Ravitsemus puhuttaa, herättää tunteita ja jopa kuohuttaa. Se tuntuu olevan median lempiaihe ja erilaisista kokkiohjelmista sekä painonpudotussarjoista on tullut lähes jokailtaista viihdettä. Ja nimenomaan viihdettä, sillä kestävän muutoksen ja terveiden elämäntapojen kanssa kyseisillä ohjelmilla on valitettavan vähän yhteistä.

Ravitsemuksella on terveyttä edistävä vaikutus. Valitettavasti epäterveellisen ravitsemuksen vaikutus on totaalisen päinvastainen. Jokainen suupala on siis joko kunnianosoitus tai mielenosoitus kehoasi kohtaan!

Terveellinen ruoka on maittavaa, täyttävää ja monipuolista. Dieeteillä ja tiettyjen ruoka-aineiden karsimisella harvoin päästään edellisiin tavoitteisiin. Niillä voidaan usein saavuttaa väliaikaisesti tavoiteltu tavoite, mutta useimmiten lähtötilanne palautuu ja kääntyy jopa pakkasen puolelle vanhojen tottumusten palautuessa.

Me kaikki olemme yksilöitä erilaisine tarpeinemme ja tavoitteinemme.  Jollakulla sairaus tai sukurasite sanelee ravitsemuksellisia tavoitteita. Toinen taas haluaa pudottaa painoaan tai kiinteytyä ravitsemustaan skarppaamalla. Kolmannelle on tärkeää parantaa fyysistä kuntoaan tai edistyä lajissaan harjoittelun sekä ravitsemuksen avulla. Jollekin taas voiman ja lihasmassan kasvattaminen on motiivi ravitsemustottumustenkin muuttamiseen. Oli tavoite sitten mikä hyvänsä, voidaan ravitsemuksella vaikuttaa joko rakentavasti tai romuttavasti tuon päämäärän saavuttamiseen.

Erilaiset elintapasairaudet ja lihavuus kasvavat räjähdysmäisesti. Aikuistyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, osteoporoosi sekä ylipainoisuus ovat, mikä huolestuttavinta, nykyisin myös lasten ja nuorten ongelmia. Jotain on tehtävä ja nopeasti, eikä vaihtoehtoja ole liiemmin tarjolla. Ihmisten on aktivoiduttava ja parannettava ravitsemustaan, joten työt eivät liikunta- ja ravitsemusalalla tule tekevältä loppumaan.

Ravitsemustietoutta on saatavilla runsaasti. Valitettavasti valtaosa internetin sekä median syytämästä tiedosta on varsin kapeakatseista. Puhutaan jonkin asian puolesta tai ollaan jyrkästi sitä vastaan, näkemättä kuitenkaan metsää puilta. Olisikin oleellista perustella kannanottojaan sekä esittää ymmärrettävästi, kenelle millainenkin ruokavalio, dieetti tai ravintolisä soveltuu – ja kenelle ei.

Urheilulisäravinteet soveltuvat hyvin urheilijalle ja tavoitteelliselle treenaajalle, mutta inaktiivi istumatyöläinen saa niistä turhaa energiaa, jonka voisi hyvin korvata niukkaenergisemmällä ja ravintorikkaammalla ruoalla. Superfoodit taasen ovat ravintoainetiheitä tuotteita, joilla voi olla paikkansa ruokavalion täydentäjinä, mutta niillä on turhaa ja kallista paikkailla muuten ravinneköyhää ruokavaliotaan. Perusasiat kunniaan ja sitten vasta kikkailemaan!

Trainer4You Ravintovalmentajakoulutus on käytännönläheinen, toiminnallinen ja moderni koulutusohjelma, joka tähtää Ravintovalmentajan ammattiin. Koulutus valmistaa ammattimaisella, välittävällä ja innostavalla otteella työskenteleviä asiantuntijoita, joille asiakkaan tavoitteenmukainen ja tuloksekas valmentaminen ovat kunnia-asioita. Koulutus opettaa Sinut perustelemaan, tekemään järkeviä valintoja ja erottamaan oleellisimman tiedon asiakkaasi parhaaksi. Saat myös eväät tuloksekkaan valmennustyön sekä liiketoiminnan käynnistämiseksi. Katso mitä suuhusi laitat, tiedä mitä suustasi päästät!

Energisoivin ja ravitsevin terveisin,

Mikko Rinta ja Riku Aalto

4 KOMMENTIT

 1. Mikä on Mikon ja Rikun koulutus – ravintotieteilijöitä, vai ns. peruskoulupohjalta? Suomessa on yliopistotasoista tutkimusta, hyödynnetäänkö sitä tässä? Miten voisin ryhtyä ravintoasiantuntijaksi, noin vain?

 2. Moikka Anonyymi! Ihan ensiksi, minä en varsinaisesti kuulu tähän tarinaan muuten kuin bloggaajan sekä koulutusorganisaation “isähahmon” roolissa. Sen sijaan Ravitsemusterapeutit Mikko Rinta ja Riitta Sallinen ovat kyseisen koulutusohjelman takana.

  Totta kai yliopistotason tutkimusta hyödynnetään koulutuksessa ja sen tulee perustua nimenomaan tutkittuun tietoon, mutta myös käytännön kokemuksiin ja valmennukselliseen otteeseen. Emme halua, emmekä voikaan kilpailla yliopistotasoisen koulutuksen kanssa. Sille on oma paikkansa, mutta mielestämme on myös käytännönläheiselle, valmennukselliselle ja liikuntapainotteiselle (tavoitteenmukainen ravitsemus, ravitsemus liikuntasuorituksessa) koulutusohjelmalle.

  Esitit kysymyksen, miten voin ryhtyä ravintoasiantuntijaksi noin vain? Miksi et voisi?? Ravintovalmentajakoulutus on täydennyskoulutus liikunta- ja terveysalan ammattilaisille, mutta mukaan pääsee myös Ravinto-ohjaajakoulutuspohjalla. Valmistuttuaan henkilö kykenee taatusti antamaan innostavaa, helposti sovellettavaa ja tuloksekasta ravintoneuvontaa sekä -valmennusta. Haastavimmissa tapauksissa (esim.syömishäiriöt) henkilö taasen tietää kenen puoleen kääntyä ja mistä asiakas saa avun ongelmaansa.

  Vastaavasti voisi esittää kysymyksen, voinko ryhtyä valmentajaksi tai liikunnanohjaajaksi noin vain? Jos intoa oppimiseen ja tekemiseen löytyy, sitä on turha kahlita. Kun henkilö tunnistaa vahvuutensa ja tietää heikkoutensa, voi hän ohjata turvallisin ja tehokkain tuloksin sekä saavuttaa loistavia tuloksia yhdessä asiakkaidensa kanssa! Eikö vain?

  PS. On sitä itsekin tullut vielä peruskoulun jälkeen koulun penkissä istuttua:)

 3. Moikka!

  Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutuksesta vastaa minä. Olen terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Työparinani toimii Riitta Sallinen, joka on filosofian tohtori (perinnöllisyystiede) ja valmistuu pikapuoliin elintarviketieteiden maiteriksi pääaineenaan ravitsemustiede. Tämän lisäksi hyödynnämme koulutuksessa muita alan asiantutijoita. Riku tuo koulutukseen liiketoiminnallista näkemystä, mutta ei varsinaisesti kuulu ravintovalmentaja -koulututtajatiimiin. Koulutuksessa pyritään hyödyntämään uusin tutkimustieto, niin Suomesta kuin maailmailmalta. Koulutuksista kokemuksia löytyy osoitteesta http://ravitsemusasiantuntija.blogspot.fi/

  Ravintovalmentaja on tuloksekkaan, vastuullisen ja välittävän ravinto-ohjauksen asiantuntija.

  Mikko Rinta

  • Kiitokset tiedoista :)
   Nykyään on suuri joukko ihmisiä jotka neuvovat kuka mitäkin ilman asianmukaisia tietoja tai koulutusta. Vinkkinä teille – mainitkaa ihmeessä mihin tietonne ja taitonne pohjaatte, niin erotutte helppoheikeistä. Itselleni on tyrkytetty väkisin milloin mitäkin ravintolisiä, vaikka kieltäydyn esittelyistä kohteliaasti ja kerron että ravintoasiani ovat kunnossa ja elän tietoisen terveellisesti. Onnea ja menestystä, ja varsinkin asiakkaillenne jotta he pysyisivät terveinä mahdollisimman pitkälle ohjeidenne avulla!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here