Trainer4You Personal trainer Sanna Savolainen pyörittää tätä nykyä Oulussa Toimintasali Voimalaa.

Sanna Savolainen ei vastaa mielikuvaa toiminnallisen harjoittelun salia pyörittävästä painonnoston SM-hopeamitalista.

Sirpsakka vaaleaverikkö asettuisi ajatuksissa helpommin palloilulajien tai fitnesslajien harrastajaksi. Ei se kauaksi heitäkään, sillä nuoruusvuosien harrastuslajikirjosta löytyvät niin lentopallo, kuin myöhemmin myös bodyfitness-kilpailuihin treenaaminen.

Edellisiäkin rakkaampia muistoja Sannalla on lapsuuden harrastuksestaan vapaapalokunnasta ja fyysisistä treeneistä sen parissa. Harjoitukset olivat toiminnallisia: vedettiin leukoja, kyykättiin, punnerrettiin ja juostiin letku kainalossa paloaseman tornin portaissa. Kun Sanna sai tyrmäävän kommentin savusukelluskurssin sopivuudesta naisten fysiikalle, päätti hän näyttää.

Tiukalla treenillä testit tuli läpäistyksi ja osoitetuksi niin itselle kuin epäilijöille, että naiset pärjäävät halutessaan siinä missä miehetkin.

Toiminnallisuus inspiroi

Sanna ei koskaan noussut bodyfitness-kisalavalle. Mietteet ja tavoitteet muuttuivat Trainer4Youn personal trainer -koulutusputken aikana.

“Inspiroiduin Seppäsen Lassen vetämistä toiminnallisen harjoittelun harjoituksista sekä kuulumisista maailmalta. Lasse kertoi vierailleensa Yhdysvalloissa sekä havainneensa siellä trendin toiminnallisten harjoituspaikkojen kasvusta. Sen innoittamana syttyi kipinä oman toimintasalin perustamisesta”, kertoo Sanna inspiraation lähteistään.

Valmistuttuaan personal traineriksi Sanna ryhtyi suunnittelemaan omaa keskustaan ja keskustelut kumppanikandidaatin kanssa johtivat yhdistetyn laiteharjoittelu- ja toimintasalin suunnitteluun. Yhteistyö kuitenkin vesittyi matkan varrella ja Sanna huomasi pian pyörittävänsä ensimmäistä, omaa ja unelmiensa toimintasalia Oulun keskustan tuntumassa, kempeleentiellä.

Punamusta värimaailma

Voimalan brändi ja toimintaidea olivat heti alusta saakka persoonalliset. Salin varustus ja harjoitteluperiaatteet mukailevat Crossfitia, mutta ohjaus ja ohjelmointi ovat selvästi yksilöllisemmin toteutettuja. Logoissa, sisustuksessa ja ohjaajien vaatetuksessa toistuvat vahvat värit punainen ja musta, jotka tukevat maskuliinista imagoa.

Tekstilogon traktorinrengas, leka ja viittaus toimintasaliin kertovat yhdellä silmäyksellä, mistä Voimalassa oikein on kyse.

Voimalassa jokainen noin 300 asiakkaasta treenaa periaatteessa saman viikko-ohjelman mukaisesti. Homma ei siis ole samalla seinälläkään personal trainingin kanssa, vai onko sittenkin?

Ainakin Sanna kokee työnsä personal trainingiksi, eikä minullekaan jää epäilyksen häivääkään hänen perustelunsa kuultuani.

“Vaikka asiakkaat noudattavat samaa ohjelmaa, autan heistä jokaista soveltamaan sitä tavoitteidensa ja resurssiensa mukaisesti. Jos joku tavoittelee maksimivoimansa parantamista, lihasmassan kasvattamista tai olkapäävamman kuntouttamista, poikkeavat ohjeeni sekä ohjelman noudattaminen toisistaan radikaalisti”, Sanna perustelee mielipidettään.

“Jos pelkästään positiivinen palaute suoritustekniikasta, vinkki nostotekniikan hiomiseksi tai korvaavan harjoitteen neuvominen tempauksen tilalle ovat mielestäni persoonakohtaisia treenivinkkejä eli personal trainingia”, Sanna jatkaa ideologiansa avaamista.

Oivallankin Sannan konseptoineen omat personal training -palvelunsa nerokkaasti: Kolmisen sataa asiakasta nauttii Sannan osaamisesta, ohjelmista sekä henkilökohtaisista vinkeistä. Lisäksi he saapuvat Sannan konseptoimaan treeniympäristöön harjoittelemaan ja maksavat palveluista varsin kohtuulliset noin 50 € kuukaudessa.

Halutessaan Sannalta voi toki ostaa yksilöllisempääkin valmennusta, mutta valtaosa Voimalan asiakaskunnasta kokee konseptin riittävän yksilölliseksi ja toimivaksi. Myös yhteisöllisyys on Voimalassa erityisen voimakasta: Facebook-sivuille ilmestyy jatkuvasti fiiliksiä, ennätyksiä sekä mietteitä treeneistä ja moni ei malta pysyä salilta poissa edes välipäivinään. Silloin tullaan venyttelemään tai hengailemaan ja kavereiden treenaamista kannustamaan.

voimala-02
Lue lisää Voimalasta osoitteessa toimintasalivoimala.com.

Tulevaisuuden suunta selvillä – maali ei

Tulevaisuuden haaveet ovat Sannalla vielä hieman utuisia. Vastikään toteutunut muutto tiloiltaan reilusti yli puolet suurempiin tiloihin oli yhden unelman täyttymys.

Nyt vastaremontoituja neliöitä asiakkaiden liikuttamiseksi on yhteensä noin 1100. Se mahdollistaa pienryhmätoimintaan panostamisen sekä urheilujoukkueiden ja -asiakkaiden ottamisen Sannan siipien suojiin. Tilat ovat kertakaikkisen hienot, persoonalliset ja toimivat. Nostopaikkojen, leuanvetotankojen, painokelkkojen ja traktorinrenkaiden lisäksi Voimalasta löytyy myös yksi erikoisuus, nimittäin salin ulkopuolella sijaitseva ylämäki juoksuvetoja, loikkia sekä kelkanvetoa varten.

Se, haaveileeko Sanna nykyisen liiketoiminnan vakaammasta tilasta vai uusien Voimaloiden perustamisesta eri paikkakunnille, on vielä hämärän peitossa.

“Olisi toki mukavaa toimia päällysmiehenä ja uusien ohjaajien kouluttajana Voimalaketjussa, mutta myös lyhyemmät tai inhimillisemmät työajat houkuttaisivat”, Sanna pohtii tulevaisuuttaan.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4You:n perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

“Nykyhetkeen ei kuitenkaan voi olla kuin tyytyväinen. Teen aamulla tunnin pari kirjallisia töitä, treenaan aamupäivällä sekä työskentelen salilla klo 16–20 viisi päivää viikossa”, Sanna jatkaa. “Perhe on tottunut rutiineihin, pystyn treenaamaan tavoitteellisesti ja huomioimaan kaikki asiakkaat salillamme”, toimintasalin voimanainen päättää iloisesti.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here