Tyypin 2 diabeetikoilla runsas suolan käyttö voi jopa tuplata riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo vastikään julkaistu japanilaistutkimus.

Eri liitännäissairauksien ohella diabeetikoilla on kaksin-nelinkertainen riski saada sepelvaltimotauti tai aivohalvaus. Tutkijat selvittivät vastikään, miten suolan käyttö liittyy sydän- ja verisuonitautien vaaraan.

Japan Diabetes Complications Study seurasi 40–70-vuotiaita aikuistyypin diabeetikkoja kahdeksan vuoden ajan. Seurattavat jaettiin neljänneksiin suolan käytön mukaan. Alimmassa neljänneksessä suolaa käytettiin keskimäärin 2,8 grammaa päivässä ja ylimmässä 5,9 grammaa.

Kävi ilmi, että ne, jotka käyttivät suolaa ruokavaliossaan kaikkein eniten, omasivat jopa kaksinkertaisen riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna niihin, jotka käyttivät suolaa vähiten.

Riski oli kaikkein suurin –  jopa yhdeksänkertainen – niillä, joilla pitkäaikaista sokeritasoa kuvaava HbA1c-arvo oli korkein (yli 9 prosenttia).

Muihin diabeteksen liitännäissairauksiin, kuten retinopatiaan tai nefropatiaan, suolan käyttö ei liittynyt tilastollisesti merkitsevästi.

Suomessa suolan saantisuositukseksi on asetettu enintään 5 grammaa päivässä. Suolaa saadaan kuitenkin selvästi enemmän; vuonna 2012 miehet 8,9 grammaa päivässä ja naiset 6,5 grammaa.

Japanilaistutkijat painottavat, että eritoten tyypin 2 diabeetikoilla suolaisen ruoan käytön vähentäminen on tärkeää.

Tutkimuksen tulokset tullaan julkaisemaan The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here