Syviin selkärankaa tukeviin ja lannerangan asentoa ylläpitäviin lihaksiin voidaan lukea kuuluviksi vatsaontelon edessä oleva kalvomainen poikittainen vatsalihas, selkärankaa tukevat ja vatsaontelon takaseinän muodostamat multifidus –lihakset, vatsaontelon katon muodostava pallea –lihas sekä vatsaontelon lattiaksi tituleerattavat lantionpohjan lihakset. Tutkimusten mukaan lannerangan hallinnan ja selän hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on edellä mainittujen syvien lihasten kunto. Kyseisiä lihaksia harjoittamalla voidaan saavuttaa voimakas, terve ja ryhdikäs keskivartalo.

Lantionpohjan lihaksetkin ovat harjoitettavissa

Vaikka lantionpohjan lihasten jännittäminen ja pallean –lihaksen harjoitteet eivät saakaan näkyvää liikettä aikaan selkärangassamme, ovat harjoitteet silti tehokkaita ja tarpeellisia. Kyseisten lihasten huomioiminen ja aktivoiminen säännöllisesti liikuntaharjoitusten yhteydessä onnistuu sujuvammin kuin erilliset harjoitteet vaikkapa kotona. Pelkkien monotonisten kuntosali- tai jumppaliikkeiden jauhaminen ei näitä lihaksia juurikaan harjoita. Tarvitaan siis spesifimpiä, tarkempia ja huolellisempia suorituksia.

Korsetti on kiva asu!

Vatsaontelon vuoraavat korsettilihakset toimivat parhaiten selkärangan ollessa neutraaliasennossa. Selän notko saa siis säilyä luonnollisena ja napaa vedetään kevyesti kohti selkärankaa. Lantionpohja aktivoituu kun sen lihaksia pyritään nostamaan kevyellä ja kontrolloidulla ”imulla” ylöspäin. Oltiin sitten missä alkuasennossa tahansa, tulee huomio kiinnittää selän neutraaliin asentoon, rintakehän hallittuun eteen kallistukseen sekä hartioiden pysymiseen rentoina. Hengityksen kannattaa antaa soljua vapautuneesti ja liike (voittava lihastyö) kannattaa kytkeä uloshengitysvaiheeseen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here