä asiakkaan ihoa, ja kehon sekä mielen yhtymistä toiminnan kautta kuin personal trainerin ammatissa.

Vaikka personal trainingissa emme varsinaisesti keskustele asiakkaan parisuhteen tilasta tai mene seksuaalisuuteen sen syvemmälle, näkyvät ihmissuhdekiemurat ja itsetunto väkisinkin asiakkaan treenimotivaatiossa ja tulosten saavuttamisessa. Juuri tästä syystä olisi tärkeä ammattilaisena hahmottaa edes jonkin verran sitä, miten seksuaalisuuteen liittyvät asiat liittyvät myös valmennuksen totetutumiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Itse olen alkuhaastatteluihin rakentanut oman kyselylomakkeen, jossa huomioidaan myös seksuaalisuus omana osionaan. Kysymykset koskevat muun muassa itsetuntoa, kehonkuvaa, ihmissuhteita, ja mahdollisia sairauksia. En välttämättä käytä sanaa ”seksuaalisuus”, vaan esimerkiksi ”kehonkuva, itsetunto ja ihmissuhteet”. Valmennuksen sisältö ja toteutustavat määritetään aina yhdessä jokaisen asiakkaan kanssa erikseen.

Mihin sinä itse uskot?

Omia arvoja ja asenteita on viimeistään tämän artikkelin luettuasi hyvä tutkia ja käydä läpi. Mitä jos sinulle tulee asiakkaaksi transsukupuolinen ihminen tai sukupuolen korjausleikkauksen läpikäynyt henkilö? Entäpä jos asiakkaasi on vaikea keskittyä treenaamiseen, koska on niin epävarma omasta kehostaan ja ulkonäöstään? Miten itse pukeudut valmennustilanteisiin? Millainen käytös valmennustilanteissa on sopivaa?

Liina Sievers on seksuaalisuuteen ja henkiseen hyvinvointiin erikoistunut personal trainer, ravintovalmentaja ja Trainer4You kouluttaja.

Jos asiakas ei tapaamisessa halua puhua muuhun kuin treeniin ja ruokaan liittyvistä asioista, pysytään keskusteluissa niiden tasolla. Lopussa voi vielä tarjota mahdollisuutta ja kysyä esimerkiksi, onko tähän loppuun vielä jotain, mitä jäit miettimään ja mihin haluaisit vielä palata? Asiakas on voinut jäädä miettimään, uskaltaisiko kuitenkin kysyä jotain aiheeseen liittyvää asiaa. Useimmiten avoin keskustelu johtaa syvempiin kerroksiin kuin itsestään.

Huomaathan kuitenkin, että keskusteluissa sinun tulee pysyä sillä tasolla, mihin itse olet saanut koulutuksen ja osaat soveltaa saamaasi tietoa. Mikäli koet, että tämä alue on vielä vierasta, siihen on aina mahdollista hakea lisäkoulutusta. Jotain lohduttavaa on siinä, että tässä hommassa ei koskaan tule valmiiksi.

Pt:n kuuma vinkkilista:

  • Kysele, onko asiakkaalle ok treenata muiden ihmisten läsnä ollessa. Toisten on helpompi lähteä liikkeelle kotitreeneistä ja siirtyä sieltä pikkuhiljaa itsetunnon kohetessa esimerkiksi saliympäristöön.
  • Hämmästyttävän monet treenaavat omaan lajiin sopimattomilla sporttirintsikoilla, jotka tekevät liikkumisesta epämukavaa. Vinkkaa etenkin isorintaisille asiakkaillesi jokin hyvä kauppa mistä hän saa hankittua tukevat liivit itselleen. Treeniaika lisääntyy huomaamatta. Vaatteiden on muutenkin kiva olla sellaiset, että niissä on riittävän itsevarma olo ja ne ovat tilanteeseen sopivat.
  • Personal trainereina pyrimme aina mahdollisuuksien korjaamaan asiakkaan tekniikoita koskettamalla. Varmista, että tämä on asiakkaalle ok. Sen lisäksi on sinun hyvä pitää huolta siitä, että otteesi ovat varmoja ja sopivan jämäköitä. Vältä hipelöintiä ja sivelyä, samoin kuin käsien laskemista ”strategisille” paikoille. Näitä ovat rinnat, pakarat ja häpyluun seutu, ja usein myös ojentajat.
  • Linkitä valitsemiasi harjoitusmenetelmiä myös mahdollisiin seksuaalisiin tavoitteisiin. Tässä tapauksessa kehonkuvaan, itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin jne. Näitä voivat olla paremmat lantionpohjalihakset, kadonneet orgasmit, kehittyneen aerobisen kunnon ja keskivartalotreenin vaikutus kohtaamisiin kumppanin kanssa (mm. erektion ja yhdynnän vahvuuteen sekä pituuteen), keskivartalon liikkeiden parempi hallinta jne. Muista, että kaikki on kiinni siitä, miten sanasi valitset! Muista hienotunteisuus.
  • Joskus on hyvä käydä asiakkaan kanssa keskustelua treenietiketistä. Muiden tuijottaminen, omien sukuelinten koskettelu, toisten valokuvaaminen salaa, liian äänekäs voihkiminen treenin aikana ja liian paljastavat vaatteet eivät treeniympäristössä oikein toimi. Tietynlaisesta käytöksestä voi joutua jopa vaikeuksiin.

Kaikenlaista voi tapahtua ja kaikenlaiseen on tullut törmättyä. Rohkeutta on olla juuri se mikä on, ja sitä rohkeutta löytyy meistä ihan jokaisesta. Kuljetaan hyvän kautta :)

Voimaa ja rakkautta päivääsi,
t. Liina

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here