Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Ravintovalmentaja Janica Alasimonen, joka pyörittää vasta perustettua ravintovalmennusyhtiötään, Hyvän Olon Kellaria.

Olen vuosien aikana ehtinyt kokeilla kaikenlaista, mitä ravintoon ja ruokavalioon tulee. Osaa silkasta mielenkiinnosta ja osaa painonpudotusta sekä parempaa hyvinvointia tavoitellessa. Olen hakenut ruokavalion avulla apua oman psoriasikseni hoitoon ja sen lisäksi olen pudottanut painoa reilut 30 kg molempien raskauksieni jälkeen. Kaikenlaisten ruokavaliokokeilujen jälkeen suurin oivallus ja apu itselleni koostui hyvin yksinkertaisista asioista: keskittymällä yksittäisten ravintoaineiden sijaan ihmisen kokonaisvaltaiseen huomioimiseen, päästään ohjauksessa parhaisiin sekä pysyvimpiin tuloksiin.

Olen lähes koko työhistoriani tehnyt töitä myynnin parissa, koska elämäntilanteeseeni sopivaa koulutusta alan vaihtoa ajatellen ei ollut tullut vastaan. Jäädessäni toistamiseen äitiyslomalle 2013, pohdin kovasti miten pääsisin unelmieni ammattiin ja miten voisin tehdä sitä, mihin itsellä on suurin intohimo.

Mikä musta tulee isona? -kysymys sai kun saikin vastauksen, kun törmäsin netissä Trainer4Youn järjestämään ravintovalmentajakoulutukseen. Koulutuksen sisältöön tutustuessani tiesin heti, että tässä on minun juttuni! Vaikka olin toiminut vuosia koekaniina erilaisiin ruokavalioihin tutustuen, kaipasin tutkittuun tietoon pohjautuvaa koulutusta, jonka myötä saisin varmuuden sekä ammatin, joiden avulla voisin auttaa muitakin ihmisiä pudottamaan painoaan sekä voimaan paremmin.

Koulutus itsessään oli todella mukavaa aikaa eikä tuntunut lainkaan työläältä, sillä olin ikään kuin lempiharrastukseni parissa. Olenkin vähän kaikki tai ei mitään -tyyppiä, joten alusta saakka oli selvää, että harrastuksen tasolle tämän asian kanssa ei tulla jäämään. Sain vankan ja kokonaisvaltaisen pohjan koulutuksen myötä ja valmistuin unelmaduuniini, jonka parissa haluan työskennellä täysipäiväisesti.  Selkeä visio johtikin pian – jo muutama kuukausi koulutuksen päättymisen jälkeen – oman yrityksen, Hyvän Olon Kellarin perustamiseen.

Painopiste painonhallinnassa

Hyvinvointialalla on jo olemassa palveluja laidasta laitaan, joten mietin, mitä sellaista voisin paketoida, jota vielä ei ole liiemmin tarjolla. Omia palveluita tuotteistaessani muistelinkin, millaista tukea itse olisin kaivannut painoa pudottaessani.

Personal trainer -palvelut ovat kovassa nosteessa, mutta mitä jos kynnys lähteä liikkumaan tai suunnata salille on liian suuri? Itsekin olen löytänyt mieleisen liikuntamuodon aikuisiällä, vasta painon pudotuksen jälkeen. Ruokavalion merkitys painonpudotuksessa onkin joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia, kun liikunnan rooli jää kymmenen prosentin tasolle. Kaikki eivät halua harrastaa kuntoliikuntaa, ja se on ok, mutta syödä jokaisen kuitenkin täytyy. Painonpudottajat kohderyhmänä olivatkin minulle omien kokemusten myötä lähellä sydäntä ja siitä kumpusikin idea omien palvelujen tuotteistamiseen.

Painonpudottajista suurin osa epäonnistuu, koska seuranta ja tuki ontuvat. Pysyvät elämäntavat eivät juurrukaan osaksi elämää hetkessä, joten matkalle tarvitaan kanssakulkijaa tukemaan ja tsemppaamaan. Mietinkin usein sitä, kuinka paljon helpommalla olisin itse aikoinaan päässyt, jos minulla olisi ollut oma ravintovalmentaja tukenani. Olisipa silloin ollut käytettävissä ravitsemuksen oma personal trainer, joka olisi kertonut, mikä tieto on tärkeää ja merkityksellistä painonpudotuksen sekä terveyden edistämisen kannalta.

Massatuotteistettuja dieettejä tulee markkinoille liukuhihnalla. Niissä ihmiset laitetaan samalle kuurille koosta ja kulutuksesta huolimatta. Jokainen painonpudottaja on kuitenkin erilainen ja ansaitsee hänelle räätälöidyn palvelun. Haluankin opettaa asiakkaani pois kuuriluonteisista ratkaisuista ja auttaa heidät syömällä parempaan kuntoon.  Näiden ajatusten pohjalta kiteytyi valmennusfilosofiani, jossa onnistumisia tavoitellaan mahdollisuuksien, ei koskaan suurempien luopumisten kautta.

Näe metsä puilta

Nykypäivänä ravitsemuksesta on tarjolla hyvin paljon tietoa, mutta samaan aikaan on entistä vaikeampaa erottaa olennaista ja luotettavaa tietoa epäolennaisesta. Itsekin tässä viidakossa aiemmin seikkailleena tiedän, kuinka hankalaa ja stressaavaa se on. Onkin palkitsevaa auttaa asiakkaita sekä saada heidät oivaltamaan ja kokemaan onnistumisen elämyksiä. Kun keskitytään nippelitiedon sijaan kokonaisuuksiin ja ruokavalio räätälöidään jokaiselle henkilökohtaisesti, tuloksia syntyy varmasti.

Palkitsevinta asiakkaiden tulosten lisäksi on ollut huomata, kuinka suuri taakka on pudonnut harteilta heidän oivaltaessaan, että tällä kertaa ei olekaan kyse mistään kuurista tai muotivillityksistä, vaan pysyvästä elämäntapamuutoksesta.  Totta kai siitäkin on hyötyä, että useita kiloja itse pudottaneena pystyn samaistumaan ja kulkemaan heidän rinnallaan ymmärtäen, mitä muutos todella vaatii ja kuinka se lopulta palkitseekaan. On ihan huikeaa saada tehdä sellaista työtä, jota oikeasti haluaa eikä sellaista mitä tehdään pelkän elannon hankkimisen motivoimana. Nyt olen oman intohimon äärellä ja olen kiitollinen siitä!

janicaalasimonen-01
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Ravintovalmentaja Janica Alasimonen, joka pyörittää vasta perustettua ravintovalmennusyhtiötään, Hyvän Olon Kellaria.

Asiakkaan suusta – Sirpan tarina

“Olin pitkään miettinyt mistä johtuu, että kotona töiden jälkeen ei jaksa innostua kotitöistä tai harrastuksista. Pitkäänkin nukutun yön jälkeen edelleen vain väsytti. Painokin nousi, vaikka söin mielestäni terveellisesti. Kävin kuntosalilla muutaman kerran viikossa, mutta tulokset eivät näkyneet kehonkoostumusmittauksissa eikä peilikuvakaan imarrellut.

“Kun ystäväni kertoi Janicasta ja hänen yrityksestään Hyvän Olon Kellarista, innostuin heti. Soitin Janicalle ja kysyin päästä mukaan valmennukseen. Hän pyysi aluksi minua pitämään viikon ajan ruokapäiväkirjaa kaikista syömistäni ruoista ja juomista. Jo ensimmäisen tapaamisemme aikana tiesin, että nyt ollaan oikealla tiellä. Keskustelumme ja ruokapäiväkirjan tulkinnan jälkeen Janica kertoi, että syön liian harvoin ja vähän kerrallaan. Ravinnostani puuttui muun muassa proteiineja ja suojaravinteita. Hän laati minulle ravinto-ohjelman, jota noudattamalla oloni paranisi ja senttejä katoaisi. Viisi ateriaa päivässä pitäisi kuulemma nälän loitolla. Alussa tuollainen ruokamäärä hirvitti. Ajattelin silloin, että lihoohan sitä tuollaisella määrällä, mutta päätin kuitenkin yrittää.

“Se kannatti! Jo parissa kuukaudessa paino putosi kahdeksan kiloa ja senttejä katosi lukematon määrä. Väsymys katosi ja myös mieliala ja unen laatu paranivat. Yli viisi vuotta kaapissa olleet lempifarkutkin sujahtavat nyt jalkaan ilman vatsan sisäänpäin vetämistä.

“Olen kokeillut matkan varrella erilaisia dieettejä, mutta niistä kaikista on jäänyt rajoittava tunne – ei saa syödä sitä eikä saa syödä tätä. Janican valmennuksen aikana minulla on ollut tunne, ettei ole tarvinnut luopua mistään. Päinvastoin tunnen saaneeni paljon, menettämättä itse juuri mitään.

“Olen pikkuhiljaa päässyt tavoitteisiini: olen oppinut oikean ruokarytmin ja syömään oikeanlaista ruokaa. Janican innostuneisuus tarttuu, sillä hänellä on pirskahtelevan persoonan lisäksi laaja asiantuntemus ravinto- ja liikunta-asioissa. Hänen kanssaan on helppoa ja energisoivaa keskustella. Janica ja Hyvän olon kellari on ollut minulle korvaamaton tuki matkalla tavoitteeseeni. Kiitos Janica!” —Sirpa


Kuvat: www.stoorila.fi / Lisätietoa: www.hyvanolonkellari.fi

Lue nyt myös uusi #Unelmaduuni-opas!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here