Jääkiekkoliigassa viime kaudella pirteästi esiintynyt ja vasta puolivälieräsarjassa TPS:lle tiukasti pudonnut Lappeenrannan Saipa palkkasi fysiikkavalmentajakseen Trainer4You -kouluttaja Mikko Paunosen. Päävalmentaja Tero Lehterä painotti lehdistötilaisuudessa löytäneensä fysiikkapuolelle itseään paremman osaajan. ”Haluan tarjota pelaajille puitteet kehittyä kansainväliselle tasolle, aina NHL:ään asti”, Lehterä perusteli valintaansa. Pesti Saipan valmennustiimissä mahdollistaa Paunoselle kuitenkin myös koulutustyön, joten saamme nauttia myös jatkossa Mikon osaamisesta Trainer4Youn koulutusjaksoilla.

Kokemusta ja kokonaisvaltaisuutta samassa paketissa

Saipan uutensa fysiikkavalmentajana keväällä aloittanut Mikko Paunonen on yksi Trainer4Youn alkuperäisjäsenistä. Mies on myös yksi maan kokeneimmista personal trainereista sekä pt:iden kouluttajista. Paunonen voi tituleerata itseään myös tietokirjailijaksi, sillä hän on ollut mukana tuottamassa puolen tusinaa treeniä, ravitsemusta ja kehonhuoltoa käsittelevää, Docendon ja Fitran kustantamaa hyvinvointiopasta.

Koulutukseltaan Paunonen on personal trainer, hieroja sekä ravintovalmentaja. Hän on täydentänyt opintojaan CHEK-instituutissa sekä Z-Health -organisaatiossa (Yhdysvalloissa, Keski-Euroopassa ja Britanniassa) ja erikoistunut kinesiologian, biomekaniikan, neurologian ja valmennusopin sekä ravitsemuksen osa-alueisiin. Monipuolisen urheilu-uran itsekin omaava mies on kilpaillut yhdeksässä eri urheilulajissa ja saavuttanut osassa lajeista SM- ja kansallisen tason mitaleja. Mikko työskentelee fysiikkavalmennuksen lisäksi perustamassaan personal training-ja hyvinvointikonsultaatioyrityksessä Zenhance Oy:ssä sekä toimii kouluttajana Trainer4Youssa.

Nöyrin mielin uusiin haasteisiin

Paunonen on aikaisemmin toiminut fysiikkavalmentajana useille yksilöurheilijoille, Veiterän bandyliigajoukkueelle sekä NST:n naisten salibandyjoukkueelle. Hän pitää suurimpina vahvuuksinaan kokonaisvaltaista valmennusnäkemystään, yksilön tarpeiden ja tavoitteiden huomioimista sekä kykyään pelaajien urheilullisuuden kehittämiseen. Vaikka Paunonen on kokenut, pitkän linjan ammattilainen, lähti hän silti mukaan Saipan valmennustiimiin nöyrin ja jopa hieman jännittynein fiiliksin.

”Tämä pesti tarjoaa uusia, mielenkiintoisia haasteita. Jo ensimmäinen kuukausi on näyttänyt sen, miten hyvä joukkuehenki, avoin ilmapiiri ja eteenpäin pyrkivä kehittymisen meininki joukkueessa on”, Paunonen kuvailee. ”Tavoitteenani on auttaa pelaajia kehittämään fysiikkaansa treenaamisen, ravitsemuksen, levon ja palautumisen sekä motoristen taitojen oppimisen keinoin.
Pyrin tuomaan mukaan valmennukseen myös näkemystä aivojen tavasta toimia sekä siitä, miten saataisiin koneisto toimimaan niin, että viestit kulkisivat korvien välistä lihaksille mahdollisimman tehokkaasti”, hän painottaa.

Kuva: https://esaimaa.fi/uutiset/urheilu/5620ff7e-04e9-4e96-a380-d6d1c3bf309a

Jokainen harjoittelee itselleen, vaikka pelaakin joukkueelleen

Paunosen mukaan on tärkeää, että jokainen urheilija tuntee oman vastuunsa ja ymmärtää tekevänsä ensisijaisesti työtä itselleen. ”Harjoiteltaessa jokaisen täytyy täyttää oma ruutunsa, mutta pelattaessa tehdään töitä joukkueen eteen”, hän naurahtaa. ”Siksi minun vastuullani on kertoa ja perustella pelaajille, miksi mitäkin tehdään, mitä harjoitteilla haetaan ja miten suoritus toteutetaan optimaalisesti. ”Koen onnistuneeni, jos saan jätkät ajattelemaan itseään urheilijoina kolmen-viiden vuoden päähän ja näkemään itsensä silloin mahdollisimman korkealla. Sekä ennenkaikkea myös kyetä soveltamaan opittuja asioita edelleen oman suorituskykynsä parantamiseen”, hän painottaa. Vaikka tavoitteena on jo tulevan kauden menestys, tulee asioita silti tarkastella myös pidemmällä aikajänteellä. Se missä olet nyt, on aikaisempien valintojen summa ja mitä teet nyt, muovaa tulevaisuutta valintojesi pohjalta. Pienet, oikeat valinnat johtavat menestykseen, kunhan ne toistuvat ihan joka päivä, Paunonen avaa filosofiaansa.

Yksilöllistä valmennusta joukkueen sisällä

”Tavoitteenani on löytää jokaiselle pelaajalle mahdollisimman hyvin soveltuva, yksilöllinen tapa harjoitella. Muun muassa suoritustekniikoiden tulee olla kunnossa, muuten voimaharjoittelusta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tavoitteenani onkin auttaa pelaajia tunnistamaan ja hyödyntämään omat fyysiset vahvuutensa sekä saada pelaajien sekä valmennuksen yhteistyö toimimaan mahdollisimman hyvin. On tärkeää, että jokaisella valmennustiimin henkilöllä on hyvä näppituntuma siitä, mihin kenenkin fyysiset valmiudet riittävät ja millaiset ovat pelaajan fyysiset voimavarat milläkin hetkellä”, Paunonen täsmentää. ”Päävalmentaja Lehterä sitten päättää, mihin kohtaan kautta kuntohuiput rakennetaan”, hän täydentää.

Tavoitteena kansainvälinen huipputaso

Saipan päävalmentaja Tero Lehterä tituleerasi lehdistötilaisuudessa uutta fysiikkavalmentajaansa maailmanluokan osaajaksi, joka mahdollistaa pelaajille kansainvälisen läpimurron. Muun muassa Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa opiskellut Paunonen pitääkin tärkeänä kehittää jatkuvasti itseään ja omaa osaamispääomaansa. ”Opiskelen, luen ja pyrin oppimaan jatkuvasti alan parhailta”, hän kertoo. Trainer4Youn kouluttajana sekä muutamien kansainvälisten koulutusorganisaatioiden mentorina saan sparrata ja keskustella jatkuvasti osaavien ja kyvykkäiden ihmisten kanssa. Opettaminen, valmentaminen ja kirjoittaminen ovatkin erinomaisia keinoja itsensä kehittämiseen sekä kokonaisuuksien hahmottamiseen”, hän painottaa. ”Sen lisäksi, että uskon itselläni olevan paljon annettavaa Saipalle ja jääkiekolle, uskon sen olevan myös upea mahdollisuus uuden oppimiseen ja itseni kehittämiseen”, hän päättää hymyillen.

Kansikuva: https://esaimaa.fi/uutiset/urheilu/21001fb0-243f-4d60-a5ab-e9b07ad166c6

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here