Opi HOT taitoja osa 3 - Tässä hetkessä eläminen ja tietoisuustaidot

Tässä hetkessä eläminen. Kuulostaa perusjutulta, mutta pysähdytäänpä hetkeksi sen äärelle mitä se oikeastaan tarkoittaa.

Elää tässä hetkessä, ei menneessä, ei huomisessa vaan juuri nyt. Jotta voit elää tässä hetkessä, sinun täytyy opetella keskittämään ajatuksesi juuri tähän hetkeen. Tähän hetkeen, kun luet tekstiäni. Miltä sinusta juuri nyt tuntuu? Miltä kehossasi tuntuu? Miltä hengityksesi tuntuu? Mitä ääniä kuulet? Mitä ajatuksia sinulla on?

Sulje hetkeksi silmäsi, tuo ajatus hengitykseesi ja hengittele rauhallisesti muutaman kerran syvään, vatsaan saakka. Keskity siihen miltä sinusta tuntuu, voit käyttää edellä mainittuja kysymyksiä apunasi. Hengittele hetki aivan rauhassa ja jatka tämän jälkeen lukemista.

Hienoa! Olet nyt paremmin läsnä ja tietoisuutesi tästä hetkestä on parantunut. Laukkaava mieli saattoi myös hetkeksi hidastaa vauhtiaan ja sydämen syke laskea.

Tietoinen läsnäolo eli tässä hetkessä eläminen

Tätä tietoinen läsnäolo, englanniksi mindfulness, yksinkertaisimmillaan on. Se tarkoittaa kykyä elää juuri kyseessä olevassa hetkessä ja kykyä havainnoida omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia. Keskeistä tietoisessa läsnäolossa on se, että hyväksymme kaikki tunteemme ja ajatuksemme sellaisena kuin ne on, pyrkimättä muuttamaan niitä. Epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita ei vältellä vaan ne otetaan vastaan, tunnistetaan ja eletään. Ei siis ole tarkoitus, että teemme harjoituksia vain silloin, kun meillä on hyvä olo ja rauhallinen hetki, vaan joskus voi olla hyödyllisempää pysähtyä “skannaamaan” itseämme juuri silloin, kun hermostuttaa tai on alakuloinen olo. Harjoitus ei tee meistä heti rauhallisia tai poista ahdistusta mutta se lisää psykologista joustavuutta, eli kykyämme reagoida uudella tavalla näihin tunteisiin ja ajatuksiin. Voimme oivaltaa itsestämme tuossa tilanteessa jotain hyvin tärkeää.

Kun teemme säännöllisesti tietoisen läsnäolon harjoituksia ja hengitysharjoituksia, tulemme tutuksi sisäisen maailmamme kanssa. Tietoisuustaitomme paranevat koko ajan. Aluksi voi olla hankalaa rauhoittua ja ajatukset tuntuvan vievän mennessään ja sekin on ihan ok. Säännöllisyys on tärkeää, joten ole sinnikäs ja tee vaikka pieniä 2-5 minuutin harjoituksia päivittäin ja huomaat varmasti kehityksen.

Tietoisella läsnäololla on tutkimusten mukaan voimakas yhteys psyykkiseen hyvinvointiin ja esimerkiksi liikkumiseen ja syömiseen liittyviin tapoihin. Tietoisuustaitojen harjoittamisen avulla pääsemme käsiksi autopilottiin, joka ohjaa käyttäytymistämme. Kun olemme tietoisempia itsestämme, pystymme tietoisesti tekemään muutoksia omaan käyttäytymiseen ja päästämään irti hyödyttömistä tai vahingollisista tavoista. Tällä voi olla jopa käänteentekevä vaikutus hyvinvointiimme esimerkiksi elintapamuutoksen aikana, sillä tietoisuustaitojen myötä opit uuden tavan tarkastella mielihaluja. Opit ottamaan niin sanotusti aikalisän, pysähtymään hetkeksi -vaikka vain parin hengityksen ajaksi- ja kysymään itseltäsi “mikä on minun hyvinvointini kannalta paras valinta tässä hetkessä?”. Pysähtyminen antaa sinulle mahdollisuuden valita paremmin.

"Ärsykkeen ja reaktion välissä on pieni tila.

Tässä tilassa sijaitsee valtamme valita oma reaktiomme.

Valitussa reaktiossa sijaitsee vapautemme ja mahdollisuus kasvuun."

Viktor Frankl


Löydät hyviä harjoituksia tietoisuustaitojen parantamiseksi esimerkiksi osoitteista https://oivamieli.fi ja http://www.joustavamieli.com

Lue myös aiemmat osat:

Lähde: Kohti muutosta (Anu Kangasniemi, Kati Kauravaara), http://www.joustavamieli.com

Edellinen
Edellinen

Liiketoimintasuunnitelma - lähtölaukaus toiminimen perustamiseen

Seuraava
Seuraava

Oppimista ajasta ja paikasta riippumatta