Suomalaistutkimuksessa runsas maaeläinrasvan käyttö yhdistyi haitalliseen LDL-rasvojen hapettumiseen.

Suomalaisessa poikkileikkaustutkimuksessa niillä, joiden seerumista mitattiin suurin omega-6-rasvahappojen pitoisuus oli vähiten vaarallista, hapettunutta LDL-kolesterolia veressään. Päinvastoin tyydyttyneet ja kertatyydyttymättömät rasvahapot liittyivät suurempaan määrään hapettunutta LDL-kolesterolia. Seerumin rasvahapot kuvaavat rasvojen saantia ruokavaliosta.

Veren kolesteroli, erityisesti LDL-kolesteroli, on keskeinen valtimonkovettumataudin riskitekijä. Siksi LDL-kolesterolitason olisi hyvä olla matala, Suomessa käytettyjen tavoitearvojen mukaan alle 3 millimoolia litrassa (mmol/l).

Hyvä tietää
Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa saadaan mm. rasvaisista maito- ja lihavalmisteista ja leivonnaisista. Tyydyttynyttä rasvaa on myös kookosrasvassa.Kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja sanotaan pehmeiksi rasvoiksi. Margariinit, kasviöljyt sekä kanan ja kalan rasvat sisältävät enimmäkseen pehmeitä rasvoja. Myös ihmiselle välttämättömät rasvahapot, linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3), ovat pehmeitä rasvoja.

Lähde: Rasvatieto

Erityisen haitallista LDL-kolesterolista tulee silloin, kun rasvat LDL-hiukkasissa hapettuvat.

Vaikka monityydyttömättömiä rasvahappoja pidetään terveellisinä, on myös esitetty, että runsas omega-6-rasvahappojen saanti (ilman että omega-3-rasvahappojen saanti kasvaa vastaavasti) voisi olla sydänterveydelle vaarallista. Omega-6-pitoisten (ts. linolihappopitoisten) LDL-hiukkasten on osoitettu hapettuvan herkästi koeputki-olosuhteissa, mistä johtuen liika omega-6 voisi teoriassa kiihdyttää valtimonkovettumataudin etenemistä myös ihmisen verisuonissa.

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa, joka ei tue omega-6 rasvahappojen haitallisuutta, LDL:n hapettuneisuutta mitattiin suoraan verenkierrosta, ilman LDL:n keinotekoista koeputki-hapettamista, mikä on mittaustapana fysiologisempi.

– Tämä tutkimus vahvistaa pitkäaikaista näkemystä siitä, että myös omega-6-rasvahapot ovat terveyden kannalta edullisia, ja että tyydyttynyt rasva on haitallista, tutkimusta johtanut erikoistutkija Jari Kaikkonen Turun yliopistosta sanoo.

Myös useat aiemmat tutkimukset, kuten 90-luvun antioksidanttitutkimukset, ovat asettaneet LDL-rasvojen ”hapettumisteorian” kyseenalaiseksi.

Finravinto 2012 -selvityksen mukaan suomalaiset saavat omega-6-rasvahappoja noin 4 prosenttia kokonaisenergiastaan, mitä pidetään useiden asiantuntijatahojen mukaan turvallisena.

– Runsas monityydyttömättömien rasvahappojen saanti on yhteydessä ylipäätään terveellisempiin elintapoihin ja terveelliset elintavat on yhdistetty pienempään veren rasvojen hapettuneisuuteen. Tyydyttyneen rasvan ja lisääntyneen LDL:n hapettuneisuuden välistä yhteyttä voi vastaavasti selittää lihavalmisteiden – jotka ovat tärkeä tyydyttyneen rasvan lähde – sisältämä rauta. Verenkierrossa oleva vapaa rauta voi altistaa LDL:ää hapettumiselle, Kaikkonen toteaa.

Suomalaistutkimuksen julkaisi tiedelehti Free radical research.


Lähde

Kaikkonen JE, Kresanov P, Ahotupa M, et al. (2014). High serum n6 fatty acid proportion is associated with lowered LDL oxidation and inflammation: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Free Radic Res. 2014 Feb 4. [Epub ahead of print]

Kuva: Cottonseed oil

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here