Yksi Trainer4Youn alkuperäisjäsenistä, yrityksen osakas ja kouluttaja Ari-Pekka Lindberg on kansainvälisesti arvostettu toiminnallisen anatomian ja harjoittelun kouluttaja. Tällä hetkellä hän kouluttaa personal trainereita sekä fysioterapeutteja neljällä eri mantereella: Euroopassa, USA:ssa, Aasiassa ja Australiassa.

Monipuolisena ja suosittuna kouluttajana A-P toimii Trainer4Youn lisäksi myös Anatomi Trainsin, Health4Performancen ja Physio Training Academyn kouluttajatiimeissä. Monen organisaation anti näkyykin A-P:n kokonaisvaltaisessa näkemyksessä ja filosofiassa kouluttajana: ”Kukaan ei omista koko totuutta, vain palasen siitä. Mitä paremmin hahmotat kokonaisuuden, sitä paremmin ymmärrät yksityiskohtien merkityksen, jotka puolestaan avaavat ymmärryksen kokonaisuudesta”, Ari-Pekka avaa filosofiaansa.

Ari-Pekka LinbergAri-Pekka on ollut kehittämässä useita kansainvälisiä koulutuksia, jotka liittyvät hänen erityisosaamiseensa, toiminallisen liikkeen ymmärtämiseen eri liikestrategioiden näkökulmasta. Viimeisimpänä hän oli mukana kehittämässä kansainvälisesti kasvavaa Anatomy Trains in Training -koulutusta sekä Trainer4Youn Terveysvalmentajakoulutuksen sisältöjä. Keväällä 2017 kuvattiin myös Trainer4Youn toimesta Tervettä Suorituskykyä –verkkokurssi, joka tarjoaa mainion maistiaisen Ari-Pekan osaamisesta sekä viihdyttävästä otteeesta kouluttajana.

Anatomy Trains in training koulutusta tukemaan A-P on kehitystyöryhmänsä kanssa kehittänyt kansainvälisen Health4Performance -koulutuksen, joka näyttäytyy sekin Suomessa nimellä Tervettä Suorituskykyä. Se täydentää ja syventää liikkeen ymmärrystä jälleen hieman eri näkökulmasta. Vaikka näkokulma on uusi, paistaa siitä jälleen kerran Ari-Pekan timanttinen osaaminen toiminnallisesta anatomiasta, niin kuntoutukseen kuin maksimaalisen suorituskyvyn kehittämiseen saakka ulottuen.

“Ammattilaisena ja kouluttajana jokaisen on hahmotettava oma erityisosaamisensa suhteessa kokonaisuuteen ja muihin näkemyksiin”, A-P pohdiskelee. “Oman osaamisen rajallisuuden ymmärtäminen onkin kriittinen menestystekijä. Kun nöyryys ja arvostus kehon monimuotoisuutta, jatkuvaa oppimista sekä muita näkemyksiä kohtaan katoavat, tulee tilalle egoilu sekä ylimielisyys. Meillä ei kuitenkaan ole varaa siihen, sillä ymmärrys kehomme toiminnasta muuttuu jatkuvasti. Mitä enemmän tiedät, sen paremmin tiedät myös, kuinka vähän tiedät”, A-P muistuttaa jalat maan pinnalle palauttaen.

Kansainvälisen kouluttajana toimimisen lisäksi A-P on myös suosittu luennoitsija ja kirjailija. Hän tekee edelleen myös käytännön asiakastyötä fysioterapeuttina ja personal trainerina, erikoisosaamisalueenaan ja intohimonaan asennon sekä liikkeen yksityiskohtien kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja niiden soveltaminen käytäntöön, tavoitteenaan maksimaalinen suorituskyky vaivoja ennaltaehkäisten.

A-P:n asiakastyötä leimaa laaja näkemys, eri näkökulmien esiin tuominen sekä käytäntöön soveltaminen. Hän pohjaa asiakastyönsä mahdollisimman tarkkaan erotusdiagnostiikkaan, niin rakenteellisesti kuin toiminnallisestikin, integroituna kokonaisvaltaiseen myofaskiaaliseen näkemykseen asennosta ja liikkeestä. A-P onkin sitä mieltä, että käytännön työ on lähes välttämättömyys, mikäli henkilö toimii kouluttajana liikunta- ja hyvinvointialalla. “Jotta voi toimia käytännön kouluttajana, on tehtävä käytännön työtä, sillä muuten koulutus menee helposti teoreettiseksi sanahelinäksi, jota opiskelijan on vaikeaa soveltaa käytäntöön”.

Ari-Pekan tavaramerkkinä ovat viihdyttävät, mutta timanttisen asiantuntevat luennot, jotka vievät teorian tehokkaasti käytäntöön. Kovasta asiapitoisuudesta huolimatta huumori ja rentous leimaavat ilmapiiriä, jossa kaikilla on turvallinen mahdollisuus kysyä ja ihmetellä ääneenkin. Tämän A-P kokee erityisen tärkeäksi, sillä teoriaa voi kaataa vaikka kuinka paljon opiskeljoiden päälle, mutta tiedon jalostuminen oppimiseksi vaatii kuitenkin tiedon “omistamista”. “Passiivisen teoriatiedon pänttääminen on välttämätöntä kääntää aktiiviseksi oppimiseksi, mikä tarkoittaa etenkin meidän käytännönläheisessä työssämme kykyä ymmärtää, analysoida ja soveltaa liike- ja harjoitusperiaatteita, juuri siinä hetkessä asiakkaan todellisuuteen”, A-P kuvailee. “Siksi lähiopiskelu ja kontakti kouluttajan kanssa liikettä pohtien, analysoiden ja ymmärtäen ovat kriittisen tärkeitä asioita. Pelkkä teoriatieto, ilman käytäntöön soveltamista jää reservitiedoksi, joka ei palvele käytännön ammatissa”, hän täydentää.

Ari-Pekan valmennusfilosofia kulminoituu seuraavaan ajatukseen: Liike ei ole automaattisesti lääke, mutta se voi olla sitä, mikäli liikkeen laatu ja annostelu ovat kohdallaan. “Tässä tapauksessa pidämme samanaikaisesti kiinni vaivojen ennaltaehkäisystä, terveyden edistämisestä, mutta parhaimmillaan myös suorituskyvyn optimoimisesta eli kuljemme kohti tervettä suorituskykyä”, Ari-Pekka päättää lämpimään tapaansa hymyillen.

Ari-Pekka Lindberg

Teacher: Senior teacher of functional Anatomy of Trainer4You, ATT (Anatomy Trains Teacher), Senior Teacher & Founder of Anatomy Trains in Training, Senior teacher and founder of Health4performance, MTT (Myofascial Taping Teacher).

Author: Vatsa, Fitra 2015. Pakara, Fitra 2015, Selkä, Fitra 2016. Kaikki kuntosaliharjoittelusta 2016, Fitra, Täsmäliike, Fitra 2016.

Physiotherapist: OMI adv., MDT, specialised in: function and therapeutic exercises, Motor control, 4D movement in rehabilitation & performance. Personal Trainer by Trainer4You.

Lue A-P:n uusin blogipostaus lihaskalvorakenteista!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here