Polkui T4U kouluttajaksi: Mikko Linnola

Olen Mikko Linnola. Alun perin vaasalainen, sittemmin tamperelaistunut ravitsemusasiantuntija. Opiskelen ravitsemustieteitä Helsingin yliopistossa ja sivuaineena olen lukenut liikuntalääketieteen perusopinnot. Tällä hetkellä teen Pro Gradu -tutkielmaani Pihlajalinnalle, jossa toimin samalla ravitsemusasiantuntijana työterveyspalveluissa.  Lisäksi tuotan yritykseni Peak Health Oy kautta asiantuntija- ja sisällöntuottopalveluita sekä konsultointia eri yritysten tarpeisiin.

Toimin T4U:lla ravintovalmentajakoulutuksen toisen jakson vastuukouluttajana. Toisen jakson teemana on tavoitteenmukainen ravintovalmennus ja viikonlopun aikana syvennytään erityisesti ravintovalmennuksen kahteen laajaan teemaan: lihavuuteen ja liikuntaravitsemukseen. Nämä ovat itselleni henkilökohtaisestikin tärkeitä teemoja. Valtaosa nykyisistä asiakkaistani painii ylipainon kanssa ja haluaisi laihduttaa. Ylipaino yleensäkin on nyky-yhteiskunnassa valtava haaste, johon ihmiset tarvitsisivat lisää apua, mutta eivät sitä aina saa tai välttämättä osaa edes pyytää.

Liikuntaravitsemus puolestaan on se asia, mistä alun perin sain innostukseni lähteä opiskelemaan ravitsemustieteitä yliopistoon. Olin havainnut kuinka keskeinen merkitys ravitsemuksella on suorituskyvyn kehittymisessä, harjoituksista palautumisessa sekä siinä, miten yksittäisestä suorituksesta saadaan se paras teho irti. Toimin myös junioriurheilun parissa ja kuulun Suomen urheiluravitsemuksen asiantuntijaverkostoon.

Ylpeänä osa Trainer4You jengiä

T4U merkitsee minulle ennen kaikkea luotettavuutta ja edelläkävijyyttä liikunta- ja hyvinvointialalla. Erilaisista vaihtuvista ravitsemustrendeistä huolimatta, Trainer4You luottaa siihen mikä on tällä hetkellä paras ymmärrys esimerkiksi terveyttä edistävästä ravinnosta. Samalla luodaan siltoja eri liikunta-, terveys- ja hyvinvointialojen toimijoiden välille, mitä me ehdottomasti tarvitsemmekin, kun terveydenhuoltomme on hieman kärjistetysti sanottuna helisemässä lihavuuden ja siihen liittyvien kroonisten kansansairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen kanssa.

Koulutus PT4 jakso

Asiakastyö

Valmennusfilosofiassani pyrin ennen kaikkea ymmärtäväisyyteen. Ihmisillä voi olla hyvin monenlaisia haasteita ravitsemuksen kanssa, oli sitten kyseessä urheilija tai tavallinen työssä käyvä ihminen, joka kamppailee terveytensä kanssa. Lähtökohdista huolimatta on mielestäni tärkeintä ymmärtää yksilön käyttäytymismalleja ja yhdessä viedä niitä eteenpäin, jotta ruokailutottumukset edistäisivät tavoitteiden saavuttamista. Tähän harvoin riittää pelkkä valmiiksi luotu ruokavalio, jos pääkopan sisällä ei tapahdu tarvittavaa muutosta.

Koulutustyö

Koulutusfilosofiassani puolestaan tähtään siihen, että opiskelijat ymmärtäisivät sitä, miksi ihmiset käyttäytyvät ruoan suhteen siten kuten käyttäytyvät. Esimerkiksi miten evoluutio on ajan saatossa ohjannut meitä syömään sitä enemmän mitä enemmän on ruokaa tarjolla ja säästämään energiaa silloin, kun sitä on vähän saatavilla. Loppupeleissä esimerkiksi laihtumisen ymmärtäminen on mielestäni aika helppoa, kun tiedostaa esim. laadukkaan aterian perusperiaatteet ja sen minkälaiset eri tekijät ruokavaliossa vaikuttavat nälän ja kylläisyyden tunteiden säätelyyn. En nyt halua väittää, että laihduttaminen olisi helppoa, koska sitä se ei missään nimessä ole. Tämän ovat lukuisat eri tutkimukset osoittaneet – varsinkin, kun puhutaan pysyvästä painonhallinnasta. Mutta ymmärtämällä minkälaiset käytännön tekijät ruokavaliossa helpottavat energiatasapainon säilyttämistä ja minkälaiset ajatusmallit ruoan suhteen edesauttavat terveellisessä ruokavaliossa pysymistä, on huomattavasti helpompi ohjata asiakasta eteenpäin siihen hankalampaan vaiheeseen eli käyttäytymismallien muutokseen.

Vinkki opiskelijoille:

Muista uteliaisuus ja terve kriittisyys: Ravitsemustiede on haastava aihe. Jokaisen meistä täytyy syödä elääkseen, joten jokaisella meistä on siitä jonkinlainen kokemus ja mielipide. On kuitenkin tärkeää erottaa mielipiteet ja kokemukset tutkimustiedosta. Kokemukset antavat toki myös tärkeää tietoa ja monen meistä myös tulisi syödessään kuunnella tarkkaan kehoaan. Olemme kuitenkin valtavan yksilöllisiä; se mikä sopii sinulle, on vain äärimmäisen harvoin yleistettävissä sellaisenaan toiselle. Uteliaisuus ja jatkuva tiedonjano opettavat näkemään eri kannoilta ja ajan kanssa auttavat arvioimaan eri tiedonlähteiden luotettavuutta. Samalla se totta kai pitää myös opiskelun mielekkäänä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.