Tuoreiden tutkimustulosten mukaan liikuntaa saa aikaan Irisiini –hormonin vapautumisen lihaksista, jolloin valkoiset rasvasolut muuttuvat ruskeiden kaltaisiksi. Ilmiö on todettu tutkimuksissa niin soluviljelmissä kuin elävillä koe-eläimilläkin.

Vastoin aiempia käsityksiä nykytutkimus vahvistaa myös tietoa siitä, että myös aikuisilla on ruskeaa, aineenvaihdunnallisesti hyvin aktiivista, rasvakudosta. Sen aktiivisuus lähentelee jopa lihaskudoksen tasoa.

Liikkuva saa syödä mitä haluaa

Spiegelmannin tutkimusryhmä havaitsi, että liikunnan lisääminen vaikuttaa selvästi Irisiinin pitoisuuteen plasmassa niin koe-eläimillä kuin ihmisilläkin. Tutkimusryhmän mukaan pienikin veressä kiertävän Irisiini  –määrän lisäys vaikuttaa niin kokonaisenergiankulutukseen kuin myös lihavuuden sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden hoitoon.
Tämä saattaa selittää osaltaan sen, miksi paljon liikuntaa harrastavien ei tarvitse kontrolloida syömistään niin tarkasti hoikkana pysyäkseen. Korkea veren Irisiin -pitoisuus pitää huolen vilkkaasta aineenvaihdunnasta…

Lähde: Liikunta & tiede 49, 1/2012: Liikunnan biotieteiden maailmasta. Kari Kalliokoski.
Kuva: Trainer4You -arkisto

Lue lisää:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here