Personal trainer voi toimia monissa eri tehtävissä. Samuli Mäenpään tarina kertoo personal trainerin kahdeksasta eri roolista.

Olen työskennellyt päätoimisesti liikunta- ja hyvinvointialalla vuodesta 2009 saakka. Aloitin työni kuntokeskuksessa kuntosali- ja ryhmäliikuntaohjaajana. Tänä päivänä, reilut kuusi vuotta myöhemmin, työskentelen hyvinvointiasiantuntijana Lääkärikeskus Aavassa sekä kouluttajana Trainer4Youssa. Olen työskennellyt tähän päivään mennessä kahdeksassa eri roolissa, joista jokainen on ollut minulle erittäin tärkeä matkalla omalla urallani eteenpäin.

Unelma-ammattini oli jo peruskouluikäisenä liikunnanopettaja, oman opettajani ollessa tärkein esikuvani. Intohimo jalkapalloon ja ammatinvalinnan haaveet johtivat siihen, että muutin peruskoulun jälkeen Alajärveltä lukioon Seinäjoelle. Sen jälkeen päädyin Kuortaneen urheiluopistolle suorittamaan liikunnanohjauksen perustutkinnon, jossa opintoja tuli kerättyä samalla avoimen yliopiston puolelta. Aloitin työskentelemään liikunta-alalla jo Kuortaneen opintojen aikana ja valmistuttuani halusin päästä kokeilemaan siipiäni heti, kun siihen tuli ensimmäinen mahdollisuus.

Ryhmäliikuntaa ja kuntosaliohjauksia

Aloitin työni kuntokeskuksessa kuntosaliohjaajana, ryhmäliikuntaohjaajana ja pian ryhmäliikuntavastaavana. Oma erikoistumiseni valmennukseen antoi hyvät avut kuntosalin puolella toimimiseen ja päädyin myös jatkokouluttamaan itseäni erityisesti valmennuksen saralla. Tuolloin personal traineriksi opiskelu alkoi myös kiinnostamaan minua ensimmäisen kerran.

Yritysliikuntaa urheiluseuran kautta

Reilut kaksi vuotta kyseistä työtä tehtyäni jatkoin liikunta- ja työhyvinvointipalveluita tarjoavan hankkeen koordinaattoriksi ja kävin seuraavaksi läpi Trainer4You personal trainer -koulutusputken. Kyseisessä työssä olin kehittämässä työhyvinvointi- ja liikuntapalveluita urheiluseuran kyljessä ja sain käyttää paljon omaa kädenjälkeäni tuotteiden paketoimiseen. Haastava työ isossa roolissa kasvatti paljon, vaikka sainkin opetella asioita myös välillä kantapään kautta. Tinkimättömästä työpanoksesta seurannut yrityksen kasvanut liikevaihto antoi paljon lisää itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihini. Aiemmasta kokemuksesta hyötynä oli jo kerrytetty monipuolinen ohjaus- ja valmennuskokemus. Uuden työn haasteet ja kouluttautuminen personal traineriksi kehittivät itseäni vielä eteenpäin, niin valmennuksessa kuin myös liiketoiminnallisissa taidoissa sekä myynnin ja markkinoinnin osaamisessa.

Hyppy yrittäjäksi

Parin vuoden työkokemuksen koulimana siirryin syksyllä 2013 tekemään töitä yrittäjänä ja pääsin samoihin aikoihin mukaan myös Trainer4Youn kouluttajatiimiin. Kertalaakista täyttyi siis kaksi vielä hetki sitten hyvinkin etäiseltä näyttänyttä unelmaani. Sain yrittäjyyteen hyvän startin aiempien kokemuksien, valmiiden kontaktien ja lisäkouluttautumisen kautta. Kuitenkin monta uutta asiaa piti opetella ja ottaa huomioon, eikä menestyminen tullut missään vaiheessa itsestäänselvyytenä.

Yrittäjyydessä erityisen hienoa oli se, että pystyin tarjoamaan asiakkailleni palveluni juuri oman näkemykseni ja tyylini mukaisesti ja sain siitä samalla paljon hyvää palautetta, joka antoi uskoa jatkamiseen valitsemallani tiellä. Kouluttajana pääsin haastamaan omaa ammattitaitoani ja asiantuntijuuttani, samalla jakaen eteenpäin tietotaitoa ja innostuneisuutta isommille massoille kerralla. Näin jälkikäteen ajateltuna nämä kaksi roolia olivat se lopullinen näytön paikka, joka samalla haastoi onnistumaan ja opetti arvostamaan omaa työtä vieläkin enemmän. Onnistuminen kummassakin aukaisi taas uusia ovia tuleville mahdollisuuksille. Niiden kannustamana perustin yhdessä kahden kollegani kanssa uuden yrityksen, etsien isomman verkoston kautta tapoja kasvattaa yritystoimintaa entistä suuremmaksi. Tämän suunnitelman toteuttamisen ohitse ajoi kuitenkin yksi tähänastisen elämäni yllättävimmistä ja mieluisimmista käänteistä.

Ulkoistusyksikön team leaderiksi

Kun yrittäjyyttä oli takana parisen vuotta, sain erään koulutuspäivän aikana kuulla mahdollisuudesta hypätä mukaan minulle jo entuudestaan tutun Revolution personal training -liiketoimintakonseptin ensimmäiseen ulkoistusprojektiin. Työ oli konkretiassa tiimivetäjänä toimimista uudessa EasyFit-kuntokeskuksessa, Helsingin Lauttasaaressa. Tuohon mennessä olin ollut ensimmäisten joukossa testaamassa Revolutionia ja päässyt mukaan sen kouluttajaksi. Vakuuttuneena konseptin toimivuudesta ja hyödyistä käyttäjille, otin työstä itselleni seuraavan haasteen, vaikka se vaatikin perheen kanssa muuttoa kauaksi pois kotiseudulta.

Tehtäväni EasyFit Lauttasaaressa oli aloittaa personal training -liiketoiminta täysin nollasta Revolution personal training -kokonaisuutta hyödyntämällä. Ensimmäinen toimenpide oli parhaiden mahdollisten valmentajien rekrytointi sekä myynnin ja markkinoinnin prosessia jalkauttaminen keskukseen. Revolutionin avulla kykenimme luomaan laadukkaat toimintamallit sekä ympäristöt menestyvälle personal trainer -toiminnalle.

Personal training -liiketoiminnasta ja -henkilöstöstä vastaaminen toi uusia haasteita eteeni, mutta antoi myös erittäin paljon uutta oppia, kuinka toiminta oikeasti saadaan toimimaan kuntokeskuksen sisällä. Pääsimme tiimin kanssa jo muutamassa kuukaudessa erittäin hyvään vauhtiin ja tulokset puhuvat puolestaan. Se, että tämän esimerkin innoittamana myös muut kuntokeskukset ovat lähteneet toteuttamaan personal training –palvelujaan Revolutionin ulkoistussopimuksella, on oiva näyttö sekä Revolutionin että oman työni toimivuudesta.

Lääkärikeskus Aavaan hyvinvointiasiantuntijaksi

EasyFit Lauttasaaren personal trainer -ulkoistusprojektin edetessä vastaani tuli taas kerran uusi mahdollisuus, vaikka en olisi sellaista tietoisesti hakenutkaan. Yksi Suomen suurimmista yksityisistä terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjoajista haki kasvavaan toimintaansa hyvinvointiasiantuntijaa, personal trainer -toimintaa käynnistämään. Laitettuani hakemuksen kyseiseen tehtävään, en ollut ollenkaan varma, tulisiko se koskaan johtamaan mihinkään. Valinta kuitenkin osui minuun, noin kuudenkymmenen muun hakijan joukosta, ja kuinka ollakaan oli taas tullut aika siirtyä uuteen tehtävään sekä ympäristöön.

Terveyspalvelujen kehittyminen yhä voimakkaammin ennaltaehkäisevään suuntaan, antaa minulle uudessa tehtävässäni mahdollisuuden innovoida uusia toimintamalleja moniammatillisen yhteisön sparraamana. Yhteistyö alan toimijoiden kanssa, jatkuva itseni kehittäminen ja asiantuntijatehtävät ovat nyt saaneet uudet olosuhteet, joiden toivon siivittävät minut sekä edustamani yritykset vielä todella pitkälle.

Tähänastinen polkuni personal training -alalla on ollut tapahtumarikas ja erittäin antoisa. Se, kuinka monessa olen saanut olla mukana, on muovannut minua sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja pitänyt motivaation jatkuvasti korkealla.

samuli-maenpaa
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja Revolution personal trainer Samuli Mäenpää.

Periksiantamattomuus, halu menestyä ja toteuttaa itseään sekä antaa aina vähän enemmän kuin minulta odotetaan, ovat niitä ominaisuuksia, joilla itse olen pärjännyt tähän pisteeseen saakka. Matkalla olisi ollut mahdollisuus kääntyä myös eri suuntiin, mutta yhtäkään päätöstä en ole katunut edes näin jälkikäteen. Tunne siitä, että ikinä ei ole valmis, vaan aina uudestaan on haastettava omat kykynsä, on tänä päivänä lopulta ihan vastaava, kun reilut kuusi vuotta sitten. Aika ja olosuhteet vain menevät eteenpäin, mutta asenne ratkaisee – aina ja kaikkialla.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here