Riku Aalto teki visiitin oululaiseen Voitto-liikuntakeskukseen. Mieleen jäi hyväntuulinen ilmapiiri sekä ammattimaiset personal training -palvelut.

Trainer4Youn kahvakuulamiehenä mainetta niittänyt Tuomo Kilpeläinen toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja ryhtyi viime kesänä kuntokeskusyrittäjäksi. Siihen tarjoutui tuhannen taalan paikka kun Superpark-perheliikuntakeskus kaipasi konseptiinsa kylkeen myös sopivan kuntokeskuksen.

Tuomon ja hänen yhtiökumppaninsa Elina Ponton Voitto-kuntokeskus erottuu edukseen hyväntuulisella asiakaspalvelulla, koko perhettä liikuttavalla palvelukonseptilla sekä erinomaista palautta niittävillä personal trainer -valmennusratkaisuillaan.

Duudsonit ja Hevisaurus sisänheittäjinä

Haave oman liikuntakeskuksen perustamisesta tuntui Tuomosta vielä kaukaiselta kun hänen hyvä ystävänsä Taneli Sutinen kertoi ideastaan tuoda Vuokatissa suuren suosion saavuttanut Superpark-perheliikuntakonsepti myös Ouluun.

Kun Vuokatin puisto liikutti lomalaisia Angry birds -teemalla, oli Oulun keskuksen pääkohderyhmänä paikalliset perheet Duudsonien sekä Hevisauruksen innoittamina. Sen todettiin kaipaavan kävijäliikennettä myös paikallisten kumppaneiden kautta, joten Merja Satulehdon Citydance sekä Tarja Suonisen Pilates Oulu olivat hyviä kumppaneita Kahvakuulamiehen Voitto-kuntokeskuksen ja Kamppailukeskuksen lisäksi.

Superparkin tavoitteena on saada koko perhe liikkeelle. Kun perheen pienimmät kirmaavat Superpark-puistossa polkuautoillen, kiipeillen, skeitaten, scootaten sekä jättitrampoilla ja parkour-puistossa temppuillen, voivat vanhemmat harrastaa tanssia, kamppailulajeja, pilatesta, ryhmäliikuntaa, spinningiä, kahvakuulailua tai kuntosaliharjoittelua samaisen katon alla.

Helppo voitto

Työnimenä perustettavalle kuntokeskukselle toimi suunnitteluvaiheessa lyhyt ja ytimekäs Kehu. Nimen takana piilevä ajatus oli saada aikaan positiivista pöhinää henkilökunnan, ohjaajien sekä asiakkaiden keskuudessa. Vaikka nimi jalostui matkan varrella Voitoksi, kulkeutui ajatus positiivisesta, aloittamisen kynnystä madaltavasta sekä ”uutiskynnyksen ylittävistä tempauksistaan” tunnistettavasta liikuntakeskuksesta lopulliseen konseptiin saakka.

Tuomo kuvailee Voiton filosofiaa ja fiilistä hyväntuuliseksi, helposti lähestyttäväksi sekä liikunnan iloa ympärilleen levittäväksi. Sotkamon miehen ja vankkumattoman SuperJymy-fanin suosima violetti värimaailma on omiaan lisäämään Voiton iloista tunnelmaa.

”Tiedämme olevamme oikealla tiellä, kun asiakkaat tulevat sekä lähtevät meiltä hymy huulillaan”, Tuomo myhäilee. ”Haluammekin tukea ja viestiä liikunnan tuottamaa iloa sekä hyvää oloa”, hän jatkaa.

”Se edellyttää samanaikaisesti hyviä puitteita ja laitteita, osaavaa sekä innostavaa henkilökuntaa, sopivaa liikunnan annostelua sekä välitöntä ja kannustavaa ilmapiiriä”, Tuomo täydentää. ”Meille voi tulla aluksi vaikka kävelemään ja katsomaan samalla iltauutiset Technogymin Artis -sarjan juoksumattoon integroidulta näytöltä”, hän valottaa Voiton viljelemää matalan kynnyksen ideologiaa.

tuomo-elina
Tuomo Kilpeläinen ja Elina Pontto. Kuva: Liikuntakeskus Voitto

Mikko Törmälehto: mies personal trainer -palveluiden takana

Tuomo ja Elina tekivät huippurekrytoinnin kaapatessaan Voiton personal trainer -tiimin vetäjäksi Trainer4Youn kouluttajanakin kunnostautuneen, liikuntatieteiden maisterin, Mikko Törmälehdon. Aikaisemmin Mikko vaikutti Ritaharjun Easyfit-kuntokeskuksen personal trainer -tiimissä.

”Sain Kurtin Jussilta ja Elinalta erinomaisen perehdytyksen pt-palveluiden markkinoinnista, myynnistä sekä kauppojen vahvistamisesta. Tätä oppia olen soveltanut tuotteistaessani ja markkinoidessani Voiton personal trainer -palvelutarjontaa.”

Törmälehdon oma kalenteri täyttyi yksilö- ja pienryhmävalmennustapaamisista alle aikayksikön. Hän rekrytoikin mukaan pt-tiimiin Superpark-perheliikuntakeskuksessa hierojana toimivan Trainer4You personal trainerin Aappo Vähäkuopuksen.

”Omat päiväni alkavat useimmiten puoliltapäivin ja sisältävät 3–4 yksilövalmennustapaamista sekä kolme pienryhmävalmennusta. Ryhmät kostuvat enimmäkseen painonpudottajista, kuntoilun aloittajista sekä kaveri- ja työporukoista. Niissä on keskimäärin 4–5 henkilöä, jotta yksilöllinen huomioiminen mahdollistuu ja palautteelle sekä keskustelulle jää riittävästi aikaa”, Mikko valottaa.

Pienen suostuttelun jälkeen hän suostuu avaamaan valmennusfilosofiaansa sekä menestyskonseptiaan, joka perustuu seuraavien teesien varaan.

Törmälehdon vinkin personal trainereille

Vuorovaikutus

”Aina on aikaa kuulumisille ja keskustelulle. Vaikka treeneissä mennään eikä meinata, on vuorovaikutus silti valmennusfilosofiani keskiössä”, Mikko painottaa.

”Fiiliksen, tuntemusten sekä palautteen kysyminen on minun tärkein työkaluni. Luottamuksellisen suhteen synnyttyä haluavat asiakkaat usein kertoa myös varsin luottamuksellisista ja aroistakin asioista.

”Vaikka usein ajatellaan personal trainingin olevan pelkkää treeniä ja asiakkaan piiskaamista, on todellisuus jotain ihan muuta. Motivointi, kannustaminen, opettaminen, perustelu sekä itsetunnon vahvistaminen ja ihan normaali vuorovaikutus ovat räkä poskella huutamisen sijaan personal trainerin arkipäivää. Ja hyvä näin, se juuri tekee työstä niin mielekästä ja palkitsevaa”, hän jatkaa.

Rautainen ammattitaito

”Personal trainerin työ on haastavaa, sillä jokainen asiakas on totaalisen erilainen. Suorituskykyyn liittyvien tavoitteiden lisäksi asiakkaat poikkeavat toisistaan terveydellisten rajoitteiden sekä persoonallisten luonteenpiirteiden perusteella.

“Personal trainerin onkin oltava rautainen osaaja niin anatomian sekä kuormitusfysiologian, harjoittelun ohjelmoinnin, liikunnanohjauksen, ravintovalmennuksen, viestinnän ja vuorovaikutuksen sekä psyykkisen valmennuksen saralla. Sen lisäksi hyvä personal trainer ymmärtää myös liiketoiminnan, myynnin sekä markkinoinnin päälle ja taitaa lisäksi kuntouttavan harjoittelun perusteet”, Mikko kertoo personal trainerin osaamisvaatimuksista.

Holistisuus

Mikon mukaan personal trainerin on kyettävä huomioimaan asiakkaan harjoittelua suunnitellessaan myös muut elämän osa-alueet liikunnan lisäksi.

”Ei ole mitään järkeä kerryttää stressiä stressin päälle, jos asiakkaalla on paineita työrintamalla tai yksityiselämässä”, Mikko perustelee.

”Harjoitussuunnitelmassa on kyettävä huomioimaan työn kuormittavuus, työ- ja lomareissut, muut harrastukset sekä muut muuttujat, jotka vaikuttavat asiakkaan kuormittumiseen sekä palautumiseen. Jos asiakas vaikuttaa väsyneeltä, stressaantuneelta tai poissaolevalta, ei ole tarkoituksenmukaista kuormittaa häntä millään raivotreenillä, vaan silloin on syytä panostaa elpymiseen, palautumiseen sekä liikunnan ilon säilyttämiseen.”

Tavoitteellisuus

”Tavoitteellisuus on tuloksekkaan valmennuksen lähtökohta. Kun sopivalla ponnistelulla saavutettavan päätavoitteen pilkkoo riittävän pieniksi palasiksi, tuntuu niiden saavuttaminen huomattavasti realistisemmalta ja helpommalta. Pidämmekin asiakkaideni kanssa kuukausittain niin sanotun kehityskeskustelun, jossa arvioimme onnistumisia sekä päivitämme tulevia tavoitteita sekä suunnitelmia”, Mikko kertoo.

”Voisin väittää, että asiakkaat saavuttavat lähes sataprosenttisesti asettamansa tavoitteet, kunhan ne on asetettu realistisesti ja molemmat osapuolet, niin asiakas kuin personal trainerkin sitoutuvat projektiin tunnollisesti”, hän vakuuttaa.

Lopuksi

Olen itsekin vakuuttunut Voiton poikkeuksen hyväntuulisesta ilmapiiristä sekä ammattimaisista ohjauspalveluista. Haluan kuitenkin vielä kuulla asiakaspalautteen, joten marssin lämmittelylaitteiden kimpussa veivaavien treenaajien luokse ja valitsen sopivan haastateltavan ihan summamutikassa.

Uhrikseni joutuu varsin hyväkuntoisen ja energisen oloinen nuori nainen nimeltään Ulla. Ohessa hänen luonnehdintansa varsin tuoreesta jäsensalistaan:

”Tulin tutustumaan Voittoon houkuttelevan hinnan perässä. Yllätyin positiivisesti keskuksen tyylikkäistä puitteista sekä laadukkaista laitteista”, alkulämmittelyä kuntopyörällä polkeva Ulla kertoo.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4You:n perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

”Suurimman vaikutuksen minuun teki kuitenkin Voiton hymyilevä henkilöstö. Myös toiminnallisen harjoittelun sali sekä oma, rauhallinen venyttelytila tekivät vaikutuksen”, hän jatkaa. Ullalle iloinen yllätys oli myös jumppatuntien monipuolisuus ja virtuaalitreenimahdollisuus ryhmäliikunnassa sekä spinningissä.  Hän kehaisee lopuksi vielä personal trainereiden ammattitaitoa sekä Voiton positiivista voittajafiilistä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here